Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Στη γοητευτική Ρίγα γνωρίσαμε μεσαιωνικές γειτονιές, μείναμε με το στόμα ανοιχτό μπροστά σε μία απ’ τις ομορφότερες πλατείες της Ευρώπης και με ενθουσιασμό ακολουθήσαμε τα απίθανα αρ νουβό κτήρια!

Τι άλλο να περιμένεις απ’ την πόλη που διεκδικεί την πατρότητα για το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Η Ρίγα είναι μία πανέμορφη πρωτεύουσα 700.000 κατοίκων με σημαντικό λιμάνι και εξαιρετική αρχιτεκτονική. Οι ιστορικές εναλλαγές ανά τους αιώνες έχουν δημιουργήσει μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πόλη, που διαθέτει παράλληλα έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, σοβιετικά κατάλοιπα και μεσαιωνικά μνημεία μεγάλης σημασίας.

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Όπως και οι γειτονικές Εσθονία και Λιθουανία (που προσφέρονται για ένα αξέχαστο Βαλτικό roadtrip) έτσι κι η Λετονία κηρύχθηκε αρχικά ανεξάρτητο κράτος το 1918. Παρόλα αυτά, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και τη διάλυσή της τη δεκαετία του 1990. Γι’ αυτό η ταυτότητά της έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό βάσει της σχέσης της με το Σοβιετικό καθεστώς.

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Νταουγκάβα στη Βαλτική, η Ρίγα προσφέρει ατέλειωτες επιλογές για βόλτες και περιηγήσεις στη φύση και το μοναδικό της ιστορικό κέντρο. Εκεί θα βρεις και το κίτρινο σπίτι της γάτας (Meistaru iela 10), ένα κτήριο που έχει αναπτύξει τόσο τη φήμη του, ώστε η πόλη πλέον μπορεί να θεωρείται κάτι σαν πρωτεύουσα της γάτας. Κοίτα ψηλά και θα εντοπίσεις δύο αγάλματα γάτας στην οροφή! Φιγούρες του συμπαθητικού κατοικίδιου βρίσκονται παντού και η Ρίγα έχει συνδέσει πλέον το όνομά της μαζί του.

Ατέλειωτη Βόλτα στην Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη λοιπόν, αποτελεί την καρδιά της Ρίγα και κατακλύζεται από αρχιτεκτονικά στολίδια που δύσκολα θα ξεχάσεις. Περπάτα όσο αντέχεις και απόλαυσε τις εναλλαγές στυλ, ατμόσφαιρας και χρωμάτων που βρίσκονται σ’ έναν εκρηκτικό συνδυασμό στην πρωτεύουσα της Λετονίας. Ο μεγαλοπρεπής χαρακτήρας της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Χανσεατική Ένωση, της οποίας η Ρίγα αποτέλεσε μέλος.

Θες να μάθεις για μία άλλη πανέμορφη ευρωπαϊκή πόλη που αποτέλεσε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης και θα σε γοητεύσει με την ομορφιά της; Αν ναι, τότε τσέκαρε το παρακάτω λίνκ!

Ανακαλύπτοντας τα Ξύλινα Σπιτάκια του Γραφικού Χάτιγκεν (Hattingen) στη Βορειοδυτική Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία)

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης για εμάς ήταν αυτά στην κεντρική πλατεία. Το σήμα κατατεθέν είναι το σπίτι των Μαυροκέφαλων, που δεσπόζει στη νότια πλευρά της. Κόκκινα τούβλα, αγάλματα και χρυσές επιγραφές σε μπλε φόντο συνθέτουν ένα αριστούργημα του 14ου αιώνα που, σίγουρα, θα μείνεις να κοιτάζεις για αρκετή ώρα. Αποτελούσε το σημείο συνάντησης της Αδελφότητας των Μαυροκέφαλων και σήμερα είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της χώρας.

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Η Αδελφότητα απαρτιζόταν από ανύπαντρους νεαρούς εμπόρους, πλοιοκτήτες και τεχνίτες, οι περισσότεροι ξένοι, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν εξωτερικές επιθέσεις στα εμπορεύματά τους. Αν και το κτήριο βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 στην αρχική του μορφή. Μάλιστα αυτό εκπλήρωσε την προφητεία γραμμένη σε μία απ’ τις πόρτες του κτηρίου: ‘Αν είμαι προορισμένο να καταστραφώ, θα ξαναχτιστώ από εσένα’.

Εθνική Όπερα και Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Πίσω απ’ την πλατεία προς την πλευρά του ποταμού ένα σοβιετικό μιλιταριστικό μνημείο δύο οπλιτών από γρανίτη δίνει μία καλή γεύση σοβιετικού ρεαλισμού. Τα γύρω κτήρια στην πλατεία, όπως το Πολυτεχνείο και το Δημαρχείο ολοκληρώνουν μία πανδαισία χρωμάτων και αρχιτεκτονικών μορφών, την οποία μπορείς να απολαύσεις απ’ τα γύρω καφέ.
 
Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής
 

Λίγο παραπέρα, μέσα στην παλιά πόλη, στεγάζεται και η Εθνική Όπερα σ’ ένα νεοκλασικό κτήριο που δεσπόζει στη Ρίγα απ’ το 1882, προσφέροντας εξαιρετικά θεάματα. Για κάτι λίγο πιο σύγχρονο, πρέπει να περάσεις απέναντι τον ποταμό και να επισκεφθείς την Εθνική Βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε σε ένα εκπληκτικό κτήριο μόλις το 2014.

Θέα απ’ τον Άγιο Πέτρο

Απ’ την άλλη πλευρά, η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Πέτρου προσφέρει ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό θέαμα αλλά και πανοραμική θέα της Ρίγα, του ποταμού και της Βαλτικής θάλασσας απ’ το καμπαναριό του, που φτάνει στα 130 μέτρα ύψος. Από εκεί επάνω, θα διακρίνεις τους δαιδαλώδεις δρόμους, τους πεζόδρομους και τα πολύχρωμα ιστορικά κτήρια που δημιουργούν την τόσο ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Πίσω απ’ τον Άγιο Πέτρο μπορείς να περιπλανηθείς έως τον ναό του Αγίου Ιωάννη και να ψωνίσεις τις παραδοσιακές κούκλες, κοσμήματα από κεχριμπάρι βαλτικής και άλλα αξεσουάρ στους καλαίσθητους πάγκους που στήνονται στον πεζόδρομο.

Γραφικά μαγαζάκια, λετονικοί φούρνοι και εστιατόρια λειτουργούν σε πανέμορφα ιστορικά κτήρια της πόλης και σε καλούν να τα επισκεφθείς χωρίς δεύτερη σκέψη!

Λουθηρανικός Καθεδρικός Ναός

Ακολουθώντας την tirgoņu iela θα βρεθείς στην άλλη σημαντική πλατεία της πόλης, που φιλοξενεί τον εντυπωσιακό λουθηρανικό καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα (κατασκευάστηκε το 1211). Αποτελεί τον μεγαλύτερο μεσαιωνικό ναό στη Βαλτική και κυριαρχεί στο αστικό τοπίο της πόλης.

Εντυπωσιακό ότι, όπως και ο καθεδρικός ναός της Γεννήσεως του Χριστού (με χρυσούς τρούλους), κατά τη Σοβιετική κυριαρχία της Λετονίας, είχε απαγορευτεί η λατρεία στον ναό και ο χώρος είχε μετατραπεί σε αίθουσα συναυλιών.

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Ο πεζόδρομος και τα ιστορικά κτήρια που πλαισιώνουν τον καθεδρικό δημιουργούν μία επική σκηνή που θυμίζει ταινία με θέμα την υψηλή κοινωνία.

Λίγο βορειότερα, θα βρεθείς μπροστά στον Πύργο της Πυρίτιδας, τον μόνο σωζόμενο κυλινδρικό πύργο απ’ τους 18 που έστεκαν στην πόλη, χτισμένο τον 14ο αιώνα. Σήμερα φιλοξενεί το Λετονικό Πολεμικό Μουσείο. Ανά περιόδους έχει χρησιμοποιηθεί και ως φυλακή, με τους πάχους 2,5 μέτρων τοίχους του να τον κάνουν ιδιαίτερα στιβαρό.

Τα τρία αδέρφια

Αν θες να επισκεφθείς κάποια απ’ τα παλιότερα σπίτια της πόλης τότε πήγαινε στην Maza Pils iela και απόλαυσέ τα να στέκουν το ένα δίπλα στο άλλο, ολοκληρώνοντας την όμορφη ατμόσφαιρα. Ο αστικός μύθος θέλει να χτίστηκαν από τρεις αδερφούς, αν και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αφού ανήκουν σε διαφορετικές εποχές. Ενώ το ένα έχει κλασική ολλανδική επιρροή και χτίστηκε τον 15ο αιώνα, ο ‘μεσαίος αδερφός’ χτίστηκε σχεδόν δύο αιώνες αργότερα! Ο ‘νεότερος αδερφός’ χτίστηκε λίγο μετά και η στενή του μορφή σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς θα χωρούσε κάποιος εκεί μέσα!

Η Industrial Αγορά της Ρίγα

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Αν για κάτι είναι γνωστή η Λετονία είναι για μία απ’ τις παλαιότερες αγορές της Ευρώπης! Τα τέσσερα θολωτά κτήρια δημιουργούν ένα πανέμορφο συγκρότημα που φιλοξενεί πωλητές κάθε είδους, από φρούτα και λαχανικά μέχρι κρέατα, παστό ψάρι της Βαλτικής και σουβενίρ. Επίσης ενδείκνυται και για να απολαύσεις το φαγητό σου!

Οι ντόπιοι θα σου πουν ότι αρχικά εκεί φυλάσσονταν ζέπελιν, αλλά αποτελεί έναν αστικό μύθο που πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν!

Απ’ οποιαδήποτε πανοραμική θέα της πόλης δεν μπορείς να μην προσέξεις και τη Λετονική Ακαδημία Επιστημών, ένα απ’ τα ψηλότερα κτήρια της πόλης χτισμένο το 1961. Η σοβιετική του μορφή τραβά κατευθείαν το ενδιαφέρον.

Ανακαλύπτοντας το πράσινο

Ο πράσινος πνεύμονας της Ρίγα κρύβει υπέροχα μυστικά που σε καλούν να τα ανακαλύψεις. Φτάνοντας λοιπόν στο πάρκο Esplanāde, στα όρια του ιστορικού κέντρου, θα δεις να υψώνεται μπροστά σου το Μνημείο Ελευθερίας της Λετονίας (Milda). Αποτελεί ενθύμιο του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας το 1918 και δεσπόζει στο πάρκο απ’ το 1935. Τα τρία αστέρια που κρατά η Milda συμβολίζουν τις τρεις περιφέρειες της Λετονίας. Μία βόλτα στο πάρκο έως τον κήπο Vērmanes θα σε βγάλει απ’ το κλειστό κέντρο και θα σου δώσει μία άλλη ξεχωριστή οπτική της πόλης σε ανοιχτό ορίζοντα.

Κοντά στο μνημείο θα βρεθείς και στο ρομαντικότερο σημείο της πόλης. Το ευφάνταστο ρολόι Laima αποτελούσε για χρόνια σημείο συνάντησης των τοπικών ζευγαριών και κρατάει μέχρι σήμερα την ρομαντική του ατμόσφαιρα.

Η Ρίγα της Λετονίας, το διαμάντι της Βαλτικής

Μουσείο Κατοχής και Ολοκαύτωμα

Λίγο δίπλα, μέσα στο πάρκο, βρίσκεται και το Μουσείο Κατοχής της Λετονίας που περιέχει εκτός από μία μοναδική έκθεση για τις διαδοχικές περιόδους κατοχής της χώρας (Σοβιετική Ένωση και Ναζιστική Γερμανία), και σημαντικά αρχεία και έγγραφα της εποχής.

Στη συνοικία Maskavas Vorstadt αξίζει να επισκεφθείς και το Μουσείο Γκέτο της Ρίγας, με ανατριχιαστικές πληροφορίες για το Ολοκαύτωμα στη Λετονία. Για ακόμα μία βουτιά στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, μπορείς να τριγυρίσεις το Latgale Tirgus παζάρι, όπου θα βρεις ανάμεσα σε πολλά άλλα, ενθύμια απ’ τη σοβιετική εποχή.

Η Αρ νουβό συνοικία

Φαρδιές λεωφόροι και εμβληματικά διακοσμημένα μνημεία θα συναντήσεις στα βόρεια της πόλης, ψάχνοντας για τα πασίγνωστα αρ νουβό κτήρια. Με το ένα τρίτο των κτηρίων του κέντρου να αποτελούν αρ νουβό κατασκευές, μη χάσεις την ευκαιρία να συναντήσεις τα πιο πυκνοχτισμένα αριστουργήματα αυτού του στυλ στον κόσμο.

Βρες τον οδηγό μας για την αρ νουβό Ρίγα εδώ:

Ανακαλύπτουμε την Art Nouveau συνοικία της Ρίγας στη Λετονία

Υπαίθριο Μουσείο Εθνογραφίας της Λετονίας

Αν αναζητάς μία εμπειρία που θα σε βγάλει απ’ τα συνηθισμένα μουσεία, τότε το Υπαίθριο Μουσείο Εθνογραφίας είναι η ιδανική επιλογή. Είναι ένα φανταστικό μέρος για να μάθεις για την ιστορία της χώρας και να έρθεις βιωματικά σε επαφή μ’ έναν αγροτικό τρόπο ζωής μία άλλης εποχής. 118 παραδοσιακά σπίτια διασπαρμένα σε ξεχωριστές γειτονιές σε μία μεγάλη έκταση δίνουν μία αυθεντική αίσθηση ταξιδιού στον χρόνο.

 Φωτογραφία  σπιτιού του μουσείου από https://www.inyourpocket.com

Βρίσκεται λίγο έξω απ’ την πόλη, αλλά αξίζει ο κόπος να το επισκεφθείς με το λεωφορείο, αν έχεις μερικές ελεύθερες ώρες.

Η Παραλία Jumala

Αν αποφασίσεις να επισκεφθείς την πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε μία εκδρομή στην παραλία είναι σχεδόν απαραίτητη! Και τι πιο εύκολο να κάνεις απ’ το να πας έως την 25 μέτρων παραλία της Λετονίας, λίγο έξω απ’ τη Ρίγα (λιγότερο από μία ώρα για να φτάσεις). Η παχιά άμμος και το όμορφο θαλασσινό τοπίο αξίζουν την μικρή περιπέτεια!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: