Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Σε προηγούμενό μας άρθρο σας ξεναγήσαμε στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη.  Παρόλο που η Βιέννη γεμίζει ένα ταξίδι από μόνη της, αξίζει μία μονοήμερη εκδρομή σε μία από τις γειτονικές πανέμορφες πόλεις, όπως το Σάλτζμπουργκ και το Γκράτς. Εδώ όμως σας παίρνουμε μαζί μας λίγο πιο μακριά, σ’ ένα οδικό ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt), μία γοητευτική αλπική λιμνούπολη.

Η ιστορία του χωριού

Το Χάλστατ είναι ένα μικρό αυστριακό χωριό περίπου 700 κατοίκων και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης Hallstätter. Χαρακτηρίζεται από παροιμιώδη φυσική ομορφιά και φτάνει έως και τα 125 μέτρα βάθος. Τα ξυλόχτιστα σπιτάκια κάνουν το ήδη ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής ακόμα πιο ξεχωριστό. Ο συνδυασμός καταπράσινων ελάτων, της παραμυθένιας λίμνης και των μαγευτικών Άλπεων δημιουργεί ένα μαγευτικό ρομαντικό τοπίο. Μάλιστα, ιδιαίτερα γνωστό είναι το ορυκτό αλάτι που παράγεται από τα βουνά που περιβάλλουν το χωριό.

Για να έρθετε σε επαφή με τη συναρπαστική ιστορία του χωριού σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το καλοστημένο Μουσείο του Χάλστατ.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Η ιστορία του χωριού ξεκινά περίπου στο 700 π.Χ., όπου και χρονολογείται ο πολιτισμός του Χάλστατ. Ο πολιτισμός αυτός ανήκει στους πρωτο-κελτικούς πολιτισμούς. Ο οικισμός αυτός έχει ανακηρυχθεί από το 1997, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. Τα τελευταία χρόνια είναι θύμα του λεγόμενου υπερτουρισμού. Από το 2006 και έπειτα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ασία. Έτσι κάθε μέρα (μέχρι και το 2019), υπολογίζεται ότι το χωριό δεχόταν ακόμα και 10.000 τουρίστες (κυρίως στις περιόδους Χριστουγέννων και το καλοκαίρι).

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Παρακάτω θα σας δείξουμε με λεπτομέρεια τα κυριότερα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε στο Χάλστατ. Ακόμη, θα σας προτείνουμε προορισμούς που μπορείτε να επισκεφθείτε κατά τη πορεία σας προς τα εκεί.

Η διαδρομή Βιέννη Χάσλτατ – Απόσταση

Το Χάλστατ απέχει περίπου 300 χλμ από την πόλη της Βιέννης. Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να κάνετε το οδικό ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt). Είτε οδικώς είτε με τραίνο. Εμείς σε αυτό το άρθρο μας θα σας περιγράψουμε τον πρώτο. Επιγραμματικά, όμως, αναφέρουμε ότι το τραίνο θα σας αφήσει στην απέναντι μεριά της λίμνης. Από κει ξεκινάει καραβάκι που θα σας περάσει απέναντι, στο χωριό του Χάλστατ.

Γνωρίζοντας τη Μεγαλοπρεπή Βιέννη, τα Αξιοθέατα και το Φαγητό

Εάν ταξιδεύετε περισσότερα από ένα άτομα, τότε αξίζει να νοικιάσετε αυτοκίνητο από τη Βιέννη. Συνολικά τα εισιτήρια των τραίνων και για το βαρκάκι θα σας στοιχίσουν αρκετά παραπάνω απ’ ότι το αμάξι. Υπάρχουν δύο οδικές αρτηρίες που μπορείτε να επιλέξετε για να φτάσετε στο Χάλστατ, ο βόρειος και ο νότιος δρόμος. Εμείς πήραμε τον βόρειο δρόμο (αυτοκινητόδρομος Ε 60), καθώς η διαδρομή του είναι πιο συναρπαστική. 

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Περιπλάνηση στις Άλπεις

Το μεγαλύτερο τμήμα σ’ αυτό το οδικό ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt), δηλαδή τα 230 χλμ από τα 300 χλμ, θα τα περάσετε σ’ αυτόν τον άνετο αυτοκινητόδρομο. Το πραγματικό όμως, roadtrip αρχίζει όταν βγείτε από αυτόν. Για περίπου 70 χλμ, θα διασχίζετε τις Άλπεις, με καταπράσινα ή λευκά τοπία να περνάνε δίπλα σας. Το καλύτερο σημείο της διαδρομής είναι όταν περάσετε από τη λίμνη Traun. Είναι αρκετά μεγάλη και φιλοξενεί στις όχθες της παραλίμνια χωριά.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Δύο είναι τα σημεία όπου αξίζει να σταματήσετε για να θαυμάσετε την πανέμορφη λίμνη και να εξερευνήσετε τα γραφικά αυστριακά χωριά. Το πρώτο χωριό είναι ο οικισμός Gmunden. Βρίσκεται ακριβώς στην αρχή της λίμνης και διαθέτει εξαιρετική αρχιτεκτονική ομορφιά αλλά και μοναδική θέα στο αλπικό τοπίο.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Αφού περιηγηθείτε στον μικρό αυτόν οικισμό, ακολουθήστε τη διαδρομή κατά μήκος της όχθης της λίμνης για περίπου 1.5 χλμ. Με αυτόν τον τρόπο θα βρεθείτε στο πανέμορφο κάστρο του Ort. Το κάστρο κατασκευάστηκε το 1080 και σήμερα αποτελεί το πιο διάσημο μέρος για τελέσεις γάμων στην περιοχή. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να θαυμάσετε την υπέροχη απλότητα του αλλά και για το γεγονός ότι βρίσκεται σ’ ένα νησάκι απέναντι από τη στεριά (ενώνεται με ξύλινη γέφυρα). Αυτή του η θέση προσφέρει μοναδική θέα στη λίμνη αλλά και στον οικισμό του Gmunden.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Ένα δεύτερο σημείο που προτείνουμε να σταματήσετε βρίσκεται προς το τέλος της λίμνης, επάνω σε μία φυσική προέκταση της ξηράς. Το γραφικό χωριουδάκι ονόματι Traunkirche βρίσκεται αμφιθεατρικά στημένο σαν να βγήκε από καρτ ποστάλ. Το διαμάντι του οικισμού, είναι η εκκλησία του αγίου Johannes. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και εσωτερικά είναι φτωχά στολισμένη. Ο άσος στο μανίκι της είναι η μοναδική θέα που προσφέρει στο γύρω φυσικό τοπίο, καθώς είναι χτισμένη σε μικρό ύψωμα, ακριβώς πάνω στις όχθες.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Τα χωριά που περιγράψαμε παραπάνω βρίσκονται ακριβώς επάνω στον δρόμο για το Χάλστατ. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια παράκαμψη.

Φτάνοντας στο Χάλστατ

Μέσα στο Χάλστατ δεν επιτρέπονται οχήματα γι΄αυτό έχουν κατασκευαστεί δύο ειδικά πάρκινγκ (P1 και P3). Για να φτάσετε σε αυτά θα πρέπει να περάσετε για λίγα μέτρα τον οικισμό. Τα πάρκινγκ  λειτουργούν με χρονοχρέωση και έχουν αυτόματα μηχανήματα για πληρωμή κατά την αναχώρησή σας. Αφού παρκάρετε, ετοιμαστείτε για μία από τις πιο δυνατές ταξιδιωτικές εμπειρίες της ζωής σας, καθώς τα μάτια σας θα γεμίζουν με παραμυθένιες εικόνες.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Όταν επισκεφτήκαμε το Χάλστατ, το πρώτο πάρκινγκ, που είναι πιο κοντά στον οικισμό ήταν και γεμάτο και αναγκαστήκαμε να πάμε στο δεύτερο (P3), περίπου 1,5 χλμ έξω από τον οικισμό. Αρχικά το θεωρήσαμε ατυχία αλλά αποδείχθηκε εκπληκτική ευκαιρία, καθώς η διαδρομή απ’ την όχθη του πάρκινγκ έως τη γραφική πόλη του Χάλστατ είναι μοναδική!

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Εκτός από το πανέμορφο τοπίο της λίμνης, του οικισμού αλλά και των χιονισμένων Άλπεων, διασχίζαμε τούνελ σκαλισμένα στον βράχο, μέσα από τα οποία περνούσαν μικρά καταρρακτάκια!

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Αξιοθέατα 

Το πιο ξεχωριστό αξιοθέατο του Χάλστατ είναι φυσικά το ίδιο το χωριό. Η αρχιτεκτονική των ξύλινων σπιτιών, τα μικρά σοκάκια, τα σπίτια που μοιάζουν να σκαρφαλώνουν στις άκρες των απόκρημνων Άλπεων, θα σας μαγέψουν και θα έχετε την ευκαιρία να βγάλετε πανέμορφες φωτογραφίες.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Το πιο πολυσύχναστο μέρος για φωτογραφίες είναι η γραφική εκκλησία που βρίσκεται λίγο πιο έξω απ’ το κέντρο του οικισμού, αφού συνεχίσετε να περπατάτε στον κεντρικό δρόμο. Βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω από το ξενοδοχείο “Haus Cian”. Εκεί θα συναντήσετε συνήθως μαζεμένο αρκετό κόσμο που περιμένει να απαθανατίσει το εξαιρετικό τοπίο.

Κατά τη γνώμη μας, η πόλη έχει κι άλλα ενδιαφέροντα σημεία για φωτογράφηση που δε συγκεντρώνουν τόσο κόσμο και προσφέρουν εξίσου εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Κατά την περιπλάνησή σας, μπορείτε να βρείτε ποια σας ταιριάζουν!

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Κεντρική Πλατεία (Marktplatz)

Μη ξεχάσετε κατά την περιήγησή σας να φτάσετε στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εστιατόρια, ξενοδοχεία ενώ τα κτήρια που την περιβάλλουν θα σας κάνουν να αισθανθείτε μέρος ενός παραμυθιού ή μίας άλλης εποχής. Τα στολισμένα με λουλούδια μπαλκόνια των ιστορικών σπιτιών τα ομορφαίνουν ακόμα περισσότερα!

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Ένα άλλο μέρος που μπορείτε να γνωρίσετε κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης σας είναι το νεκροταφείο του οικισμού. Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται, το νεκροταφείο αυτό με τους ξυλόγλυπτους τάφους είναι πραγματικό έργο τέχνης. Βρίσκεται δίπλα σε υπέροχο καθολικό εκκλησσάκι του 15ου αιώνα.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Μοναδική είναι επίσης και η θέα που προσφέρει στη λίμνη αλλά και τον υπόλοιπο οικισμό.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Με τελεφερίκ στο βουνό Dachstein 

Το Χάλστατ όμως, δεν έχει να προσφέρει μόνο φυσική ομορφιά και γραφικότητα αλλά και τη δυνατότητα για δραστηριότητες στην ευρύτερή περιοχή. Οι επιλογές αυτές συγκεντρώνονται επάνω στο βουνό Dachstein και η πρόσβαση στο σημείο γίνεται με τελεφερίκ.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τη λεγόμενη μεγάλη σπηλιά με τον παγετώνα (Dachstein Rieseneishöhle), τη σπηλιά των μαμούθ αλλά και το ορυχείο αλατιού που βρίσκεται στο βουνό, η χρήση του οποίου χρονολογείται από το 6.000 π.Χ. Παράλληλα, λειτουργεί και μία πλατφόρμα που προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη και στις Άλπεις (5 fingers) 350 μέτρα πάνω από το χωριό! 

Ακόμα πιο εντυπωσιακή θέα προσφέρει το παλιό φρούριο Rudolfsturm που χτίστηκε για να προστατεύει τα ορυχεία. Σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο και πύργος παρατήρησης.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Η χρήση του τελεφερίκ κοστίζει συνολικά 33 ευρώ για όλα τα επίπεδα. Στην τιμή περιλαμβάνεται η πρόσβαση στην πλατφόρμα παρατήρησης. Υπάρχουν συνδυαστικά πακέτα με την σπηλιά του παγετώνα και την σπηλιά των μαμούθ. Περισσότερες πληροφορίες για τα διάφορα πακέτα θα βρείτε εδώ. Για το ορυχείο αλατιού, παρόλο που μπορεί κανείς να το προσεγγίσει με το ίδιο εισιτήριο του τελεφερίκ, η τιμή εισόδου είναι ξεχωριστή και δεν περιλαμβάνεται σε πακέτα. Πληροφορίες για τις τιμές εισόδους θα βρείτε εδώ.

Tip για την πλατφόρμα παρατήρησης 5 fingers:

Εάν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και ο μόνος λόγος που θέλετε να ανέβετε στο βουνό είναι η θέα, αξίζει να το ξανασκεφτείτε, καθώς συνήθως τα σύννεφα εμποδίζουν τη θέα στη λίμνη και στην τριγύρω περιοχή και θα απογοητευτείτε.

Φεύγοντας απ’ το Χάλστατ
Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Αφού γεμίσατε το μυαλό σας (και την φωτογραφική σας μηχανή) με πανέμορφες εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σας, αποφασίζετε να φύγετε και να επιστρέψετε στη Βιέννη. Η συμβουλή μας είναι, εάν έχετε λίγο χρόνο ακόμα, να κάνετε μία στάση στο κοντινό χωριό Gosau.

Οδικό Ταξίδι στο Χάλστατ (Hallstatt)

Το χωριουδάκι βρίσκεται μόλις 10 χλμ έξω απ’ το Χάλστατ και είναι μία μόνο μικρή παράκαμψη στη διαδρομή σας. Η ηρεμία που προσφέρει παράλληλα με τα εντυπωσιακά σπίτια του οικισμού, έρχονται σε έντονη αντίθεση με το γεμάτο τουρίστες Χάλστατ. Ακολουθώντας το μικρό ποταμάκι κατευθυνθείται στα νότια του οικισμού έως τη λίμνη Gosaub, η οποία είναι γοητευτική και μοιάζει σαν να βγήκε από σκηνικό ταινίας. Η γαλήνη που θα σας προσφέρει αυτό το μέρος παράλληλα με τις ανεπανάληπτες εικόνες, θα γεμίσουν τις μπαταρίες σας για το ταξίδι της επιστροφής!

 

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: