Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Φτάνοντας στην πόλη της Ζυρίχης σου ανοίγεται ένας υπέροχος νέος κόσμος να εξερευνήσεις και να απολαύσεις κάθε γωνία του. Είναι μία ζωντανή πόλη γεμάτη απολαυστικές εμπειρίες που περιμένουν κάθε επισκέπτη. Η πόλη είναι σχετικά επίπεδη και εύκολη στην περιήγηση με τα πόδια. Μπορείς να ανακαλύψεις τόσα πολλά εξερευνώντας τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, αλλά αν χρειαστεί υπάρχει στάση τραμ κυριολεκτικά παντού.

Είναι μάλιστα ένας προορισμός που μπορείς να εξερευνήσεις σε μία δύο μέρες πριν συνεχίσεις το ταξίδι σου στην ελβετική εξοχή ή για μία σύντομη απόδραση το Σαββατοκύριακο.

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Ξεκινάμε το ταξίδι στη Ζυρίχη απ’ το ιστορικό κέντρο

Η παλιά πόλη της Ζυρίχης (Aldstadt) είναι απ’ τα ομορφότερα μέρη της πόλης. Μοναδικά αξιοθέατα όπως το πάρκο Lindenhof, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου (που πρωτοχτίστηκε πριν από το 900 μ.Χ.) και η εκκλησία Fraumünster, προσφέρουν μία εντυπωσιακή πρώτη εικόνα στους επισκέπτες ενώ παράλληλα τους εξοικειώνουν με τη μοναδική ιστορία και τον πολιτισμό της μεγαλύτερης πόλης της Ελβετίας.

Βρισκόμαστε στο Hauptbahnhof, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης (συχνά συντομεύεται ως Zurich HB) που βρίσκεται στην βόρεια άκρη της παλιάς πόλης. Άνοιξε το 1847 και με πάνω από 3.000 τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες την ημέρα, είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο! Ο σταθμός μπορεί να είναι η αφετηρία για το ταξίδι στη Ζυρίχη, ξεκινώντας από έναν απ’ τους δρόμους με τα πιο πολυτελή εμπορικά κέντρα στον κόσμο, την Bahnhofstrasse.

Θα συναντήσεις σειρά πολυτελών καταστημάτων, όπως Gucci, Cartier, Chanel και Dior, ενώ η Paradeplatz, η πλατεία που έχουν έδρα οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας,  βρίσκεται επίσης στην Bahnhofstrasse. 

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Ο όμορφος, γεμάτος δέντρα δρόμος προσφέρεται για περπάτημα και sightseeing αφού εντυπωσιακά κτίρια σε όλο το μήκος του σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Επίσης, αξίζει μια στάση στην ελβετικό brand σοκολάτας Vanini (που βρίσκεται στην Kuttelgasse, κάθετη οδό της Bahnhofstrasse) για μια γλυκιά λιχουδιά.

Κοντά στη Bahnhofstrasse αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να εξερευνήσεις τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της γειτονιάς Schipfe. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, η οποία αποτελούσε έναν γαλλορωμαϊκό οικισμό και ονομάστηκε αρχικά Turicum απ’ τους Ρωμαίους.

Κατά τον Μεσαίωνα, εκτός του ότι ήταν το μέρος για την κατασκευή σκαφών, η όχθη του ποταμού εκεί ήταν το κύριο λιμάνι για το εμπόριο της πόλης. Σπίτια ήταν χτισμένα πάνω στην όχθη, μετατρέποντας την περιοχή σε μια μικρή «Βενετία της Ελβετίας», που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Μπορείς να την απολαύσεις καλύτερα απ’ την απέναντι πλευρά του ποταμού κατά μήκος της οδού Limmatquai.

Στα αξιοσημείωτα αξιοθέατα κατά μήκος της Limmatquai περιλαμβάνονται η θέα κατά μήκος του ποταμού προς τις κύριες εκκλησίες της πόλης και τα πιο εντυπωσιακά κτίρια μπροστά στην όχθη. Ακόμα, ξεχωρίζει η Wasserkirche (Εκκλησία του Νερού) που δεσπόζει πάνω στον ποταμό. Τον 19ο αιώνα, η Limmatquai συνδέθηκε με ένα μικρό νησί, πάνω στο οποίο χτίστηκε η Wasserkirche.

Απόλαυσε τη θέα από το Lindenhof

Ακριβώς από πάνω, το Lindenhof είναι ένα πάρκο στην καρδιά της Ζυρίχης που βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μια καταπληκτική θέα της πόλης και όχι μόνο. Θα έχεις τέλεια θέα στον ποταμό, την Παλιά Πόλη και το υπόλοιπο αστικό τοπίο. Αυτό το πάρκο ήταν επίσης η τοποθεσία ενός ρωμαϊκού φρουρίου του 4ου αιώνα.

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σημεία με θέα στη Ζυρίχη. Στην περιοχή έχουν βρεθεί κατάλοιπα από οικισμούς της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού, ενώ ένα ρωμαϊκό κάστρο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα ήταν κάποτε χτισμένο σ’ αυτόν τον λόφο. 

Λόγω της στρατηγικής του θέσης στις εκβολές της λίμνης, το Lindenhof έγινε σημείο είσπραξης φόρων για τα εισαγόμενα αγαθά απ’ το λιμάνι Schipfe.

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το φαινομενικά συνηθισμένο σιντριβάνι Hedwig (Hedwigbrunnen). Είναι αφιερωμένο σε μια έξυπνη ομάδα γυναικών που υπερασπίστηκαν τη Ζυρίχη το 1291, όταν ντύθηκαν στρατιώτες για να ξεγελάσουν τον δούκα Αλβέρτο Α’ της Γερμανίας σε μια απόπειρα πολιορκίας!

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου και το μεγαλύτερο ρολόι της Ευρώπης

Συνεχίζουμε με ένα απ’ τα σύμβολα της Ζυρίχης, που βρίσκεται πάνω στον ποταμό Limmat, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου (St Peterskirche). Με έναν εμβληματικό πύργο ρολογιού του 15ου αιώνα, είναι ορατή από πολλές πλευρές της πόλης. Η εκκλησία διαθέτει το μεγαλύτερο ρολόι εκκλησίας σε όλη την Ευρώπη, με διάμετρο ρολογιού στα 8,64 μέτρα, με λεπτοδείκτες 5,73 μέτρα και ωροδείκτες 5,07 μέτρα!

Fraumünster

Άλλο ένα απ’ τα αξιοσημείωτα μνημεία της Ζυρίχης είναι το εκπληκτικό Fraumünster (ναός της Παναγίας). Είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς τις περίπλοκες λεπτομέρειες του πύργου του ρολογιού του, το πράσινο καμπαναριό που μοιάζει με βελόνα που σχίζει τον ορίζοντα της πόλης. 

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Περπάτησε κατά μήκος της λίμνης Ζυρίχης

Αφού περιπλανηθείς αρκετά γύρω απ’ τις εκκλησίες και τα πλακόστρωτα, αξίζει να περπατήσεις κατά μήκος της λίμνης τουλάχιστον για ένα μέρος της διαδρομής (ή ολόκληρη τη διαδρομή που είναι πάνω από 2,5 χιλιόμετρα περπάτημα). Υπάρχει ένα υπέροχο μονοπάτι ακριβώς κατά μήκος της λίμνης, το οποίο είναι καθαρό και γραφικό και περνάει από πολλά όμορφα διαμορφωμένα πάρκα. Μπορείς επίσης να σταματήσεις για καφέ κατά μήκος της διαδρομής.

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Είναι επίσης ωραίο να περπατήσεις στην απέναντι όχθη του ποταμού απ’ το Limmataquai, το Stadhausquai.

Διάσχισε τη μοναδική γέφυρα Quaibrücke

Απ’ αυτή τη γέφυρα του 19ου αιώνα μπορείς να θαυμάσεις όλη την έκταση της λίμνης Ζυρίχης από τη νότια πλευρά, ενώ φαίνεται και μεγάλο μέρος της διαδρομής μέχρι τον ποταμό Limmat στα βόρεια. 

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Από εδώ έχεις θέα στα πιο διάσημα μέρη της Ζυρίχης – τους δίδυμους θόλους του Grossmünster (δες παρακάτω), την σμαραγδένια κορυφή του Fraumünster και τον τεράστιο δείκτη ρολογιού του πύργου του St Peterskirche. Είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο σημείο για φωτογραφίες στη Ζυρίχη!

Πριν διασχίσεις τη γέφυρα, μπορείς να κάνεις μια μικρή παράκαμψη προς την Bürkliplatz. Αυτή η παραλίμνια υπαίθρια αγορά είναι δημοφιλής στους ντόπιους και έχει υπέροχη θέα στις Άλπεις αν το επιτρέπει ο καιρός. Εκεί υπάρχει επίσης ένα τεράστιο ρολόι λουλουδιών όπως αυτό της Γενεύης.

Grossmünster

Μια στάση στο Grossmünster, ένα απ’ τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Ζυρίχης, είναι επιβεβλημένη. Η ρωμανικού ρυθμού εκκλησία (η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στο 1220 και η κατασκευή της φέρεται να ανατέθηκε αρχικά απ’ τον Καρλομάγνο), είναι ίσως γνωστή για τους δίδυμους πύργους της, οι οποίοι χτίστηκαν γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1400.  

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Πέρα από την εξερεύνηση του εσωτερικού της εκκλησίας – που περιλαμβάνει όμορφα βιτρό και μια κρύπτη με τοιχογραφίες του 14ου και 15ου αιώνα – μπορείς επίσης να ανάβεις στο Karlsturm, έναν από τους πύργους. Αφού καταφέρεις να ανέβεις τα 187 σκαλοπάτια, θα έχεις απίστευτη θέα στον ποταμό και την πόλη. Ένα μέρος της σκάλας είναι αρκετά στενό και δεν είναι ιδανικό για όσους νιώθουν άβολα σε στενούς χώρους.

Η γενική είσοδος στο Grossmünster είναι δωρεάν, αλλά η ανάβαση στον πύργο κοστίζει 5 CHF για ενήλικες και 2 CHF για παιδιά.

Κτίρια σύμβολα της πόλης

Το Δημαρχείο της Ζυρίχης (Rathaus Zürich), παραμένει σε μεγάλο βαθμό στην αρχική του κατάσταση που πάει πίσω έως τον 17ο αιώνα. Αυτό το οικοδόμημα από ψαμμίτη είναι χτισμένο στη θέση δύο προηγούμενων ξύλινων κτιρίων που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, και σήμερα φιλοξενεί το κοινοβούλιο και τα νομοθετικά όργανα της πόλης. Θα παρατηρήσεις, επιπλέον, ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο δημαρχείο. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χτισμένο πάνω στο νερό, με δύο στενές σήραγγες από κάτω. Τα κομψά χαρακτηριστικά του είναι μια συγχώνευση αναγεννησιακών και μπαρόκ ρυθμών.

Στα νότια της πόλης, η Όπερα της Ζυρίχης χτίστηκε το 1891. Αυτό το θέατρο σε νεομπαρόκ αρχιτεκτονικό στυλ διαθέτει περισσότερες από 1.200 θέσεις και προσφέρει θεάματα διαφορετικών ειδών όλον τον χρόνο. Εκτός απ’ τις ποιοτικές παραστάσεις, μπορείς επίσης να απολαύσεις μια ξενάγηση στα παρασκήνια του θεάτρου για να δεις από κοντά τη σκηνή, τις αίθουσες προβών και τα καμαρίνια.

Το γραφικό Pavillon Le Corbusier (γνωστό και ως Le Corbusier House) ολοκληρώθηκε το 1967 και ήταν το τελευταίο σχέδιο του Ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier, ενώ ήταν το μοναδικό του κτίριο κατασκευασμένο αποκλειστικά από ατσάλι και γυαλί. Σήμερα είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του. Καθώς περπατάς στο εσωτερικό, δεν θαυμάζεις μόνο την ίδια την αρχιτεκτονική, αλλά  έχεις επίσης την ευκαιρία να δεις σχέδια, πίνακες, γραπτά και άλλα έργα του Le Corbusier, καθώς και φωτογραφίες από άλλα σχέδιά του.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Αξίζει να περπατήσεις προς τα ανατολικά, ανεβαίνοντας τις σκάλες έως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης. Εκεί δε θα μείνεις έκπληκτος/η μόνο απ’ τα μοναδικά είδη βαλσαμωμένων ζώων που φιλοξενεί το μουσείο, αλλά θα έχεις και την ευκαιρία να δεις την πόλη από μία ακόμα οπτική γωνία, με όλους τους υπέροχους τρούλους να δεσπόζουν στον ελβετικό ουρανό. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Βοτανικός κήπος της Ζυρίχης

Ο Βοτανικός Κήπος, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, διαθέτει όμορφους χώρους με περίπου 7.000 είδη φυτών για να θαυμάσεις, ενώ φιλοξενεί εντυπωσιακά τροπικά θερμοκήπια που μοιάζουν με φούσκες. Επειδή αυτά είναι στεγασμένα, ο κήπος είναι ένα ιδιαίτερα καλό σημείο για να επισκεφθείς κατά τη διάρκεια βροχής. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Απόλαυσε την πανοραμική θέα στο βουνό Uetliberg

Ζυρίχη, η Φινετσάτη Πόλη της Ελβετίας

Αφήσαμε για το τέλος μία απ’ τις πιο ξεχωριστές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στη Ζυρίχη. Το βουνό Uetliberg, στο δυτικό άκρο της πόλης, είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της υπαίθριας περιπέτειας και του πρασίνου. Η κορυφή του προσφέρει πανοραμική θέα στη Ζυρίχη, τη λίμνη Ζυρίχη και το αλπικό τοπίο πέρα απ’ αυτήν, ενώ το μονοπάτι Planetenweg συνδέει το Uetliberg με την κορυφή Falsenegg μέσω μιας πεζοπορίας 2 ωρών.

Μπορείς να φτάσεις πανεύκολα και γρήγορα με τρένο απευθείας απ’ τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης και να απολαύσεις ανεπανάληπτη θέα στον ποταμό, την πόλη και τις Άλπεις.

Εκδρομή στο Appenzelland: Παραδοσιακά χωριά, γαλακτοκομεία και αλπικές κορυφές.

Αν έχεις χρόνο και για μια ημερήσια εκδρομή, διάλεξε το Appenzelland. Η αγροτική αυτή περιοχή προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην Ελβετία, με υπέροχα χωριά, γαλακτοκομεία, και καταπράσινα ορεινά τοπία που προσφέρουν πολλές επιλογές για να εξερευνήσεις.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: