Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Στο νότιο άκρο της Φινλανδίας, μπροστά στα νερά της Βαλτικής αποφάσισαν στα μέσα του 17ου αιώνα να εγκαταστήσουν την πόλη του Ελσίνκι, που μέχρι τότε βρισκόταν 5 χιλιόμετρα βορειότερα. Αυτό θα ενίσχυε τον εμπορικό χαρακτήρα της πόλης, που από τότε δε θα έχανε ποτέ την ιδιαίτερη σχέση της με τη θάλασσα.

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Αρχικά το Ελσίνκι δημιουργήθηκε ως εμπορικός κόμβος από τον Βασιλιά Γουστάβο Α’ της Σουηδίας το 1550 και έως τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ήδη πρωτεύουσα του αυτόνομου Μεγάλου Δουκάτου της Φινλανδίας και κεντρική αρτηρία της περιοχής.

Αν περιμένεις μία άχρωμη και κρύα πρωτεύουσα τότε κάνεις λάθος. Τουλάχιστον για το άχρωμη, γιατί η αλήθεια είναι ότι τον χειμώνα το Ελσίνκι μετατρέπεται σε μία απ’ τις πιο κρύες πρωτεύουσες του κόσμου. Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που συνδυάζεται άριστα με κομψά αρχιτεκτονικά στολίδια και μία φιλική ατμόσφαιρα. Προσφέρει μία σειρά από εμπειρίες που θα σου μείνουν αξέχαστες, ενώ η φιλόξενη ατμόσφαιρα και ο μοναδικός χαρακτήρας της θα σε κάνει να τη λατρέψεις.

Βέβαια δεν έχει ιστορικό κέντρο, όπως το έχουμε συνηθίσει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το κέντρο είναι διασκορπισμένο σε μεγάλο μέρος της πόλης, την οποία βέβαια μπορείς άνετα να διανύσεις με τα πόδια. Στην περιήγηση σου θα συναντήσεις υπέροχα μνημεία που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε κλασικά και μοντέρνα κτήρια.

Τα δύο κοσμήματα της πόλης

Ξεκινάμε με τα πιο διάσημα μνημεία της πόλης, τους δύο βασικούς ναούς της, που βρίσκονται μία ανάσα ο ένας απ’ τον άλλο. Ο καθεδρικός ναός, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας. είναι μία εντυπωσιακή κατασκευή ορατή από στεριά και θάλασσα. Χτισμένος σε υπερυψωμένη θέση, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικού ρυθμού σε λευκό χρώμα, μπροστά σε μία απέραντη λιτή πλατεία.

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Αντίστοιχα ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός Uspenski είναι απόδειξη της μακρόχρονης ρωσικής παρουσίας στη Φινλανδία. Πρόκειται μάλιστα για τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στη δυτική Ευρώπη και καταλαμβάνει την επιβλητική θέση του στην κορυφή ενός μικρού λόφου.

Παλιά Αγορά

Η παλιά αγορά προσφέρεται για λίγη ζεστασιά στο κρύο του χειμώνα, ενώ εκεί θα βρεις φινλανδικά τυριά, γλυκά και άλλα εδέσματα. Χτίστηκε στα στα τέλη του 19ου αιώνα και μάλιστα σε νέο-βυζαντινό ρυθμό και δένει όμορφα με το τοπίο δίπλα στη θάλασσα. Βέβαια αν προτιμάς κάτι πιο απομακρυσμένο με περισσότερους ντόπιους προτείνουμε την αγορά Hakaniemi, λίγο βορειότερα. Όποια και να διαλέξεις μην ξεχάσεις ότι στη Φινλανδία το ψάρι είναι υπέροχο και δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να το δοκιμάσεις!

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Esplanadi

Δίπλα στην Παλιά Αγορά εκτείνεται το πιο διάσημο πάρκο της Φινλανδίας, το Esplanadi. Όταν ο καιρός μαλακώσει, οι ντόπιοι συνηθίζουν να κάνουν εκεί πικνίκ και να απολαμβάνουν το πανέμορφο πράσινο στην καρδιά της πόλης. Τους υπόλοιπους μήνες αξίζει να το διασχίσεις, στον δρόμο σου για ένα άλλο μοναδικό μνημείο.

Εκκλησία Temppeliaukio

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες κατασκευές στον κόσμο. Η εκκλησία Temppeliaukio είναι χτισμένη εν μέρει υπόγεια και σκαμμένη στον βράχο που την περιβάλλει και αποτελεί ουσιαστικά το εσωτερικό της.

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Χτίστηκε τη δεκαετία του 60’ για έναν διαγωνισμό αρχιτεκτονικής διακόσμησης και ο κεντρικός της τρούλος επιτρέπει στις ακτίνες του ηλίου να περάσουν μέσα και να φωτίσουν το κυκλικό της σχήμα.

Στον δρόμο σου για την εκκλησία θα περάσεις από δύο ακόμα υπέροχα σημεία που θα σου προσφέρουν ιδιαίτερες εμπειρίες. Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας, όπου θα μάθεις αρκετά για την τοπική ιστορία, το επικό εθνικό ποίημα Kalevala και τη δημιουργία της πόλης. Το άλλο είναι το πάρκο Kaisaniemi. Ένα μεγάλο πάρκο που με τον βοτανικό του κήπο, τα καλαίσθητα συντριβάνια και τις δυναμικές του κατασκευές θα σου τραβήξει την περιέργεια.

Το Ateneum, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και βέβαια το φουτουριστικό μουσείο σύγχρονης τέχνης Kiasma θα σου δώσουν μία έξτρα ιδέα για τη φινλανδική κουλτούρα.

Δίπλα στη θάλασσα

Ένας μοναδικός τρόπος για να γνωρίσεις το Ελσίνκι είναι περπατώντας κατά μήκος της ακτογραμμής 7 χιλιομέτρων στα δυτικά της πόλης. Ξεκινώντας απ’ την παραλία Hietaniemi αξίζει να κατευθυνθείς βόρεια έως το μνημείο αφιερωμένο στον συνθέτη Jean Sibelius με την κάπως ιδιόρρυθμη όψη του. Η βόλτα αυτή θα σου δώσει μία επιπλέον οπτική της πόλης, έξω απ’ το εμπορικό και τουριστικό της κέντρο.

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Σάουνα

Πώς θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη φινλανδική σάουνα! Εκτός απ’ τις ιδιωτικές σάουνες που διαθέτει σχεδόν κάθε σπίτι και ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια σ’ όλη τη χώρα, υπάρχουν και ‘δημόσιες’, που είναι ανοιχτές για όλους και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. Είναι ανοιχτές χειμώνα-καλοκαίρι και στο Ελσίνκι θα βρεις πραγματικά άπειρες! Δοκίμασε την τύχη σου στην περιοχή Merihaka και Hermanni, αλλά ψάχνοντας στο Google maps θα δεις ότι δε θα ξεμείνεις από επιλογές.

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Η εμπειρία της σάουνας είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή στη Φινλανδία. Το βασικό είναι ότι βρίσκονται δίπλα στο νερό γιατί η γρήγορη βουτιά είναι απαραίτητη. Οι περισσότερες χωρίζονται σε αντρικά και γυναικεία τμήματα. Όταν ζεσταθείς αρκετά σάουνα (15-20 λεπτά) έρχεται η ώρα να βουτήξεις στην παγωμένη Βαλτική και ξανά πίσω στη σάουνα. Ιδανικά, δοκίμασε το μέσα στο χιονισμένο τοπίο για μία πραγματικά φινλανδική απόλαυση!

Εκδρομές

Από το Ελσίνκι αξίζει να δοκιμάσεις κοντινές εκδρομές για να γνωρίσεις λίγο παραπάνω τη φύση και τα περιφερειακά κέντρα. Το πιο προσβάσιμο αξιοθέατο είναι χωρίς αμφιβολία το νησί Suomenlinna. Πρόκειται ουσιαστικά για οχυρωμένο κάστρο που προσφέρει μοναδική θέα και συνδέεται με γρήγορο ferry απ’ το λιμάνι της πόλης. Το κάστρο χτίστηκε τον 19ο αιώνα και διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση την αυθεντική του όψη. Μάλιστα το νησί κατοικείται και μέχρι σήμερα, φιλοξενώντας μικρή φινλανδική κοινότητα.

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Το Ελσίνκι έχει πολλά ακόμα μικρά όμορφα νησιά που είναι ιδιαίτερα κοντά και μπορείς να επισκεφθείς γρήγορα με ferry. Προσφέρουν μικρές αποδράσεις στη φύση και βέβαια την ευκαιρία να θαυμάσεις το μοναδικό φινλανδικό ηλιοβασίλεμα. Διάλεξε νησί και μην κοιτάξεις πίσω!

Αν προτιμάς κάτι πιο οργανωμένο τότε προτείνουμε την κοντινή πόλη Porvoo. Με υπέροχα κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα είναι ιδανική για να γνωρίσεις την φινλανδική ιστορία και να εξερευνήσεις τα μυστικά της. Η παλιά πόλη, το κάστρο και η σκάλα του διαβόλου είναι μόνο μερικά απ’ αυτά.

Ταξίδι στην Κόρη της Βαλτικής: Επόμενη Στάση Ελσίνκι!

Αν έχεις πάνω από μία μέρα βέβαια, προτείνουμε επίσκεψη στο Ταλίν, στην άλλη πλευρά της Βαλτικής. Είναι κοντά, είναι πανέμορφο και προσφέρεται και θα σε εντυπωσιάσει με τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα.

Δείτε Επίσης:​