Η Λίμνη της Κωνσταντίας – Μια Λίμνη Ανάμεσα σε 3 Χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία)

Η Λίμνη της Κωνσταντίας - Μια Λίμνη Ανάμεσα σε 3 Χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία)

Η Λίμνη της Κωνσταντίας - Μια Λίμνη Ανάμεσα σε 3 Χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία)

Η λίμνη της Κωνσταντίας ή Μπόντενζεε ή λίμνη της Κωνστάντζας είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Ευρώπης και βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία.

Είναι δημοφιλής για τα κάστρα, τις βαρκάδες, τις ποδηλατικές διαδρομές και το αλπικό της τοπίο. Οι ντόπιοι την αποκαλούν με το παλιό γερμανικό όνομα, ‘Bodensee’, αλλά στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχει πάρει το όνομά της από την πόλη Konstanz της Ελβετίας, στη δυτική της όχθη.

Büsingen am Hochrhein (Μπύσινγκεν): Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία

Αν κάθεσαι σε μια βάρκα στη λίμνη της Κωνσταντίας, βρίσκεσαι σε τρεις χώρες ταυτόχρονα; Ή μόνο σε μία; Έχει σημασία; Πρόκειται για μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι σε κάποια μέρη του κόσμου δεν ενοχλεί κανέναν τα διεθνή σύνορα όχι απλώς να αγνοούνται, αλλά να είναι εντελώς απροσδιόριστα.

Περίεργα Σύνορα: Η Λίμνη Κωνσταντίας

Στην ξηρά, τα σύνορα μεταξύ των τριών εθνών είναι καλά οριοθετημένα. Από το 2007, για παράδειγμα, τα σύνορα μεταξύ της Ελβετίας και της Γερμανίας δεν σηματοδοτούνται από φράχτη, αλλά από ένα έργο τέχνης: 22 γιγαντιαία αγάλματα του Johannes Dörflinger που αναπαριστούν τις κάρτες μιας τράπουλας ταρώ.

Στο νερό, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Αν κοιτάξεις, για παράδειγμα, τη λίμνη της Γενεύης στον χάρτη θα διαπιστώσεις ότι τα γαλλο-ελβετικά σύνορα περνούν ξεκάθαρα μέσα απ’ τη λίμνη. Αλλά στον χάρτη της λίμνης Κωνσταντίας, τα διεθνή σύνορα τελειώνουν απλώς στην ακτή. Ποτέ δεν υπήρξε συνθήκη που να οριοθετεί τα σύνορα, οπότε η λίμνη Κωνσταντία παραμένει μια μαύρη τρύπα χωρίς σύνορα στη μέση της Ευρώπης!

Ταξίδι στη Βέρνη – Ένα ελβετικό στολίδι

Σε Ποιον Ανήκει η Λίμνη;

Η θέση των Ελβετών είναι ότι τα διεθνή σύνορα πράγματι περνούν από τη μέση της λίμνης, ενώ οι Αυστριακοί υποστηρίζουν ότι και τα τρία έθνη μοιράζονται εξίσου ολόκληρη τη λίμνη. Η Γερμανία δεν έχει επίσημη νομική άποψη. Όταν προκύπτουν διαφορές που σχετίζονται με θέματα όπως τα δικαιώματα αλιείας ή η φορολόγηση σκαφών, διευθετούνται με ξεχωριστές συνθήκες.

Συγκυριαρχίες

Εάν λάβουμε υπόψη την άποψη της Αυστρίας και τα τρία κράτη ελέγχουν από κοινού ολόκληρη τη λίμνης Κωνσταντίας, αυτού του είδους η ρύθμιση θα ονομαζόταν ‘συγκυριαρχία’ και υπάρχουν πολύ λίγες παρόμοιες περιπτώσεις στον κόσμο. 

Οι περισσότερες είναι υδάτινες οδοί που μοιράζονται όλα τα έθνη που συνορεύουν με αυτές: οι ποταμοί Moselle, Sauer και Our μεταξύ Γερμανίας και Λουξεμβούργου, ο κόλπος της Fonseca μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρας και Νικαράγουας, και το φράγμα Itaipu μεταξύ Βραζιλίας και Παραγουάης.

Σε μία άλλη κοντινή περίπτωση, το 1782, οι Αμερικανοί διπλωμάτες Benjamin Franklin και John Adams συναντήθηκαν με τους Βρετανούς ομολόγους τους στο Παρίσι για να διαπραγματευτούν το τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης. Η συνθήκη, όταν τελικά υπογράφηκε ένα χρόνο αργότερα, καθόρισε τα σύνορα μεταξύ του νέου έθνους και της βρετανικής Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών συνόρων με τον Καναδά, τα οποία διατρέχουν ακριβώς τη μέση των τεσσάρων Μεγάλων Λιμνών.

Η Ζωή γύρω απ’ τη Λίμνη Κωνσταντίας

Ουσιαστικά η λίμνη απαρτίζεται από δύο ξεχωριστά μέρη: την Άνω λίμνη (Obersee) και την Κάτω λίμνη (Untersee), οι οποίες ενώνονται μέσω του Ζέεραϊν, του τμήματος του Ρήνου που διαπερνά τις δύο λίμνες.

Το μεγάλο αστικό κέντρο είναι προφανώς η πόλη που δίνει και το όνομα στη λίμνη, η γραφική Κωνσταντία. Ακόμη, μεσαιωνικά χωριά όπως το Meersburg, ποδηλατικοί δρόμοι, υπέροχη καταπράσινη φύση με τις Άλπεις στο βάθος και μία μοναδική ατμόσφαιρα ηρεμίας κυριαρχεί γύρω απ’ τη λίμνη.

Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε όμως ένα στολίδι στην περιοχή είναι το γερμανικό νησάκι Mainau, το νησί των λουλουδιών, με την εξαίσια φυσική ομορφιά, που ενώνεται με τη στεριά με μία γέφυρα.

Το Überlingen είναι το αστέρι της ‘Γερμανικής Ριβιέρας’ με την όμορφη προκυμαία στολισμένη με λουλούδια και τα ιαματικά λουτρά του. Κάθε χρόνο γιορτάζεται το Schwertletanze, ένας χορός με σπαθιά, οι ρίζες του οποίου πάνε πίσω στο 1646. Λίγο παραπέρα, η παραλιακές πόλεις Lindau και Meersburg προσφέρουν επίσης έναν γραφικό τόνο στην περιοχή.

Όπως και η λίμνη, η γύρω περιοχή κρασιού Bodensee, διαπερνά τα σύνορα των τριών κρατών. Αν και, όπως είπαμε, υπάρχουν χερσαία σύνορα, η περιοχή κρασιού Bodensee είναι επίσης, κατά μία έννοια, απροσδιόριστη. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή κρασιού στον κόσμο που αποτελείται από τρεις διαφορετικές χώρες.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: