Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Η πόλη της Μέριδα (Mérida) είναι μία μικρή Ρώμη στη δυτική Ισπανία. Προσφέρει μια αξεπέραστη εμπειρία για όσους λατρεύουν την ευχάριστη περιήγηση σε πάρκα, ιστορικές γειτονιές και υπαίθρια αξιοθέατα. Αποτελεί κυριολεκτικά μία πόλη-μουσείο, που συγκινεί με τα εντυπωσιακά μνημεία της και την χαλαρή ατμόσφαιρα της.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Χτισμένη δίπλα στον ιστορικό ποταμό Guadiana, η Μέριδα συνδυάζει τον ιβηρικό χαρακτήρα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της Ισπανίας με την λάμψη των αρχαιοτήτων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Augusta Emerita). 

10 Ισπανικά φαγητά που δεν μπορείς να τους αντισταθείς

Το ταξίδι εκεί συνδυάζεται με εξαιρετικής ποιότητας jamón, αλλαντικά και τυριά, καθώς η περιοχή είναι γνωστή για την κτηνοτροφία της, αλλά και μοναδικά εδέσματα της ισπανικής κουζίνας.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Αξίζει είτε για μία αξέχαστη εμπειρία 1-2 ημερών, είτε για ένα σύντομο πέρασμα που θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις τα κυριότερα αξιοθέατα και μια άγνωστη πλευρά της ισπανικής κουλτούρας.

Η εντυπωσιακή άφιξη

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Φτάνοντας οδικώς, η Μέριδα σε υποδέχεται με την υπερσύγχρονη γέφυρα de Lusitania, που προσφέρει εξαιρετική θέα τόσο στην πόλη, όσο και στη ρωμαϊκή γέφυρα απέναντι. Η ρωμαϊκή γέφυρα είναι η μακρύτερη στον κόσμο που επιβιώνει απ’ τα αρχαία χρόνια, με πάνω από 700 μέτρα μήκος. Σήμερα είναι μόνο για πεζούς και οδηγεί στο όμορφο παρκάκι de las siete sillas, που αγναντεύει την πόλη απ’ την άλλη πλευρά του ποταμού.

Η πόλη βρίσκεται ουσιαστικά πάνω στον ρωμαϊκό οικισμό και σχεδόν σε κάθε γωνιά θα βρεις και από κάποια αρχαιότητα. Μάλιστα, επειδή είναι πυκνά χτισμένη, θα βρεις τα πάντα σε αρκετά κοντινή απόσταση, διασχίζοντας δαιδαλώδη στενά και κάτασπρα γραφικά σπιτάκια.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Στο τέλος της ρωμαϊκής γέφυρας βρίσκεται ουσιαστικά η αρχή της πόλης, που ξεκινά εντυπωσιακά με την Alcazaba, το μεσαιωνικό φρούριο της πόλης. Στέκει σε εντυπωσιακή θέση και περιλαμβάνει υπόγειο αποχετευτικό σύστημα, απόρθητα τείχη και ανατριχιαστικά τούνελ. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον σύγχρονο πυρήνα της πόλης, την plaza de España, όπου καφετέριες και εστιατόρια υποδέχονται τους επισκέπτες με μπύρες και τάπας (tapas).

Τα δύο στολίδια της πόλης – Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Το ρωμαϊκό θέατρο και αμφιθέατρο βρίσκονται το ένα πλάι στο άλλο μέσα στον κύριο αρχαιολογικό χώρο στα ανατολικά της πόλης και αποτελούν τα δύο κύρια αξιοθέατά της. Πρόκειται για μνημειώδη κατασκευάσματα που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Στο αμφιθέατρο θα έχεις την ευκαιρία να περάσεις μέσα απ’ τoυς διαδρόμους των μονομάχων, να κάτσεις στις κερκίδες των θεατών και να νιώσεις για λίγο τον χώρο που διεξάγονταν μονομαχίες και θηριομαχίες.

Ακριβώς δίπλα, στο θέατρο, θα θαυμάσεις το διώροφο σκηνικό οικοδόμημα και το αρχαίο άγαλμα της ρωμαϊκής θεάς Ceres στο κέντρο (είναι αντίγραφο, το πρωτότυπο βρίσκεται στο επίσης εξαιρετικό Μουσείο Ρωμαϊκής Τέχνης που βρίσκεται ακριβώς έξω απ’ τον αρχαιολογικό χώρο).  Χτίστηκε τον 1ο αιώνα μΧ από τον Αγρίππα και με τους αιώνες θάφτηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Πάνω απ’ την επιφάνεια βρίσκονταν, έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, μόνο 7 κομμάτια των άνω κερκίδων, που ονομάζονταν οι 7 καρέκλες (las siete sillas). Μάλιστα τοπικοί μύθοι τα σύνδεσαν με το σημείο όπου συναντιούνταν κάθε χρόνο τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα για να σχεδιάσουν πώς θα μολύνουν τις ψυχές των ντόπιων.

Φεστιβάλ και Στάδιο

Απ’ τη δεκαετία του 1930 έως και σήμερα, κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στο θέατρο το Φεστιβάλ της Μέριδα, όπου κατά κανόνα αρχαία δράματα παρουσιάζονται για το ισπανικό και διεθνές κοινό. Αν βρεθείς στη Μέριδα εκείνη την εποχή που παίζεται, μη χάσεις το υπέροχο θέαμα.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Λίγο πιο βόρεια, το ρωμαϊκό στάδιο συμπληρώνει τη ρωμαϊκή μνημειακή τριλογία. Πρόκειται για έναν απέραντο υπαίθριο χώρο όπου διοργανώνονταν ιππικοί αγώνες, θεάματα, παραστάσεις και άλλα αγωνίσματα για την διασκέδαση του κοινού.

Τουρισμός στην Αρχαία Ρώμη

Γνωρίζοντας την πόλη περπατώντας

Περπατώντας τους κεντρικούς πεζοδρόμους της Μέριδα, όπως στον πεζόδρομο José Ramón Mélida και Santa Eulalia, θα γνωρίσεις την πιο όμορφη και γραφική πλευρά του σύγχρονου οικισμού, όπου μαγαζάκια, καφέ και τυπική ισπανική αρχιτεκτονική θα σε ενθουσιάσουν.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Δεν πρέπει να μείνεις όμως εκεί, η πόλη σε καλεί να την γνωρίσεις και να ανακαλύψεις τα πιο ξεχωριστά σημεία της. Ένα απ’ αυτά που δεν πρέπει να χάσεις είναι ο ναός της Diana στην καρδιά του κέντρου. Η επιβλητική του θέση σήμερα, στο κέντρο μίας ανοιχτής πλατείας, προβάλλει εκεί που δεν το περιμένεις όταν στρίβεις στο στενό. Κατά τον 16ο αιώνα χτίστηκε πάνω στον ναό ένα παλάτι σε αναγεννησιακό στυλ με μαυριτανικά στοιχεία, μέρος του οποίου υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ο συνδυασμός αρχαίου και μεσαιωνικού στοιχείου θα σε εκπλήξει!

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Μάλιστα, λίγο παραπέρα βρίσκεται και ένα απ’ τα σύμβολα της πόλης, η φιγούρα του Jupiter-Άμμωνα που σαν ήλιος φωτίζει τον κόσμο. Στο πλάι του, η επίσης μοναδική φιγούρα της Μέδουσας.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Συνεχίζοντας τη ρωμαϊκή περιήγηση, φτάνουμε στην αψίδα του Τραϊανού που αποτελούσε την είσοδο στη ρωμαϊκή αγορά.

Διαδρομές έξω απ’ την πόλη

Αν διαθέτεις λίγο ακόμη χρόνο, τότε αξίζει να προχωρήσεις δυτικά προς το πάρκο de la Isla και το δυτικότερο άκρο του που προσφέρει αξέχαστη θέα στην όμορφη πόλη και τα νησάκια του ποταμού ακριβώς μπροστά.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Από εκεί θα έχεις την ευκαιρία να χαζέψεις από μακριά τόσο το υπέροχο υδραγωγείο de los Milagros που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, όσο και τις μεγάλες φωλιές πελεκάνων που ζουν στην πόλη.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

Εκεί κοντά βρίσκεται και η βασιλική της Αγίας Ευλαλίας, προστάτιδας της Μέριδα. Η Αγία Ευλαλία από τη Μέριδα μαρτύρησε κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού τον 4ο αιώνα μΧ. και αργότερα χτίστηκε μνημείο προς τιμήν της. Αργότερα, λοιπόν, κι όταν ο χώρος είχε γίνει σημείο προσκυνήματος της ιβηρικής χερσονήσου, χτίστηκε ο ναός. Κατά τον 13ο αιώνα κατασκευάστηκε η σημερινή βασιλική, που διατηρεί μέρη της παλαιότερης, αλλά και την κρύπτη της Αγίας Ευλαλίας.

Μέριδα, μία μικρή Ρώμη στην Ισπανία

 

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: