Πύλος, Απόδραση στη Δυτική Πελοπόννησο
Χτισμένη στον όρμο του Ναβαρίνου στη δυτική Μεσσηνία, η Πύλος σε καλεί να εξερευνήσεις τα πολλά εντυπωσιακά μυστικά της! Με τη φυσική της ομορφιά, τα ιστορικά της μνημεία και την αυθεντική της ταυτότητα αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο προορισμό!
Γύρω στις 3μιση ώρες από την Αθήνα, η κωμόπολη της Πύλου είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και διαθέτει φυσική προστασία από τη θάλασσα μέσω του νησιού Σφακτηρία ακριβώς απέναντι της.
Λίγο πριν φτάσεις στην Πύλο, θα βρεις ορισμένα πλατώματα στα δεξιά του δρόμου με μαγευτική πανοραμική θέα προς την πόλη και τη Σφακτηρία. Είναι ιδανικά για φωτογραφίες.
Πάμε να εξερευνήσουμε μαζί τα πιο ωραία σημεία της περιοχής και τα απαραίτητα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείς.
Κέντρο της Πύλου και Νιόκαστρο
Το στολίδι της πόλης είναι χωρίς αμφιβολία η κεντρική της πλατεία (Πλατεία των Τριών Ιεραρχών). Με τα πανύψηλα πλατάνια που προσφέρουν παχιά σκιά, είναι το ιδανικό μέρος για πρωινό καφέ και βόλτα πριν ξεκινήσεις της μέρα σου.
Το φρούριο ακριβώς δίπλα στην πόλη, με το όνομα Νιόκαστρο είναι οθωμανική κατασκευή του 16ου αιώνα. Είναι καλοσυντηρημένο και προσφέρει υπέροχη θέα στον όρμο. Πληροφορίες για το ωράριο και το εισιτήριο θα βρεις εδώ.
Μάλιστα, το φρούριο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το παλιότερο (13ος αιώνας) φρούριο στη βόρεια πλευρά του κόλπου. Μάλιστα ο σύγχρονος οικισμός της Πύλου ξεκίνησε να συγκροτείται μετά το χτίσιμο του Νιόκαστρου και κυρίως μετά τη νίκη των μεγάλων δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Λίγα για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου
Ήταν Οκτώβριος του 1827 όταν η ελληνική επανάσταση βρισκόταν σε καθοριστικό σημείο και η Οθωμανική αυτοκρατορία φαινόταν να κερδίζει έδαφος. Στην περιοχή είχε στρατοπεδεύσει ο Ιμπραήμ Πασάς, μετά τη νικηφόρα εκστρατεία του στην Πελοπόννησο. Η ναυμαχία ξεκίνησε με αφορμή αψιμαχίες και βίαιες αντιδράσεις των Οθωμανών σε απεσταλμένους διπλωμάτες και ολοκληρώθηκε με την ολοκληρωτική νίκη των συμμάχων. Αποτέλεσε αποφασιστικό γεγονός για την υποβάθμιση του οθωμανικού ελέγχου στον ελλαδικό χώρο και έμμεσα οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Παραλίες!
Ιδανική περίοδος να επισκεφθείς την περιοχή είναι το καλοκαίρι που θα μπορείς να απολαύσεις και τις φοβερές παραλίες της. Μέσα στον όρμο, ιδανική παραλία αποτελεί η ονομαζόμενη Ακτή – Ντιβάρι. Λέγεται και Χρυσή Ακτή λόγω του χρώματος της άμμου. Αν ψάχνεις παραλίες με μοναδικό χαρακτήρα που θα σε ταξιδέψουν σε παραδεισιακά μέρη δες τα άρθρα μας για τα Χανιά και Σύρο.
Παρ’ όλα αυτά, το αστέρι της περιοχής είναι η Βοϊδοκοιλιά, μία ηλικυκλική αμμώδης παραλία γύρω στα 20 λεπτά μακριά απ’ τη Πύλο. Το τέλειο σχήμα της, τα ρηχά κρυστάλλινα νερά και η υπέροχη θέα θα σε κάνει να τη λατρέψεις.
Μάλιστα ακριβώς πίσω απ’ την παραλία, υπάρχει η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (Διβάρι), ένας εξαιρετικός υδροβιότοπος με πάνω από 200 είδη πουλιών. Μία περιήγηση είναι απαραίτητη, πριν επισκεφτείς τον ομώνυμο οικισμό για πεντανόστιμο φαγητό!
Αν συνεχίσεις παραλιακά, βόρεια της Βοϊδοκοιλιάς, θα συναντήσεις χιλιόμετρα υπέροχων παραλιών, ιδανικές για μικρές ή μεγάλες στάσεις για μπάνιο. Η ακτή Ρωμανού και Πετροχωρίου είναι μόνο δύο απ’ αυτές.
Άλλη μία μοναδική παραλία είναι η Φοινικούντα. Πιο τουριστική βέβαια, αλλά η χρυσαφένια αμμουδιά της θα σε μαγνητίσει.
Εκδρομές με Ιστορία: Πύλος, Απόδραση στη Δυτική Πελοπόννησο
Για να πάρεις μία καλύτερη εικόνα της ιστορίας της περιοχής, αλλά και να λατρέψεις το υπέροχο φυσικό τοπίο, προτείνουμε δύο εκδρομές από την Πύλο.
Λίγο πριν την Φοινικούντα βρίσκεται η ιστορική Μεθώνη. Αρκετά κοντά στην Πύλο, αποτελεί μικρό οικισμό με όμορφη θέα και γραφικά σπίτια. Το κάστρο της πόλης είναι ενετικό και χτίστηκε τον 13ο αιώνα.
Τεχνητή τάφρος χωρίζει το κάστρο απ’ την ξηρά, ενώ στα νότια του βρίσκεται ο μικρός πύργος Μπούρτζι. Για να φτάσεις στον πύργο περπατάς μία μικρή γέφυρα με καμάρες, καθώς είναι χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα. Ένα μπάνιο στην κοντινή παραλία θα είναι απαραίτητο μετά την επίσκεψη στο κάστρο.
Στα βόρεια της Πύλου υπάρχει άλλο ένα ιστορικό αξιοθέατο. Πρόκειται για το λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορα, από τις σημαντικότερες γνωστές Μυκηναϊκές θέσεις στην Ελλάδα. Με ακμή τον 13ο και 12ο αιώνα π.Χ., αποτελείται από συγκρότημα κτιρίων διαφόρων μεγεθών (τέσσερα κύρια και ορισμένα δευτερεύοντα). Τα πιο εντυπωσιακά είναι η αίθουσα του θρόνου και το λουτρό. Μάλιστα, οι πολυάριθμες πινακίδες Γραμμικής Β’ που βρέθηκαν στο Ανάκτορο δείχνουν την σημαντική εμπορική δραστηριότητα του. Πληροφορίες υπάρχουν εδώ.
Κοντά στο ανάκτορο θα βρεις επίσης τον εντυπωσιακό Θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο του Ανω Εγκλιανού.