Το Ταξίδι μας στο Μεσαιωνικό Ταλίν

Στα βόρεια παράλια της Εσθονίας συναντά κανείς την όμορφη πρωτεύουσα της χώρας, το Ταλίν (Tallinn), που μόνο εκπλήξεις έχει να προσφέρει. Επιρροές από δύση και ανατολή δημιούργησαν έναν υπέροχο συνδυασμό μνημείων και τρόπου ζωής που κάνουν το Ταλίν μοναδικό. Σήμερα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολύ δημοφιλέστερους προορισμούς.

Το Ταξίδι μας στο Μεσαιωνικό Ταλίν

Το μαγευτικό ιστορικό κέντρο περικλείεται από μεσαιωνικά τείχη και δημιουργεί μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα στο παγωμένο Ταλίν! Oι πύργοι-ορόσημα της πόλης και τα γοτθικά ιστορικά μνημεία κάνουν τη βαλτική πρωτεύουσα μία απ’ τις αγαπημένες μας μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης!

Μάλιστα επειδή η πόλη είναι χτισμένη σε διαφορετικά επίπεδα, θα βρεις γωνιές και γειτονιές με μαγευτική θέα στο γραφικό κέντρο.

Το Ταξίδι μας στο Μεσαιωνικό Ταλίν

Ενώ η χώρα ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης έως και το 1991, έχει πολλά κοινά, γλωσσικά και πολιτισμικά, με την Φινλανδία. Η σημερινή μορφή του Ταλίν συγκεκριμένα είναι στα μέτρα μία βόρειας ευρωπαϊκής πόλης, με ό,τι ανέσεις και ιδιαιτερότητες αυτό προϋποθέτει.

Το ιστορικό κέντρο του Ταλίν

Το ιστορικό κέντρο είναι ένα πραγματικό στολίδι. Κτήρια σε ρυθμό γοτθικό, γραφικές πλατείες, πεζόδρομοι και αρκετό πράσινο θα σε κάνουν να θες να φωτογραφίσεις τα πάντα!

Το δημαρχείο ξεχωρίζει στη μέση της κεντρικής πλατείας και με τις διαδοχικές καμάρες του και τον ψηλό πύργο τραβάει όλα τα βλέμματα. Μάλιστα ο πύργος αυτός είναι ορατός απ’ τα  περισσότερα σημεία της πόλης και αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες.

Λίγα στενά παρακάτω θα βρεις και το φοβερό μπαρ-εστιατόριο Olde Hansa, όπου θα δοκιμάσεις υπέροχες μελόμπυρες, αποσταγμένα ποτά και τοπικά πιάτα.

Μεσαιωνική πόλη

Αν σε εντυπωσιάζουν τα μεσαιωνικά μνημεία, τότε πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε την πλατεία των πύργων. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και αποτελεί πύλη φρούρησης με μια σειρά από πύργους που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθι! Από εκεί μάλιστα αξίζει να ξεκινήσεις τον περίπατο στο περιαστιακό πάρκο. Αν θες βέβαια λίγο περισσότερη απόλαυση μπορείς να επισκεφθείς το Maiden Tower Museum-Cafe, όπου θα χαλαρώσεις σε σικ ατμόσφαιρα πάνω στους πύργους.

Το Ταξίδι μας στο Μεσαιωνικό Ταλίν

Λίγα μέτρα απ’ εκεί βρίσκεται ένα μεσαιωνικό μνημείο μεγάλων διαστάσεων που δεν πρέπει να χάσεις. Πρόκειται για το nunnatorn ja linnamüüri platvorm, ένα αμυντικό τείχος του 14ου αιώνα με την γνωστή γοτθική πύλη, τους διαδοχικούς πύργους και τα ξύλινα περάσματα πάνω στο τείχος.

Πώς σου φαίνεται το ότι στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης έχει εγκατασταθεί σήμερα το κεντρικό κτήριο του κοινοβουλίου; Κι όμως, στο κάστρο Toompea βρίσκεται η εσθονική βουλή από το 1918, όταν για πρώτη φορά η Εσθονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Το Ταξίδι μας στο Μεσαιωνικό Ταλίν

Ακριβώς μπροστά απ’ το κοινοβούλιο θα έχεις ήδη προσέξει έναν πανέμορφο καθεδρικό ναό, τον Alexander Nevsky, που είναι ο ορθόδοξος ναός της πόλης. Η θέα από εκεί είναι επίσης εντυπωσιακή.

Τριγυρνώντας στην πόλη

Η Λουθηρανική Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος είναι εκ πρώτης όψεως ένας απλός ναός. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι το εντυπωσιακό ρολόι στον πλαϊνό λευκό τοίχο της που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Για μία δωρεάν πανοραμική θέα της πόλης αξίζει να ανέβεις στην πλατφόρμα Patkuli, στο βόρειο κομμάτι του πάρκου Šnelli. Η επιβλητική άποψη της μεσαιωνικής πόλης δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο/η. Λίγο παραδίπλα υπάρχει επίσης και η πλατφόρμα Kohtuotsa.

Το Ταξίδι μας στο Μεσαιωνικό Ταλίν

Τέλος, η Masters’ Courtyard σε ταξιδεύει στον χρόνο, αφού οι ντόπιοι έχουν πανέξυπνα αναπαραστήσει μία μεσαιωνική αυλή με τραπεζάκια, μπαρ και την ανάλογη διακόσμηση. Αξίζει αν όχι να κάτσεις, τουλάχιστο να τη δεις.

Λιμάνι και κοντινά αξιοθέατα

Δυστυχώς το λιμάνι, αν και κοντά στην πόλη, δε διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο αξιοθέατο ή ομορφιά. Προτείνουμε όμως μία βόλτα στα ανατολικά, έξω απ’ την παλιά πόλη, όπου θα βρεις το ευρύχωρο και πολύχρωμο πάρκο Kadrioru. Εκτός από το μουσείο τέχνης που διαθέτει, τα εφαπτόμενα πάρκα με την πυκνή βλάστηση και οι μικρές λιμνούλες θα σε κάνουν να ξεχάσεις τη ζωή στην πόλη. Απ’ εκεί μπορείς να περπατήσεις και ως την παραλία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Το Ταξίδι μας στο Μεσαιωνικό Ταλίν

Το Μουσείο της KGB και το Μουσείο της Κατοχής θα σε βάλουν σίγουρα στο κλίμα του ψυχρού πολέμου και της σοβιετικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Εκδρομές

Τέλος, μαζί με το Ταλίν αξίζει να επισκεφθείς και κοντινές πόλεις, που θα γεμίσουν το ταξίδι. Αυτές μπορεί να είναι το Ταρτού, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με γραφική γοητεία, είτε η Ρίγα στη Λετονία. Η επιλογή του Ελσίνκι επίσης, με καράβι στην απέναντι όχθη της βαλτικής, είναι εξαιρετική.

Δείτε Επίσης:​