Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία

Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία

Η Κρακοβία είναι μία από τις ομορφότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Πολωνίας. Μαγευτικά αξιοθέατα, μοναδικά μνημεία και εντυπωσιακές εκδρομές συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό. Πάμε λοιπόν να βρούμε τι κρύβει ένα ταξίδι στην ιστορική Κρακοβία!

Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία

Το διεθνές αεροδρόμιο της Κρακοβίας βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από την πόλη (υπάρχει απευθείας πτήση από την Ελλάδα), ενώ υπάρχει και καλή σιδηροδρομική διασύνδεση με την πρωτεύουσα Βαρσοβία. Για δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο δες εδώ. Μπορείς να κινηθείς στην πόλη άνετα με τα πόδια, αφού τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται αρκετά συγκεντρωμένα.

Το ιστορικό κέντρο οριοθετείται από τα παλιά τείχη της πόλης. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Πολωνίας, η Κρακοβία δεν καταστράφηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και σώζεται σε καλή κατάσταση. Οι Γερμανοί θέλησαν να μετατρέψουν την πόλη σε γερμανικό κέντρο, εξαλείφοντας το πολωνικό και εβραϊκό στοιχείο.

Αξιοθέατα: Η Κεντρική Πλατεία Rynek Glόwny

Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης θα βρεθείς μπροστά σε ένα υπέροχο θέαμα μίας ατέλειωτης πλατείας. Η Rynek Glówny είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης! Το ακανόνιστο μέγεθος της και το πλήθος κτηρίων που βρίσκονται πάνω της συναρπάζουν.

Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία, Βασιλική Αγίας Μαρίας

Προτείνουμε να τριγυρίσεις την πλατεία και να θαυμάσεις την βασιλική της Αγίας Μαρίας, γοτθικού τύπου εκκλησία του 14ου αιώνα. Αξίζει μία επίσκεψη και στο εσωτερικό, ενώ οι καφετέριες και τα μαγαζιά γύρω στην πλατεία είναι ιδανικά για ένα όμορφο διάλειμμα.

Ακριβώς απέναντι απ’ την Αγία Μαρία θα διακρίνεις μία εμφανώς μικρότερη αλλά εξαιρετική εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Adalbert (στα πολωνικά Wojciech). Πρόκειται για αρκετά παλιότερο κτίσμα (του 11ου αιώνα) και το χαμηλότερο επίπεδο που είναι χτισμένο μαρτυρά τις αλλαγές της πόλης ανά τους αιώνες.

Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία

Στο κέντρο της πλατείας δε θα δυσκολευτείς να διακρίνεις το Sukiennice, μεσαιωνική αγορά μπαχαρικών και υφασμάτων. Χτισμένη σε μορφή πολλαπλών στοών κατά μήκος του κτηρίου, έχει έναν μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Σήμερα το ισόγειο αποτελεί τουριστική αγορά και ο πρώτος όροφος μουσείο.

Κάστρο και Δράκος της Βαβέλ (Wawel)

Περπατώντας στα νότια της κεντρικής πλατείας θα βρεθείς στο πιο συναρπαστικό σημείο της Κρακοβίας. Έκεί βρίσκεται ένα από τα γνωστότερα μνημεία της χώρας. Το εντυπωσιακό συγκρότημα της Βαβέλ είναι ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής σύμπλεγμα με ένα μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ πολλαπλών περιόδων.

Το κάστρο αποτέλεσε διαχρονικά την οικία των Πολωνών βασιλιάδων και η συστηματική χρήση του για αιώνες οδήγησε στην προσθήκη έξτρα κτισμάτων. Έτσι σήμερα αντικρίζουμε αυτή την παλέτα κτιρίων που καθένα ξεχωρίζει με την ιδιαιτερότητα του σε χρώμα και στυλ. Ο αναγεννησιακός τύπος της αυλής του, διακοσμημένη με όμορφα λουλούδια δίνει ακόμα μία ξεχωριστή νότα, που ειδικά την άνοιξη δημιουργεί μία πολύχρωμη οπτασία!

Κάστρο της Βαβέλ, Κρακοβία

Το κάστρο είναι χτισμένο σε λόφο, ο οποίος προσφέρει υπέροχη θέα προς την πόλη και τον ποταμό Βιστούλα που την περιβάλλει.

Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία

Μάλιστα στο νότιο τμήμα του λόφου, στην είσοδο μίας μικρής σπηλιάς προβάλλει ένα από τα μυθικά τέρατα της πόλης που κατά την μυθολογία τρομοκρατούσε τον τοπικό πληθυσμό. Έτσι, ο τοπικός ήρωας Krakus φέρεται να σκότωσε τον δράκο και να ίδρυσε την πόλη της Κρακοβίας. Ο σημερινός μεταλλικός δράκος μάλιστα βρυχάται και συνεχίζει να ρίχνει τη φωτιά του μπροστά στους ξαφνιασμένους ταξιδιώτες. Ο μύθος αυτός θυμίζει και την ιστορία του Γίγαντα Lange Wapper της Αμβέρσας που έχουμε συζητήσει εδώ.

Δράκος της Βαβέλ

Βόρεια τμήμα και Πύλη του Αγίου Φλοριάν

Αν απ’ την κεντρική πλατεία οδηγηθεί προς τη βόρεια πλευρά του ιστορικού κέντρου θα συναντήσεις έναν πανέμορφο γοτθικό πύργο, την Πύλη του Αγίου Φλοριάν. Από εκεί μπορείς να περιηγηθείς στη γύρω γειτονιά και ιδίως στον δρόμο Pijarska με τις ιδιαίτερες καμάρες και μεσαιωνικά κτίσματα.

Πύλη του Αγίου Φλοριάν

Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία

Μάλιστα εκεί έχουν βρει τον χώρο τους και τοπικοί καλλιτέχνες για να εκθέτουν τα έργα τους.

Ταξίδι στην Ιστορική Κρακοβία

Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων

Στα δυτικά της πόλης προτείνουμε να επισκεφθείς το πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων. Πρόκειται για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας και η εσωτερική του αυλή προσφέρει όμορφο θέαμα. Αν έχεις τον χρόνο αξίζει να το επισκεφθείς για τις ιστορικές του πολυτελείς αίθουσες, όπως το δωμάτιο Χημείας και την Γιαγκελλόνια αίθουσα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων

Από εκεί, μην παραλείψεις να ακολουθήσεις και τα παλιά τείχη της πόλης που σήμερα έχουν μετατραπεί σε πεζόδρομους πρασίνου. Πρόκειται για πανέμορφη βόλτα, μέσα στο πράσινο που θα σου δώσει μία σφαιρική άποψη της πόλης.

Εβραϊκή Συνοικία Kazimierz

Μετά από κάμποσο περπάτημα θα βρεθείς στην εβραϊκή συνοικία. Σήμερα είναι γνωστή για τα όμορφα νεανικά μπαρ και για τη χαλαρή της ατμόσφαιρα. Μη χάσεις την ευκαιρία να την επισκεφθείς και να θαυμάσεις τις καλαίσθητες συναγωγές της και τα διώροφα/τριώροφα σπίτια της που σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή.

Ακριβώς στο νότιο μέρος της συνοικίας βρίσκεται ο Βιστούλας. Ξεφεύγοντας λίγο απ’ τα μαγευτικά αρχιτεκτονικά μνημεία της Κρακοβίας προτείνουμε να κατευθυνθείς νότια, κατά μήκος του ποταμού και να θαυμάσεις το πράσινο που προσφέρει, κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες.

Βιστούλας

Επίσκεψη στο Άουσβιτς (Auschwitz)

Συχνά η επίσκεψη στο Άουσβιτς επισκιάζει το ταξίδι στην Κρακοβία. Το χωριό Oswiecim (το πολωνικό όνομα του γερμανικού Auschwitz) βρίσκεται γύρω στα 70 χιλιόμετρα από την Κρακοβία και αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφθείς.

Άουσβιτς (Auschwitz)

Πρόκειται για ένα απ’ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στα 4,5 χρόνια λειτουργίας του από το 1940 έως το 1945. Είναι ένας τόπος μαρτυρίας της ανθρώπινης θηριωδίας και του ανθρώπινου πόνου, γι’ αυτό προετοιμάσου ψυχολογικά για ένα δυνατό ιστορικό ταξίδι. Το συγκρότημα αποτελείται από 3 διαδοχικά στρατόπεδα και σήμερα αποτελεί μουσείο. Πληροφορίες για τα δρομολόγια του λεωφορείου από Κρακοβία και για το ωράριο/εισιτήριο θα βρεις εδώ κι εδώ. Καλό είναι να κλείσεις online εισιτήριο πριν πας. Η επίσκεψη γίνεται κανονικά με ξεναγό, αλλά μπορείς να κλείσεις και ελεύθερο εισιτήριο online για επίσκεψη μόνος/η σου, που προσφέρονται συνήθως μετά το μεσημέρι.

Εκδρομή στο αλατωρυχείο της Βιελίτσκα (Wielitska)

Μία ευχάριστη και ξεχωριστή εκδρομή απ’ την Κρακοβία είναι και το εντυπωσιακό αλατωρυχείο της Βιελίτσκα. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πολωνίας, στο αλατωρυχείο μπορείς να φτάσεις σε βάθος 135 μέτρων!

Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα

Αίθουσες φτιαγμένες εξ ’ολοκλήρου από αλάτι, γλυπτά και πανέμορφα έργα τέχνης απο αλάτι! Τα λεπτομερή κατασκευάσματα περιλαμβάνουν μία πελώρια αίθουσα/εκκλησία που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Η επίσκεψη είναι μαγευτική και σου δίνει την ευκαιρία να πάρεις μία γεύση της ζωής κάτω απ’ το έδαφος! Πληροφορίες για την επίσκεψή σου θα βρεις εδώ.

Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα

 

Μη χάσεις ακόμα:​