Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Ένα ταξίδι σ’ ένα καινούριο μέρος μπορεί να σε γοητεύσει λόγω της απίθανης αρχιτεκτονικής, της ιδιαίτερης ιστορίας και κουζίνας, των όμορφων πάρκων και της φύσης. Ένας λόγος όμως που ταξιδεύουμε είναι και για να επισκεφτούμε σημαντικά μουσεία που υπάρχουν για δεκαετίες ή και για αιώνες και διαθέτουν στην συλλογή τους αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που τραβούν την προσοχή των επισκεπτών εδώ και πολλά χρόνια.

Παρόλο που τα παλιότερα μουσεία έχουν ήδη μία φήμη που τα συνοδεύει, μουσεία συνεχίζονται να εγκαινιάζονται με στόχο να φιλοξενήσουν νέες καλλιτεχνικές συλλογές και να συναρπάσουν τους επισκέπτες. Ακόμη και μέσα στα χρόνια της πανδημίας, η κατασκευή τους δεν σταμάτησε και έτσι μέσα στο 2022 αναμένονται να ανοίξουν νέα μουσεία τέχνης ανά την υφήλιο, απ’  το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Αίγυπτο, το Παρίσι, τη Γλασκόβη, την Αυστραλία και τη Νορβηγία! Πάμε να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά;

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Ίσως το πιο γνωστό και πολυαναμενόμενο μουσείο από όσα είναι στην σημερινή μας λίστα είναι το ξακουστό Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum), το οποίο, αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2022, είκοσι χρόνια αφότου ο τότε πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ έθεσε τον θεμέλιο λίθο του.

Ο σχεδιασμός του μουσείου ανήκει στους αρχιτέκτονες Róisín Heneghan και Shi-Fu Peng. Το κόστος ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ o διαγωνισμός για το έργο είχε 1.557 συμμετοχές από 82 χώρες και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στην ιστορία.

Όταν εγκαινιαστεί, το GEM θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Θα φιλοξενήσει αντικείμενα της αρχαίας Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους συλλογής του Τουταγχαμών. Θα εκτεθούν συνολικά 18.000 αντικείμενα ενώ περίπου 5.000 αντικείμενα στις αίθουσες του Τουταγχαμών θα εκτεθούν στο σύνολό τους για πρώτη φορά. Άλλα αντικείμενα θα μεταφερθούν εκεί από αποθήκες και μουσεία στο Λούξορ, στη Μίνυα, στο Σοχάγκ, στο Ασίουτ, στο Μπένι Σουέφ, στο Φαγιούμ και στην Αλεξάνδρεια. Το μουσείο βρίσκεται σ’ ένα οικόπεδο περίπου 480.000 τετραγωνικών μέτρων, περίπου 2 χλμ απ’ το συγκρότημα της πυραμίδας της Γκίζας και αποτελεί μέρος ενός νέου γενικού σχεδίου για το Οροπέδιο της Γκίζας που ονομάζεται ‘Γκίζα 2030’.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Το κτήριο έχει σχήμα λοξότμητου τριγώνου σε κάτοψη. Μπροστά του υπάρχει μια μεγάλη πλατεία, γεμάτη με χουρμαδιές ενώ ένα απ’ τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο ημιδιαφανής πέτρινος τοίχος από αλάβαστρο, που εμφανίζεται στην πρόσοψη του κτηρίου. Μέσα στην κύρια είσοδο υπάρχει ένα μεγάλο αίθριο, όπου θα εκτεθούν μεγάλα αγάλματα. Το 2018 μεταφέρθηκε στην είσοδο του μουσείου ένα άγαλμα 82 τόνων, 3.200 ετών, του Ραμσή Β΄. Ήταν το πρώτο τεχνούργημα που εγκαταστάθηκε στο μουσείο κατά την κατασκευή λόγω του μεγέθους του.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου μάλιστα διοργανώνει συστηματικά φαντασμαγορικά σόου με στόχο να αναδείξουν την αιγυπτιακή πολιτισμική συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό αλλά και να τονώσουν τον πληγωμένο απ’ την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011 τουρισμό. Ένα τέτοιο γεγονός έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2021, όταν μεταφέρθηκε με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο η νεκρική βάρκα του βασιλιά Χέοπα (Khufu) στο νέο μουσείο! Βίντεο της μεταφοράς μπορείς να δεις εδώ:

Ήξερες ότι η βάρκα αυτή αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο σωζόμενο αντικείμενο από οργανικά κατάλοιπα στην ανθρώπινη ιστορία;

Nasjonalmuseet, το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας στο Όσλο

Το Nasjonalmuseet  σύντομα θα αποτελεί ένα απ’ τα μεγαλύτερα μουσεία σε ευρωπαϊκό έδαφος, το μεγαλύτερο στην Σκανδιναβία, με συνολικό κόστος τα 670 εκ. δολάρια και με προγραμματισμένη έναρξη της λειτουργίας του στις 11 Ιουνίου 2022. Το μουσείο θα στεγάσει τις συλλογές τριών μεγάλων νορβηγικών ιδρυμάτων, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Οι Γερμανοί αρχιτέκτονες Kleihues και Schuwerk κέρδισαν τον διεθνή διαγωνισμό του έργου, το οποίο έχει σχεδιαστεί να φιλοξενήσει 5.000 έργα, απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα έργα που θα βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του μουσείου θα φιλοξενούνται σε περισσότερες από 80 αίθουσες που θα εκτείνονται σε δύο ορόφους! Ανάμεσα στα αριστουργήματα που θα υπάρχουν στο νέο μουσείο είναι η ‘Κραυγή’ του Έντβαρντ Μουνκ, μια αυτοπροσωπογραφία που έκανε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβένς το 1889 και η ‘Χειμωνιάτικη Νύχτα στα Βουνά’, ένα έργο του 1914 του Χάραλντ Σόλμπεργκ, που έχει ψηφιστεί ως εθνικός πίνακας της Νορβηγίας.

10 λόγοι για ένα ταξίδι στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας

Η πρόσοψή του είναι καλυμμένη από νορβηγικό σχιστόλιθο ενώ την προσοχή θα τραβάει η λεγόμενη ‘Αίθουσα του Φωτός’. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο 2.400 τ.μ. στην κορυφή του μουσείου που θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Το μουσείο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, στην πλατεία Rådhusplassen (πλατεία του δημαρχείου) του Όσλο, και πάνω από 100.000 αντικείμενα θα μετακινηθούν πριν ανοίξει το νέο Εθνικό Μουσείο το 2022.

Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ

Η Πινακοθήκη Τέχνης της Νέας Νότιας Ουαλίας (Art Gallery of New South Wales), που ιδρύθηκε το 1872 βρίσκεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ενώ είναι το πιο σημαντικό δημόσιο μουσείο της πόλης και ένα απ’ τα πιο σημαντικά στην Αυστραλία. Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται αυστραλιανά έργα τέχνης (συμπεριλαμβανομένης της ιθαγενούς αυστραλιανής τέχνης, δηλαδή των Αβορίγινων), ευρωπαϊκή και ασιατική τέχνη.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022[Credit: SANAA]

Η 150ή επέτειος της λειτουργίας του μουσείου συμπίπτει με την ολοκλήρωση του Sydney Modern Project στα τέλη του 2022, που έχει κόστος 247 εκατομμύρια δολάρια και το οποίο υπογράφουν οι βραβευμένοι Ιάπωνες αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa. Οι δυο αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει ένα ανοιχτό και προσβάσιμο μουσείο και ένα πάρκο με θέα στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Είναι το πρώτο μουσείο τέχνης της Αυστραλίας που βραβεύτηκε με την υψηλότερη βαθμολογία στον βιώσιμο σχεδιασμό.

Ο μετασχηματισμός θα δημιουργήσει εκθεσιακό χώρο 16.000 τ.μ., διπλασιάζοντας σχεδόν το σημερινό χώρο, και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών πέραν των δύο εκατομμυρίων ετησίως. Η επέκταση χτίζεται πάνω από δύο παροπλισμένες δεξαμενές πετρελαίου του ναυτικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η μια απ’ αυτές θα επαναχρησιμοποιηθεί ως μοναδικός χώρος σύγχρονης τέχνης. Θα έχει όψη από γυαλί και θα συνδέεται αισθητικά με την όψη από ψαμμίτη της ιστορικής Πινακοθήκης. Ένας δημόσιος κήπος που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο θα προσφέρει στο κοινό τη σπουδαία εμπειρία της τέχνης μέσα στην καθημερινότητά τους.

Μουσείο του Cluny στο Παρίσι

Οι Γάλλοι αγαπούν τον Μεσαίωνα και δεν μπορούσε να λείπει ένα μεσαιωνικό μουσείο απ’ την πρωτεύουσα αντάξιο αυτής της αγάπης. Γνωστό και ως ‘Μουσείο του Μεσαίωνα’, βρίσκεται στο Καρτιέ Λατέν και αποτελείται από δυο κτήρια: το frigidarium (τμήμα των θερμών πηγών του Κλινί), που αποτελεί το μόνο σωζόμενο τμήμα των ρωμαϊκών λουτρών του τρίτου αιώνα, και το ίδιο το Hôtel de Cluny, το οποίο δέχεται τώρα ένα γερό ‘λίφτινγκ’ κόστους 21,5 εκατ. ευρώ.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022[Credit: Bernard Desmoulin Architecte]

Το ίδιο το κτήριο είναι ένα σπάνια σωζόμενο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του μεσαιωνικού Παρισιού. Παλαιότερα ήταν το αρχοντικό των ηγουμένων του Cluny. Τον 18ο αιώνα, ο πύργος του Hôtel de Cluny χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο απ’ τον αστρονόμο Charles Messier, ο οποίος το 1771 δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του στον σημαντικό κατάλογο Messier, ενώ τα πρώτα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης το ξενοδοχείο κατασχέθηκε απ’ το κράτος και για τις επόμενες τρεις δεκαετίες εξυπηρετούσε διάφορες λειτουργίες.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022[Credit: Bernard Desmoulin Architecte]

Κάποια στιγμή, ήταν ιδιοκτησία ενός γιατρού που χρησιμοποίησε το υπέροχο παρεκκλήσι Flamboyant στον πρώτο όροφο ως αίθουσα ανατομίας. Το αρχοντικό στέγαζε επίσης το τυπογραφείο του Nicolas-Léger Moutard, του επίσημου τυπογράφου της βασίλισσας της Γαλλίας από το 1774 έως το 1792.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του (part 1)

Τον Δεκέμβριο του 1832, ο Alexandre du Sommerard, ένας διάσημος αρχαιολόγος και συλλέκτης έργων τέχνης, αγόρασε το Hôtel de Cluny και εγκατέστησε τη μεγάλη συλλογή του από μεσαιωνικά και αναγεννησιακά αντικείμενα. Μετά τον θάνατό του, το 1842, η συλλογή αγοράστηκε απ’ το κράτος, κι έτσι το κτήριο άνοιξε ως μουσείο και έλαβε την ιδιότητα του ιστορικού μνημείου το 1846. Τα ιαματικά λουτρά έλαβαν το ίδιο καθεστώς το 1862. Οι σημερινοί κήποι, που άνοιξαν το 1971, περιλαμβάνουν ένα ‘δάσος μονόκερων’ εμπνευσμένο απ’ τις διάσημες ταπετσαρίες που στεγάζονται εκεί. Το έργο ‘Cluny 4, ένα νέο μουσείο’ ξεκίνησε το 2015.

Η ανακαίνιση κρίθηκε απαραίτητη πρωτίστως για τη διεθνή φήμη του μουσείου, εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας του κτιρίου σ’ ένα πυκνό αστικό περιβάλλον και της προβληματικής προσβασιμότητας. Οι εργασίες έγιναν σταδιακά, ξεκινώντας απ’ την αποκατάσταση ενός γοτθικού παρεκκλησιού και των ερειπίων των αρχαίων ρωμαϊκών ιαματικών λουτρών στην περιοχή.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022[Credit: Bernard Desmoulin Architecte]

Μια νέα διαδρομή θα οδηγεί τους επισκέπτες απ’ τις βυζαντινές συλλογές και τη γέννηση της γοτθικής τέχνης μέχρι το 1500.  Άλλα βασικά αντικείμενα της συλλογής αποτελούν πίνακες από βιτρό απ’ το Sainte-Chapelle και αγάλματα του 13ου αιώνα που αποσχίστηκαν απ’ την πρόσοψη του καθεδρικού ναού της Notre-Dame κατά τη Γαλλική Επανάσταση και ανακτήθηκαν μόλις το 1977.

Μουσείο του Παλατιού του Χονγκ Κονγκ

Μετά την πολυαναμενόμενη αποκάλυψη, τον περασμένο Νοέμβριο, του μουσείου M+ του Χονγκ Κονγκ, που είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, έρχεται το γειτονικό ‘Μουσείο του Παλατιού’ (Hong Kong Palace Museum), αφιερωμένο στους αυτοκρατορικούς θησαυρούς της Κίνας που προέρχονται απ’ την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022[Credit: Hong Kong Palace Museum]

Η δημιουργία του ανακοινώθηκε απ’ την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ τον Δεκέμβριο του 2016, πυροδοτώντας διαμάχη σχετικά με την έλλειψη προηγούμενης δημόσιας διαβούλευσης. Είναι μια πρόσφατη προσθήκη στην πολιτιστική περιοχή West Kowloon της πόλης. Το κόστος του θα φτάσει τα 450 εκατομμύρια δολάρια κι η έναρξη λειτουργίας του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2022.

Το κτήριο των 30.500 τ.μ. θα περιλαμβάνει δύο εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες δραστηριοτήτων, ένα θέατρο 400 θέσεων, ένα κατάστημα δώρων και ένα εστιατόριο. Χτίζεται πάνω σ’ έναν πρώην χώρο υγειονομικής ταφής.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022

Περίπου 800 αντικείμενα απ’ το Μουσείο του Παλατιού στο Πεκίνο θα αποτελέσουν τις εναρκτήριες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων πινάκων, καλλιγραφίας, διακοσμητικών τεχνών και σπάνιων βιβλίων που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ πριν στο κοινό. Άλλες γκαλερί θα επικεντρωθούν στην ιστορία της συλλογής έργων τέχνης στο Χονγκ Κονγκ και στις διαδραστικές εμπειρίες για παιδιά. Στην πρώτη από μια σειρά διεθνών συνεργασιών, μια έκθεση με θέμα τα άλογα θα αντιπαραβάλει την αρχαία κινεζική τέχνη με έργα απ’ το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Η συλλογή Burrell στη Γλασκόβη

Τον Μάρτιο, η Γλασκόβη θα γιορτάσει το νέο μουσείο που θα στεγάσει τη συλλογή Burrell. Το μουσείο φιλοξενεί 9.000 έργα τέχνης και οδηγεί τον επισκέπτη σε μια περιήγηση 6.000 ετών ιστορίας απ’ όλο τον κόσμο.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022[Credit: The Burrell Collection]

Ο αρχιτέκτονας John McAslan ανέλαβε το έργο, που θα στοιχίσει 68 εκατομμύρια στερλίνες και θα αποδοθεί στην πόλη της Γλασκόβης την άνοιξη του 2022. Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Sir William Burrell και η σύζυγός του δώρισαν τη συλλογή τους με 9.000 αντικείμενα στην πόλη της Γλασκόβης το 1944.

Η συλλογή περιέχει θησαυρούς απ’ όλο τον κόσμο, όπως μια απ’ τις πιο σημαντικές συλλογές κινεζικής τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αντικείμενα από αρχαίους πολιτισμούς, όπως ρωμαϊκή γλυπτική και αιγυπτιακή κεραμική ηλικίας άνω των 2.000 ετών. Υπάρχουν μεσαιωνικοί θησαυροί, όπως βιτρό και πανοπλίες, και πάνω από 200 ταπετσαρίες που κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, καθώς και πίνακες γνωστών Γάλλων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα όπως ο Μανέ, ο Σεζάν και ο Ντεγκά.

Τα Νέα Μουσεία Αρχαιολογίας και Τέχνης που θα Ανοίξουν τις Πύλες τους το 2022[Credit: The Burrell Collection]

Το ανακαινισμένο κτήριο φιλοδοξεί να συνδέσει τον κόσμο της πόλης με τους ανθρώπους που δημιούργησαν πολλά απ’ τα εξαίσια έργα. Πρόκειται για μια απ’ τις πιο σημαντικές ανακαινίσεις μουσείων των τελευταίων ετών, που φιλοδοξεί να παρέχει την ευκαιρία να αναπτυχθούν καινοτόμες και καθηλωτικές εικόνες και να ερμηνευτούν εκ νέου τα έργα τέχνης, αποκαλύπτοντας πολλές νέες αφηγήσεις γι’ αυτά.

Όταν το μουσείο ανοίξει ξανά, ο υπάρχων εκθεσιακός χώρος θα έχει μεγαλώσει κατά ένα τρίτο για να εκτεθούν σημαντικά αντικείμενα που δεν έχουν εμφανιστεί για δεκαετίες ή δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μόνιμα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν και στους τρεις ορόφους του κτηρίου μέσα από δυναμικές γκαλερί και εκθέσεις, ειδικούς εκθεσιακούς χώρους και τις αποθήκες στο ισόγειο, όπου μπορούν να μάθουν πώς συντηρούνται τα αντικείμενα που δεν εκτίθενται.

Το νέο σχέδιο έχει δημιουργήσει έναν νέο υπαίθριο χώρο με θέα το πάρκο, τα δάση και τους κήπους του Pollok Country Park, που άνοιξε η Βασίλισσα Ελισάβετ II το 1983, και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις λειτουργώντας και ως τόπος αναψυχής.

Πηγή: Αργ. Μποζώνη, LiFO

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: