Εκδρομές από τα Καλάβρυτα
Σε προηγούμενό άρθρο σε ξεναγήσαμε στα μαγευτικά Καλάβρυτα. Κοντινές εκδρομές στον Χελμό όμως είναι εξίσου συναρπαστικές. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση και τα υπέροχα τοπία της ορεινής Αχαΐας. Παρακάτω προσφέρουμε προτάσεις για εντυπωσιακές ημερήσιες εκδρομές κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στα Καλάβρυτα.
Πρόταση ημερήσιας εκδρομής από τα Καλάβρυτα:
1. Σπήλαιο Λιμνών
Η πρώτη διαδρομή ξεκινάει από το πασίγνωστο σπήλαιο Λιμνών. Απέχει περίπου 17 χλμ από τα Καλάβρυτα και βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μ. Χαρτογραφήθηκε όταν το 1964 οι κάτοικοι της περιοχής έφτασαν στον δεύτερο όροφο του σπηλαίου, από την ελληνική σπηλαιολογική εταιρεία. Συνολικά έχει τρεις ορόφους και 13 κλιμακωτές λίμνες. Ο χαμηλότερος όροφος φαίνεται πως χρησιμοποιούταν στα προϊστορικά χρόνια, καθώς βρέθηκαν οστά ανθρώπου.
Το επισκέψιμο μέρος του σπηλαίου σήμερα είναι 500 μ. σε μήκος, στον δεύτερο όροφο του και είναι προσβάσιμο μέσω ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού. Ειδικά κατασκευασμένες γέφυρες σε μεταφέρουν πάνω από τις λίμνες που βρίσκονται στο σπήλαιο. Σε αυτό το μοναδικό σημείο θα μπορέσεις να θαυμάσεις από κοντά τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες και να εμπεδώσεις το υπέροχο αυτό θαύμα της φύσης.
Εάν το επισκεφθείς τον χειμώνα οι λίμνες έχουν πιο πολύ νερό και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Μία επίσκεψη στο σπήλαιο Λιμνών είναι σχεδόν απαραίτητη και σίγουρα θα εντυπωσιαστείς από τον σταλακτιτικό διάκοσμο. Το σπήλαιο το διαχειρίζεται ο δήμος Καλαβρύτων και περισσότερες πληροφορίες για εισιτήρια και ωράριο μπορείς να βρεις εδώ.
2. Χωριά στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Λιμνών
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση μας σε αυτή την πανέμορφη πλευρά του Χελμού κατευθυνόμαστε νότια προς δυο από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής, την Κλειτορία και τη Δάφνη. Η Κλειτορία απέχει περίπου 9 χλμ από το σπήλαιο Λιμνών και είναι επίσης γνωστή ως Μαζέικα. Είναι από τα κεφαλοχώρια της περιοχής και το όνομα Κλειτορία θεωρείται ότι το έχει πάρει από την αρχαία πόλη Κλείτωρα. Αναφέρεται στις αρχαίες πηγές και βρίσκεται μόλις 3 χλμ έξω από το σημερινό χωριό.
Περιπλανήσου στα σοκάκια του χωριού και απόλαυσε την αμφιθεατρική του θέση. Πολύ κοντά βρίσκεται και το ποτάμι Κλείτορα. Στο ύψος του οικισμού ενώνεται με τον ποταμό Αροάνιο. Ο τελευταίος διατρέχει, όπως θα δούμε και παρακάτω, όλη αυτή την πλευρά του Χελμού. Τέλος, για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη λαμβάνει χώρα στο χωριό το πανηγύρι της Κλειτορίας. Εκτός από τους πάγκους με τοπικά προϊόντα μπορείς να γευτείς καλοψημένη γουρνοπούλα στις ψησταριές του χωριού.
Καλάβρυτα – αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό
Το κλήμα του Παυσανία
Φεύγοντας από την Κλειτορία συνεχίζουμε την νότια πορεία μας προς το χωριό Δάφνη. Βρίσκεται περίπου 25 χλμ μακριά. Πριν φτάσουμε στη Δάφνη, αξίζει να κάνουμε μία μικρή στάση στο λεγόμενο κλήμα του Παυσανία.
Αφού διασχίσεις τα πρώτα 9 χλμ της διαδρομής προς τη Δάφνη, κάνουμε μία μικρή παράκαμψη (100-200 μ.) προς το σχετικά άγνωστο κλήμα του Παυσανία. Πρόκειται για ένα μεγάλο κορμό κλήματος, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Στο βιβλίο του Παυσανία “Αρκαδικά” διαβάζουμε ότι ο ίδιος επισκέφτηκε την περιοχή. Ο λόγος ήταν μία φήμη που είχε ακούσει ότι οι πέστροφες στον ποταμό Αροάνιο κελαηδούσαν.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Παυσανίας ξεκουράστηκε στον ίσκιο αυτού του κλήματος που τον είχε εντυπωσιάσει με το μέγεθός του. Με αυτά τα δεδομένα πιθανολογείται ότι η ηλικία του ξεπερνά τα 3000 έτη.
Αφού χορτάσεις απ’ το αρχαίο κλήμα, μία όμορφη διαδρομή είναι προς το Λεβίδι, όπου το όμορφο αυτό κεφαλοχώρι θα σε χαλαρώσει και θα σου δώσει μία έξτρα ιδέα για τους ήρεμους ρυθμούς ζωής της περιοχής. Είναι επίσης γνωστό για τα γουρουνόπουλα στη σούβλα, οπότε διάλεξε ταβέρνα και απόλαυσε τα τοπικά εδέσματα.
Δάφνη
Έπειτα από αυτή τη γρήγορη στάση, συνεχίζουμε την πορεία μας προς τη Δάφνη. Το χωριό κατέχει μία ιδιαίτερα αμφιθεατρική θέση. Εντυπωσιακά είναι τα κτήρια του οικισμού που έχουν διατηρήσει την πετρόχτιστη εξωτερική τους επένδυση. Το χωριό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά σίγουρα αξίζει για μία όμορφη βόλτα. Μπορείς να θαυμάσεις τα σπίτια αλλά και τη φύση στη γύρω περιοχή. Πολύ κοντά στο χωριό υπάρχει μία εντυπωσιακή τρικάμαρη πέτρινη γέφυρα, τυπική της περιοχής. Περνάει επάνω από τον ποταμό Πάο και αξίζει την προσοχή σου.
Τριπόταμα
Τέλος, εάν έχεις χρόνο και διάθεση αξίζει να διανύσεις περίπου 18 χλμ για να φτάσεις στο χωριό Τριπόταμα. Ονομάζεται έτσι επειδή αποτελεί σημείο συνάντησης τριών διαφορετικών ποταμών που διατρέχουν την ορεινή Αχαΐα, του Ερύμανθου, του Αροάνιου και του Σειραίου. Το χωριό είναι αρκετά μικρό αλλά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, μόνο και μόνο για το πανέμορφο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται εκεί και το οποίο περνά επάνω απ’ τον Ερύμανθο.
3. Πέστροφα
Αν δεν έφτασες μέχρι το Λεβίδι, πιθανότατα θα έχεις αρχίσει να πεινάς, κι αν δεν έκατσες για φαγητό σε κάποια απ’ τις εξαιρετικές ταβέρνες στα Τριπόταμα τότε αξίζει να συνεχίσεις λίγο ακόμα για ένα αξεπέραστο έδεσμα.
Όπως είδαμε και προηγουμένως, ο Αροάνιος ποταμός είναι από την αρχαιότητα γνωστός για τις πέστροφες του. Οπότε τι πιο ιδανικό γεύμα από αυτό το πασίγνωστο ποταμίσιο ψάρι! Το καλύτερο μέρος για να γευτείς τις καλύτερες πέστροφες στην περιοχή είναι το χωριό Πλανητέρο.
Θα το βρεις μπροστά σου στον δρόμο της επιστροφής προς τα Καλάβρυτα. Απέχει περίπου 30 χλμ από την Δάφνη και 8 χλμ από την Κλειτορία. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά επάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος που βρίσκεται στις πηγές του Αροάνιου ποταμού. Τεράστια πλατάνια και νερό να αναυλίζει από παντού, αυτό το φυσικό στολίδι θα σε μαγέψει.
Το πλατανοδάσος, εκτός από τη φυσική του ομορφιά, διαθέτει διάσπαρτα νερόμυλους αλλά και διάφορα ιχθυοτροφεία. Εκεί θα συναντήσεις ταβέρνες και εστιατόρια, τα οποία σερβίρουν αυτό το γευστικότατο ψάρι σε διάφορες παραλλαγές. Δοκίμασε πέστροφα μαγειρεμένη με βούτυρο και αμύγδαλο και πέστροφα στα κάρβουνα. Μετά το φαγητό και για να χωνέψεις, μπορείς να περιηγηθείς στο πλατανοδάσος και να θαυμάσεις τη φυσική του ομορφιά.
Επόμενη πρόταση ημερήσιας εκδρομής από τα Καλάβρυτα:
1. Λίμνη Τσιβλού
Ξεκινώντας τη δεύτερη διαδρομή κατευθυνόμαστε ανατολικά, προς την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 30 χλμ μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων. Δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, τον Μάρτιο του 1913, έπειτα από μία κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ., έχει βάθος περίπου 80 μ. και συνολική έκταση 83 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχει μία καφετέρια/ταβέρνα μεθέα στη λίμνη, όπου μπορείς να πιείς τον πρωινό σου καφέ χαζεύοντας την ομορφιά της περιοχής.
2. Ζαρούχλα
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας κατευθυνόμαστε προς το κεφαλοχώρι της περιοχής, ονόματι Ζαρούχλα. Η Ζαρούχλα βρίσκεται περίπου 13 χλμ νότια της λίμνης Τσιβλού. Το χωριό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά έχει ένα κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο, στον οποίο είναι συγκεντρωμένες όλες τις καφετέριες και ταβέρνες του χωριού.
Περπατώντας στο χωριό θα συναντήσεις σπίτια που διατηρούν ακόμη την κλασική πετρόχτιστη αρχιτεκτονική τους και θα νιώσεις ότι ταξιδεύεις έστω και για λίγο σε μία άλλη εποχή.
Στη Ζαρούχλα θα σε εκπλήξουν ευχάριστα πετρόχτιστοι πύργοι που μαρτυρούν τη σημασία του χωριού σε παλαιότερες εποχές, όπως ο “πύργος της Ζαρούχλας”, πύργος Παπαδημητρόπουλου κ.α. Στην περιοχή επίσης θα συναντήσεις βυζαντινούς ναούς (πχ Αγίας Τριάδας, των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου), οι οποίοι φέρουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες της βυζαντινής περιόδου. Προτείνουμε να απολαύσεις το φαγητό σου σε αυτό το χωριό, καθώς έχει προσεγμένες ταβέρνες, με φρέσκα και φρεσκομαγειρεμένα φαγητά.
3. Μονή Αγίας Λάυρας
Στον δρόμο της επιστροφής, περνώντας τα Καλάβρυτα θα φτάσεις στη μονή αγίας Λαύρας, μόλις 4 χλμ από τα Καλάβρυτα. Η μονή αυτή θεωρείται μία από τις αρχαιότερες όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά εν γένει στον ελλαδικό χώρο (θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 961 απ’ τον μοναχό Ευγένιο). Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, στα 933 μέτρα ύψος και στου πρόποδες του όρους Βελιά.
Η λαϊκή παράδοση θέλει στη μονή αυτή να σημαίνεται η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στου Οθωμανούς στις 25 Μαρτίου 1821 και εδώ να υψώνεται το λάβαρο της επανάστασης. Εάν βρεθείς στην περιοχή στις 25 Μαρτίου, αξίζει να την επισκεφτείς καθώς γίνεται αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών της επανάστασης του 1821.
4. Κέρτεζη
Περίπου 15 χλμ νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, βρίσκεται το χωριό Κέρτεζη. Το χωριό αυτό είναι έντονα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο, ενώ στο πλάι του περνάει ένα ποτάμι και εκεί βρίσκεται ο νερόμυλος, όπου παλιά χρησιμοποιούταν για την παραγωγή αλευριού. Το χωριό έχει μία γραφική πλατεία ιδανική για τον απογευματινό σου καφέ, μετά από μία ημέρα γεμάτη με οδήγηση και περιήγηση. Η Κέρτεζη φημίζεται για τα φασόλια που φύονται στην περιοχή και γι αυτό κάθε χρόνο, περίπου στα τέλη Αυγούστου διοργανώνεται γιορτή φασολάδας. Αξίζει να επισκεφτείς το χωριό εκείνη την περίοδο καθώς βρίθει από ζωή.
Φυσικά, οι επιλογές στην ορεινή Αχαΐα δεν περιορίζονται στις προαναφερθέντες – αυτές ήταν κάποιες από τις πιο σημαντικές αλλά και ιδιαίτερες περιοχές για να επισκεφτείς.
Εξαιρετική εκδρομή αποτελεί και η διαδρομή με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, ο οποίος ενώνει το παραλιακό Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.
Ορεινή Απόδραση στο Πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και Πεζοπορία
Παράλληλα μπορείς να συνδυάσεις μία ανάβαση με τον οδοντωτό με μία πεζοπορική κατάβαση μέσα απ’ το κατάφυτο και πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού!