Περιπλάνηση στο Πάρκο Planty της Κρακοβίας

Η πόλη της Κρακοβίας είναι ιδανική για απολαυστικές διαδρομές, καταπράσινα τοπία και ταξίδια στην μοναδική ιστορία της Πολωνίας. Το πάρκο που περικλείει την πόλη είναι μάρτυρας της ιστορίας και των σημαντικών αλλαγών που βίωσε η Κρακοβία κατά τους τελευταίους τρεις αιώνες.

Περιπλάνηση στο Πάρκο Planty της Κρακοβίας

Με μήκος 8 χιλιομέτρα το πάρκο Planty, όπως ονομάζεται, προσφέρει υπέροχους περιπάτους, γεμάτους οξυγόνο και πυκνό πράσινο. Ειδικά την άνοιξη, η ατμόσφαιρα γίνεται σχεδόν ειδυλλιακή. Είναι χωρισμένο σε 8 διαδοχικά τμήματα κήπων και προσφέρει άπλετο χώρο για ξεκούραση, τζόκινγκ και βόλτες. Πώς όμως έφτασε η Κρακοβία να είναι κλεισμένη σε ένα δαχτυλίδι πρασίνου;

Η Μοναδική Ιστορία του πάρκου

Στην πραγματικότητα το πάρκο καταλαμβάνει τον χώρο που ήταν χτισμένα τα μεσαιωνικά οχυρωματικά τείχη της πόλης. Προστάτευαν την Κρακοβία ήδη από τον 13ο αιώνα, καθώς αποτελούσε κέντρο με στρατηγική θέση και πολιτική δύναμη. Όταν όμως στα τέλη του 18ου αιώνα η πόλη περιήλθε στην εξουσία της αψβουργικής Αυστρίας τα τείχη έπεσαν σε αχρηστία. Τότε, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Β’ διέταξε την κατεδάφισή τους.

Κρακοβία

Στο ίδιο σημείο λοιπόν δημιουργήθηκε σταδιακά το πάρκο Planty, ενώ τμηματικά διατηρήθηκαν μικρά μέρη του τείχους αλλά και δύο σημαντικά ιστορικά μνημεία. Πρόκειται για την Πύλη του Αγίου Φλοριάν και το Οχυρωματικό Φυλάκειο (Barbican), μοναδικά μεσαιωνικά μνημεία που μαρτυρούν την αμυντική ιστορία της πόλης.

Η Περιπλάνηση μας

Τα αρχιτεκτονικά μνημεία συνδυάζονται με δαιδαλώδη μονοπάτια, εκατοντάδες παγκάκια, γλυπτά διάσημων προσωπικοτήτων, φυτά και πολύχρωμα λουλούδια. Όλα μαζί συνθέτουν ένα πανέμορφο πάρκο που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο της πόλης (Stare Miasto). Σ’ όλο το μήκος του θα συναντήσεις καφετέριες και μπαρ που κάνουν την εμπειρία των επισκεπτών/τριών ακόμη πιο όμορφη.

Η βόρεια πλευρά του πάρκου ξεκινά με το Barbican να κυριαρχεί στο γύρω τοπίο. Μικροί λοφίσκοι και γέφυρες συμπληρώνουν την εικόνα. Αυτό το σημείο αποτελεί το πιο πολυσύχναστο του πάρκου.

Barbican

Ακολουθώντας τον δυτικό τμήμα του πάρκου προς τα νότια, οι φυλλωσιές των δέντρων πυκνώνουν και δημιουργούν όμορφες φυσικές συνθέσεις από ψηλά δέντρα, λουλούδια και μικρές λίμνες. Τα κάθετα μονοπάτια προς το εσωτερικό οδηγούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ κτήρια του πανεπιστημίου δεσπόζουν στο βάθος.

Περιπλάνηση στο Πάρκο Planty της Κρακοβίας

Συνεχίζοντας, η διαδρομή φτάνει στο Κάστρο της Βαβέλ, που αποτελεί το νότιο άκρο του πάρκου και προσφέρει μοναδική θέα προς την πόλη, χάρη στον ομώνυμο λόφο. Το ανατολικό κομμάτι του πάρκου είναι προσβάσιμο μόνο από την εξωτερική πλευρά της πόλης, καθώς τμήματα του μεσαιωνικού τείχους και ιστορικά κτήρια αποκλείουν σε πολλά σημεία την είσοδο σε αυτή. Γι’αυτό η ησυχία και η αίσθηση της γύρω φύσης είναι πιο έντονη σ’ αυτή την πλευρά.

Μη χάσεις ακόμα:​