Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

H φύση μπορεί να «γεννήσει» τις πιο γοητευτικές εικόνες που μπορεί να αντικρίσει κανείς. Μία απ’ αυτές συναντά κανείς κοντά στην πόλη Gryfino στην Πολωνία. Ο λόγος που μπορεί να την επισκεφτεί κανείς να είναι το περίφημο δάσος που βρίσκεται κοντά της. Αυτό δε σημαίνει ότι εάν βρεθείς στην περιοχή δεν αξίζει να δεις την εξαιρετική πύλη Bańska, τα σωζόμενα αμυντικά της τείχη, αλλά και να κάνεις μία βόλτα και να διαβείς τον ποταμό Oder (Οντέρ) που την διασχίζει!

Ο ποταμός Oder είναι ο τρίτος μεγαλύτερος της Πολωνίας μετά τον Vistula (Βιστούλα) και τον Warta και εκβάλει στην Βαλτική θάλασσα. Ο ποταμός είναι πλωτός και τα ήρεμα νερά του σίγουρα ενδείκνυνται για ρομαντική βόλτα κατά μήκος της κοίτης του στο ύψος του Gryfino!

Εάν τέλειωσες λοιπόν με το sightseing στο Gryfino, τότε σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις να δεις το δάσος που βρίσκεται εκεί κοντά! Είναι μία εμπειρία που σίγουρα θα σε συναρπάσει! Τι έχει όμως αυτό το δάσος που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες;

Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

Πρόκειται για ένα απέραντο δάσος με πεύκα που έχουν, ωστόσο, μία ιδιαιτερότητα. Οι κορμοί τους δεν είναι ευθείς αλλά ακριβώς πάνω από το έδαφος σχηματίζουν μία καμπύλη.

Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

Μια εικόνα που δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο!

Το Κοσμοπολίτικο Γκντανσκ στο Επίκεντρο της Ιστορίας: Επίσκεψη και Μνημεία

Ο λόγος για το Crooked Forest (Κυρτό Δάσος), ένα δάσος 400 πεύκων, τα οποία φυτεύτηκαν γύρω στο 1930, όταν η τοποθεσία του ανήκε ακόμη στη γερμανική επαρχία της Πομερανίας. Στη βάση τους τα πεύκα κάμπτονται 90 μοίρες, αλλά στη συνέχεια γυρίζουν για να αναπτυχθούν σταδιακά ξανά προς τα πάνω. Παρά τις αφύσικες καμπύλες, τα δέντρα είναι γενικά υγιή και φτάνουν σε ύψος μέχρι το ενάμιση μέτρο περίπου.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το μυστηριώδες αυτό τοπίο, αν και τα στοιχεία που τις υποστηρίζουν είναι ελάχιστα.

Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

Μερικοί υποθέτουν ότι η βαρυτική έλξη σ’ αυτήν την περιοχή προκάλεσε τα δέντρα να μεγαλώνουν καμπύλα προς τα πάνω, αλλά αυτή η θεωρία δε λαμβάνει υπόψιν της ότι η βαρύτητα τραβά τα πράγματα προς τα κάτω και όχι σε μια καμπύλη.

Άλλοι υποθέτουν ότι οι έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή βάραιναν τα δέντρα καθώς μεγάλωναν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν στραβά στη βάση τους,. Αυτό επίσης δεν εξηγείται, γιατί άλλες ομάδες δέντρων στην περιοχή δε σημειώνουν την ίδια ιδιαιτερότητα.

Η πιο διαδεδομένη και πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ντόπιοι αγρότες που φύτεψαν τα δέντρα το 1930, με τον δικό τους τρόπο τα «κατεύθυναν» ώστε να αποκτήσουν αυτήν την καμπύλη.

Αυτό ωστόσο, δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει κανένας, καθώς το Gryfino εγκαταλείφθηκε στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη δεκαετία του 1970, και οι αγρότες που θα είχαν να δώσουν κάποια απάντηση για το μυστήριο του «Κυρτού Δάσους» δε βρίσκονται πιθανότατα εν ζωή.

Ένα παρόμοιο δάσος μπορείς να βρεις στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

Το Καλίνινγκραντ αποτελεί τον ρωσικό θύλακα και βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα. Παλιότερα ονομαζόταν Κένιγκσμπεργκ αλλά μετά την κατάληψή του απ’ τον Κόκκινο Στρατό το 1945, μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ στις 4 Ιουλίου 1946 προς τιμήν του Μιχαήλ Καλίνιν, ο οποίος ήταν αρχηγός αρχικά της Ρωσικής Σοβιετικής Συνομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και αργότερα της Σοβιετικής Ένωσης απ’ το 1919 μέχρι το 1946.

Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

Λίγο έξω απ’ την πόλη στο Curonian Spit θα βρεις ένα ακόμη δάσος με δέντρα που «χορεύουν».

Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

Το Dancing Forest (το δάσος που χορεύει) αποτελεί ένα ακόμη φυσικό υπερθέαμα που μαγνητίζει τα βλέμματα και προβληματίζει τους επιστήμονες!

Το Δάσος με τα Κυρτά Πεύκα στην Πολωνία

Τα δέντρα εδώ φυτεύτηκαν τη δεκαετία του ’60. Αν, λοιπόν, δεν μπορέσεις να επισκεφτείς το δάσος Gryfino της Πολωνίας αλλά βρεθείς στο Καλίνινγκραντ μην παραλείψεις να επισκεφτείς κι αυτό το μοναδικό δάσος. Μάλιστα επειδή βρίσκεται πάνω απ’ την θάλασσα τα ηλιοβασιλέματα εκεί είναι πραγματικά μοναδικά!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: