Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής (Τούρκου, Φινλανδία)

Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής

Στη νοτιοδυτική Φινλανδία με αφετηρία την πόλη Turku έχει επικρατήσει τους καλοκαιρινούς μήνες μία πανέμορφη κυκλική ποδηλατική διαδρομή (The Archipelago Trail).

Η διαδρομή αυτή συνδέει τα νησάκια του αρχιπελάγους με γέφυρες ή μικρά ferry boats. Οι ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την υπέροχη φινλανδική φύση σ’ όλο της το μεγαλείο και να απολαύσουν τα γραφικά φινλανδικά χωριά που συναντούν στην πορεία. Σ’ όλη τη διαδρομή βλέπουμε τα κλασικά φινλανδικά εξοχικά που διαθέτουν πολλές οικογένειες για να ξεφεύγουν απ’ τη ρουτίνα της πόλης.

Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής

Για να πάρουμε μία ιδέα του φυσικού πλούτου της διαδρομής αξίζει να γνωρίσουμε λίγο την περιοχή. Το Turku είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας (μάλιστα είναι η πρώην πρωτεύουσα) και ακριβώς μπροστά στα παράλια του ξεχύνεται ένα απ’ τα μεγαλύτερα αρχιπελάγη ανά αριθμό νησιών στον κόσμο που ανήκει στην Βαλτική Θάλασσα.

Στο Turku μπορείς να φτάσεις απευθείας με λεωφορείο απ’ το Ελσίνκι, την υπέροχη πρωτεύουσα που απέχει λιγότερα από 200 χιλιόμετρα.

Πρόκειται λοιπόν για περίπου 20.000 νησάκια και βραχονησίδες (ανάλογα με τον τρόπο καταμέτρησης μπορεί να φτάσουν έως και τα 50.000) που δημιουργούν ένα μοναδικό δίκτυο στεριάς. Κάποια απ’ αυτά κατοικούνται, ενώ το αρχιπέλαγος χωρίζεται στα δύο. Από τη μία η περιφέρεια Νοτιοδυτικής Φινλανδίας κι απ’ την άλλη η αυτόνομη περιφέρεια του Åland.

Η διαδρομή λοιπόν ξεκινά με ποδήλατο από το Turku. Επιλέγουμε τη μικρή διαδρομή, που περιλαμβάνει 3 ferry boats και 120 χιλιόμετρα απόσταση. Ενώ προφανώς οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν όσο χρόνο επιθυμούν και να απολαύσουν την εξοχή, η ποδηλατάδα μπορεί εύκολα να γίνει μέσα σε δύο μέρες. Περιλαμβάνει την διαδρομή Turku, Naantali, Rymättylä, Seili, Nagu, Pargas, και πίσω στο Turku.

Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής

Έως και το Rymättylä η διαδρομή είναι σχετικά αστική, περνά από μικρές γέφυρες και καταπράσινα τοπία, δίπλα σε μικρά νησάκια. Η πόλη Naantali, που θα συναντήσεις λίγο μετά αφού ξεκινήσεις, είναι ιδιαίτερα γραφική με παραδοσιακά φινλανδικά σπιτάκια, το καλόγουστο πάρκο Kultaranta και την απίστευτη θέα προς τη θάλασσα απ’ τον μικρό πύργο παρατήρησης Näkötorni, δίπλα στην παραλία.

Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής

Περνώντας το Rymättylä είναι απαραίτητο το πρώτο καραβάκι, που θέλει γύρω στα 5 λεπτά για να περάσει απέναντι στο νησάκι Aaslaluoto, με δρομολόγιο κάθε 20 λεπτά.

Η διαδρομή από εδώ και πέρα είναι πολύ πιο αγροτική. Στρωτός βέβαια δρόμος, αλλά ανάμεσα σε καταπράσινη φύση και λίγα διάσπαρτα σπιτάκια. Στη μέση της διαδρομής αξίζει να αφήσει κανείς για λίγο το ποδήλατο και να ανέβει έως τον μικρό λόφο Karhuvuoren ilmavalvontatorni που προσφέρει τρομερή θέα στο σύμπλεγμα των γύρω νησιών.

Το επόμενο λιμάνι βρίσκεται στα νότια και το καραβάκι κάνει γύρω στη μία ώρα για να φτάσει έως το νησί Nagu (ή Nauvo στα φινλανδικά – η περιοχή είναι σουηδόφωνη). Εδώ χρειάζεται λίγος σχεδιασμός γιατί το δρομολόγιο γίνεται μόνο 3 φορές τη μέρα. Στη μέση του ταξιδιού το καράβι κάνει στάση στο ιστορικό νησάκι Seili, όπου αξίζει μία βόλτα, έχοντας στον νου την ώρα που περνάει το επόμενο καράβι.

Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής

Στο Seili συναντά κανείς μόνο πεζούς και ποδήλατα, αφού τα οχήματα δεν επιτρέπονται. Το νησί διαθέτει μία ζοφερή ιστορία αφού λειτουργούσε άλλοτε ως λεπροκομείο και ψυχιατρικό άσυλο έως το 1962, ενώ σήμερα οι επισκέπτες θαυμάζουν την υπέροχη απλότητα της εκκλησίας του Seili. Σήμερα λειτουργεί στο νησί Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών.

Φτάνοντας στο Nagu βρίσκει κανείς ό,τι χρειάζεται κανείς για ξεκούραση, ανάπαυλα και φαγητό, ενώ το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Θα μπορούσε να είναι το μέρος για διανυκτέρευση. Το όμορφο τοπίο δίπλα στη θάλασσα και τα μικρά λιμανάκια δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα. Μία σύντομη περιπατητική βόλτα στο Westerholmstigen αναδεικνύει τον πλούτο και την  απλότητα των φινλανδικών δασών.

Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής

Μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το επόμενο ferry boat που διανύει μία διαδρομή 10 λεπτών έως το νησί Pargas με πολλά δρομολόγια μέσα στη μέρα.

Ποδηλατώντας σε Αρχιπέλαγος της Βαλτικής

Στο Pargas (Parainen στα φινλανδικά) συναντούν οι επισκέπτες μία μοναδική πέτρινη εκκλησία τη Gamla Malmen, ενώ στο τοπικό μουσείο θα μάθουν σίγουρα για την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Λένιν στην πόλη. Η φιλόξενη ατμόσφαιρα συνοδεύεται από ωραία καφέ και μαγαζιά που ολοκληρώνει ιδανικά την ποδηλατική εκδρομή, πριν την επιστροφή στο Turku.

Να σημειώσουμε ότι εναλλακτικά η διαδρομή γίνεται και με αμάξι (με εξαίρεση το νησί Seili) πιο άνετα και γρήγορα, αν και αλλάζει αρκετά τη φυσική εμπειρία του ποδηλάτου.

Μη χάσεις ακόμα: