Άγνωστα Χωριά-Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Ενώ οι εμβληματικές πρωτεύουσες του Λονδίνου, του Παρισιού και της Ρώμης είναι προορισμοί που αξίζει να επισκεφτείς, η πραγματική μαγεία της Ευρώπης συχνά κρύβεται στα μικρά της διαμάντια—γοητευτικές κωμοπόλεις διάσπαρτες στις ακτές, στις εξοχές ή σκαρφαλωμένες σε ορεινά τοπία. 

Για κάθε πολυσύχναστη μεγαλούπολη, υπάρχουν δεκάδες γραφικά χωριουδάκια γεμάτα με ζεστά οικογενειακά καφέ, φιλόξενα boutique ξενοδοχεία και αυθεντικές τοπικές εμπειρίες—αν ξέρεις πού να ψάξεις. Πρόσθεσε μερικούς από αυτούς τους μαγευτικούς προορισμούς στη λίστα σου για ημερήσιες εξορμήσεις, αποδράσεις το Σαββατοκύριακο ή ακόμα και για μια ολόκληρη εβδομάδα, και το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει! 

Έχεις κι εσύ κάποιο αγαπημένο χωριό που δεν είναι στη λίστα μας; Πες το μας στα σχόλια—ανυπομονούμε να μάθουμε τις προτάσεις σου!

Σε αυτό το άρθρο αποφασίσαμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά! Είναι ένα διαδραστικό κείμενο γεμάτο πληροφορίες για κρυμμένα χωριά της Ευρώπης, μια λίστα που θα μεγαλώνει και θα ανανεώνεται όσο ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς. Αλλά θέλουμε κι εσένα μαζί μας σε αυτό το ταξίδι! Πώς μπορείς να συμμετέχεις; Αρχικά, στα σχόλια μπορείς να μας προτείνεις χωριά που σε έχουν μαγέψει, τα οποία θα ήθελες να δεις να προστίθενται στη λίστα μας! Επίσης, τακτικά θα ανεβάζουμε δημοσκοπήσεις στα social media μας, όπου θα σε ρωτάμε ποιον προορισμό να επισκεφτούμε ή ποιες αλλαγές θα ήθελες να δεις στο άρθρο. Τέλος, μπορείς πάντα να μας στείλεις email με το αγαπημένο σου χωριό, μαζί με μια περιγραφή των αξιοθέατων και των γεύσεων που αξίζει να δοκιμάσει κανείς εκεί. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνουμε εμείς! Αν η πρότασή σου ταιριάζει με το περιεχόμενό μας, θα τη δεις να γίνεται μέρος του άρθρου—και αν το επιθυμείς, θα αναφέρουμε και το όνομά σου!

Κανόνες παιχνιδιού: Για να λειτουργήσει αυτό το άρθρο θέσαμε κάποιους βασικούς κανόνες, ώστε να συμπεριλαμβάνουμε χωριά με κοινά χαρακτηριστικά. Ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας είναι ότι μιλάμε για προορισμούς που παραμένουν σχετικά άγνωστα και παραμένουν ένα μυστικό για τους ντόπιους. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Χάλστατ στην Αυστρία: είναι πανέμορφο, αλλά υπερβολικά τουριστικό και διάσημο. Γκουγκλάροντάς το, θα βρεις άπειρα άρθρα γι’ αυτό—οπότε δεν είναι ο τύπος χωριού που αναζητάμε εδώ! Ας ορίσουμε και τι εννοούμε με τον όρο “χωριό.” Ως χωριό, θεωρούμε οποιονδήποτε οικισμό που κατοικείται ακόμη και σήμερα και έχει έως 2.000 κατοίκους. 

Τώρα που βάλαμε τα διαδικαστικά σε τάξη, ήρθε η ώρα για το διασκεδαστικό κομμάτι! Πάμε να ανακαλύψουμε τα Άγνωστα Χωριά-Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς!

Ελβετία

Giornico

Η γοητεία του Τιτσίνο, του ιταλόφωνου καντονιού της νότιας Ελβετίας, οδηγεί τον ταξιδιώτη σε μία μέθεξη, σε μία απώλεια της αίσθησης του χρόνου, καθώς το μόνο που θα ζήσεις όταν το επισκεφθείς θα είναι το τώρα και το εδώ! Για να εκτιμήσεις πλήρως την γοητεία αυτού του καντονιού σου συνιστούμε να οδηγήσεις περίπου 60 χλμ βόρεια, μακριά απ’ τις τουριστικές και δημοφιλείς πόλεις των λιμνών Ascona και Locarno, και να φτάσεις στο Giornico, ένα πέτρινο κειμήλιο της Ευρώπης του 14ου αιώνα που δεν είναι καν ορατό απ’ τον κεντρικό δρόμο! 

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Το Giornico είναι γνωστό για τη Μάχη του Giornico (Battaglia di Sassi Grossi, κυριολεκτικά η Μάχη των Μεγάλων Ογκόλιθων) που έλαβε χώρα το 1478. Κερδίζοντας τη μάχη, η Παλιά Ελβετική Συνομοσπονδία απέσπασε τον έλεγχο του περάσματος Gotthard απ’ τους Μιλανέζους. Υπάρχει ένα μνημείο στη βόρεια είσοδο του χωριού που τιμά τη μάχη. Σήμερα αυτό το μικρό χωριό είναι ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο. Υπάρχουν μερικά εντυπωσιακά κτίρια για να θαυμάσεις, καθώς κάνεις βόλτα στους δρόμους του. Η Casa Stanga, της οποίας η πρόσοψη είναι ζωγραφισμένη με πάνω από 50 οικόσημα που χρονολογούνται απ’ το 1589, φιλοξενεί το Μουσείο της Λεβεντίνας. Το μουσείο περιέχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή θησαυρών απ’ όλη την κοιλάδα.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Κοντά στο μουσείο θα βρεις δύο αρχαίες τοξωτές γέφυρες, οι οποίες προσφέρουν ωραία θέα στο μικρό κατοικημένο νησί που σχηματίζεται σε μια διχάλα του ποταμιού. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται λίγο έξω απ’ το χωριό, δεσπόζοντας  πάνω απ’ τους αμπελώνες της περιοχής και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ρωμανικής αρχιτεκτονικής. Η όμορφη εκκλησία της Σάντα Μαρία ντελ Καστέλο αξίζει επίσης μια ματιά. Το βόρειο τέμπλο έχει μερικές πολύ ωραίες τοιχογραφίες απ’ το 1448. 

Η περιοχή γύρω απ’ το Giornico είναι επίσης γνωστή για τα υπέροχα κρασιά της. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς τον αμπελώνα Vini Bettoni και να δοκιμάσεις τοπικά κρασιά. Το Fattoria Lucchini διαθέτει ποικιλία παλαιωμένων τυριών προς πώληση καθώς και γιαούρτι με πάνω από 30 διαφορετικές γεύσεις. Τέλος, τα οικογενειακά εστιατόρια της περιοχής ονομάζονται grotte και σερβίρουν πιάτα όπως spezzatino (κρέας γιαχνί) με πολέντα και τοπικό Merlot.

Ιταλία

Bolgheri

Η ετρουσκική ακτή προσφέρει όμορφες παραλίες και κρυστάλλινα νερά, αλλά και μια υπέροχη ενδοχώρα που πραγματικά δεν πρέπει να χάσεις. Ανάμεσα στις παραθαλάσσιες πόλεις Cecina και San Vincenzo, λιγότερο από 10 χλμ απ’ την παραλία, θα βρεις το πολύτιμο μικρό χωριό Bolgheri. Σίγουρα προτείνουμε να πάρεις την διαδρομή κατά μήκος της διάσημης Viale dei Cipressi (Λεωφόρος του Κυπαρισσιού) που οδηγεί στο Μπολγκέρι. Πρόκειται για μια γραφική λεωφόρο, μήκους περίπου 5 χλμ., που περιστοιχίζεται από περίπου 2.500 μεγαλοπρεπή κυπαρίσσια που καταλήγουν μπροστά απ’ το κάστρο του Bolgheri.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Προχωρώντας κατά μήκος της λεωφόρου και πίσω απ’ τα κυπαρίσσια, θα αρχίσεις να βλέπεις τα κόκκινα και ωραία φινιρισμένα τούβλα του κάστρου. Το χωριουδάκι βρίσκεται ακριβώς πάνω απ’ αυτό το κομψό κάστρο. Ακριβώς πάνω απ’ την είσοδο του κάστρου θα παρατηρήσεις σίγουρα το μεγάλο οικογενειακό οικόσημο της αρχαίας ευγενούς οικογένειας Gherardesca, η οποία κατέχει το κάστρο του Bolgheri απ’ το 1200! Το Μπολγκέρι, με το παλιό ιστορικό κέντρο, τα τυπικά σπίτια από πέτρα και τούβλα, πλούσια καταστήματα τροφίμων και κρασιού, μικρά εστιατόρια και ταβέρνες, είναι πραγματικά ένα μαγευτικό χωριό. Το ίδιο το χωριό είναι τόσο πολύτιμο όσο και μικρό. Είναι ιδανικό για μια σύντομη επίσκεψη, αλλά σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να αφιερώσεις χρόνο για να απολαύσεις πλήρως την ατμόσφαιρά του. 

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Οι αμπελώνες της ετρουσκικής ακτής παράγουν κρασιά κύρους. Στην περιοχή Bolgheri και τα περίχωρά της, παράγονται μερικά απ’ τα καλύτερα κρασιά της Τοσκάνης που είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Το Super Tuscan Sassicaia είναι ίσως το πιο διάσημο (και ακριβό) καθώς θεωρείται ένα απ’ τα καλύτερα ιταλικά κόκκινα κρασιά. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα εξαιρετικά Bolgheri Superiore, Bolgheri Rosso και Ornellaia μεταξύ των κόκκινων κρασιών, και το Βερμεντίνο Μπολγκέρι και το Μπολγκέρι Μπιάνκο μεταξύ των λευκών κρασιών. Μπορείς να δοκιμάσεις μερικά κόκκινα κρασιά του Bolgheri στο Caffé della Posta, στην κεντρική πλατεία και που άνετα ανταγωνίζονται το γαλλικό Μπορντό.

Norcia

Σ’ αυτή την ανατολική ακρόπολη της Ούμπρια, οι βιοτεχνικές γαστρονομικές παραδόσεις κρατούν μέχρι και στις μέρες μας. Το τυρί Πεκορίνο ωριμάζει για δύο χρόνια, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μυρίζουν μαύρες τρούφες στα δάση και το μέλι προέρχεται από κόκκινα αγριολούλουδα που ανθίζουν στις πεδιάδες. 

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στον κεντρικό χώρο, αφήσαμε το αυτοκίνητό μας έξω απ’ το τείχος της πόλης. Στη συνέχεια περπατήσαμε μέσα απ’ την πύλη στο Corso Sertorio, τον μικρό κεντρικό δρόμο της πόλης. Είναι επενδυμένος με μικρά κίτρινα κτίρια, όλα λουσμένα απ’ τον ήλιο. Σύντομα θα δεις και το πρώτο κεφάλι ενός κάπρου να κρέμεται έξω από ένα κρεοπωλείο και στη συνέχεια πολλά άλλα. Είναι σίγουρα ένα μάλλον περίεργο θέαμα στην αρχή αλλά έχει να κάνει με τη συνέχιση της παράδοσης στο χωριό. Βλέπεις το σαλάμι καρυκευμένου αγριόχοιρου είναι το καμάρι του χωριού και θα τα βρεις σ’ όλα τα norcineria (ντελικατέσεν). Μπες σ’ ένα τέτοιο μαγαζί και θα δεις τους καταστηματάρχες να επεξεργάζονται κομμάτια χοιρινού κρέατος με μεθόδους που τελειοποιήθηκαν τα τελευταία 800 χρόνια!

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Στο χωριό μην περιμένεις να βρεις πολλούς ξένους, θα βρεις ένα απλό, ήσυχο και γοητευτικό χωριό με καρέκλες και τραπέζια από μικρά καφενεία στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο, και φωτεινά γεράνια να στριμώχνονται στα κάγκελα των μικρών μπαλκονιών από πάνω τους.

Γερμανία

Staufen im Breisgau

Το Staufen im Breisgau είναι μεσαιωνικό χωριό, στο οποίο θα βρεις πλήθος από καλοδιατηρημένα κτήρια! Βρίσκεται στην άκρη του Μέλανα Δρυμού στη νότια Γερμανία και είναι ο ιδανικός προορισμός για διήμερες αποδράσεις που συνδυάζονται με κρασί!

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Αυτό δε θα είναι δύσκολο να το καταλάβεις αν ρίξεις μια προσεκτική ματιά στο σύμβολο της πόλης που περιλαμβάνει τρία ποτήρια κρασιού!

Ξέρεις ποιος καταγόταν από το Staufen; Έχεις ακουστά τον Faust? Η ζωή του Dr. Johann Georg Faust έχει απασχολήσει πολλά λογοτεχνικά έργα αλλά και την τέχνη γενικότερα. Βλέπεις, υποτίθεται ότι είχε μαγικές δυνάμεις και μάλιστα λεγόταν ότι είχε κάνει συμφωνία με τον διάβολο. Η αλήθεια πίσω απ’ τον θρύλο του Φάουστ ήταν η ανεκπλήρωτη υπόσχεσή του να προσφέρει στον εξαθλιωμένο Άρχοντα του Στάουφεν χρυσό μέσω της αλχημείας.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Το άγαλμα ενός παχουλού, γυμνού Βάκχου σηματοδοτεί ότι έχεις φτάσει στο μικροσκοπικό κέντρο της πόλης. Το Staufen είναι μια απ’ αυτές τις τέλειες παραμυθένιες πόλεις με ελικοειδείς λιθόστρωτους δρόμους. Τα παστέλ σπίτια της κεντρικής οδού οδηγούν στην αγορά, η οποία πλαισιώνεται απ’ το Δημαρχείο, στο οποίο θα βρεις μία γοτθική επιγραφή του 770 μ.Χ. στην πρόσοψή του. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς τα ερείπια του κάστρου του Staufen, το οποίο δεσπόζει στον ορίζοντα του χωριού! Με μόλις 15-20 λεπτά πεζοπορία μπορείς να φτάσεις στην πρώην αριστοκρατική κατοικία των βαρόνων του Staufen αλλά και να θαυμάσεις την υπέροχη θέα που προσφέρει!

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Απόλαυσε το κρασί σου με τους ντόπιους, όμως πρόσεχε να μην το παρακάνεις, καθώς ο θρύλος λέει ότι κάθε πότης που πέφτει σ’ ένα απ’ τα (πεντακάθαρα) χαντάκια άρδευσης που διατρέχουν την πόλη προορίζεται να παντρευτεί έναν ντόπιο. Δοκίμασε ένα Gutedel και θα μας θυμηθείς! 

Εάν έχεις χρόνο για εξερεύνηση τότε σου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πας στο Steinwasenpark Oberried που απέχει μόλις 30 χλμ. απ’ το Staufen. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πάρκο για μικρούς και μεγάλους, το οποίο παρέχει συναρπαστικές στιγμές αλλά και ένα αλπικό τοπίο! Η καλύτερη δραστηριότητα; Να απολαύσεις μία κατάβαση του βουνού με έλκηθρο (toboggan) σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές που διασχίζουν το δάσος!

Μπορείς να φτάσεις ακόμη ψηλότερα και να θαυμάσεις τη θέα που προσφέρει το βουνό! Πάρε το τελεφερίκ (Belchenbahn), το οποίο μετά από σύντομη ανάβαση σε εντυπωσιακή διαδρομή θα σε οδηγήσει στην κορυφή. Εκεί μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορες πεζοπορικές διαδρομές αλλά και να πιείς τον καφέ σου, θαυμάζοντας τη φύση σ’ όλο της το μεγαλείο!

Ελλάδα

Σαμαρίνα, Γρεβενά

Οι ντόπιοι αποκαλούν τη Σαμαρίνα ‘το πιο ψηλό χωριό’. Θα τη βρεις “κρυμμένη” σε μια γωνιά της μακεδονικής γης με ιστορία ριζωμένη στα βάθη του χρόνου. Η Σαμαρίνα είναι φημισμένο Βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, στο νομό Γρεβενών σε υψόμετρο 1.350 με 1.590 μέτρων, πράγμα που το κάνει μάλλον το ‘ψηλότερο’ χωριό της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Κάθε χειμώνα θα βρεις άπλετο χιόνι, λόγω της θέσης του. Ο δασικός πλούτος της περιοχής ασύγκριτος με πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Το χωριό έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτες φυσικές ομορφιές και κλίμα ιδανικό για καλή υγεία και ζωή… Δεν ονομάζεται τυχαία και ‘Ωραία Σαμαρίνα’.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Αξίζει μία επίσκεψη στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγία), με το αριστοτεχνικά σκαλισμένο ξύλινο τέμπλο και στο αρχαιολογικό-λαογραφικό Μουσείο. Οι παραδόσεις αναβιώνουν στη γιορτή του Κλείδωνα και στο πανηγύρι της Παναγίας, με τριήμερο γλέντι τον Δεκαπενταύγουστο –το Πάσχα των Σμαριναίων- όπου χορεύουν τον παραδοσιακό χορό “τσιάτσιο”. Ως γνήσιο βλαχοχώρι δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις από γίδα βραστή μέχρι πρόβειο κεμπάπ στις ταβέρνες του χωριού. Φυσικά δε λείπουν ποτέ τα απαραίτητα συνοδευτικά και το τσίπουρο ή το κρασί. Ο,τι τραβάει η όρεξή σου. Η περιοχή φημίζεται, επίσης, και για τις νόστιμες πίτες της οπότε μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις μια λαχανόπιτα ή μια κρεατόπιτα. Θα γευτείς μία γευστική έκρηξη που όμοια της δεν θα έχεις ξαναζήσει!

Καστάνιτσα, Αρκαδία

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του επιβλητικού Πάρνωνα, σε υψόμετρο 850 μέτρων, και θεωρείται, όχι άδικα, ένας απ’ τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Περιέργως παρόλο της γραφικότητα του, το χωριό δεν έχει γνωρίσει την τουριστική ανάπτυξη που θα περίμενε κανείς με βάση την ομορφιά του φυσικού τοπίου και του οικισμού που δένει αρμονικά μαζί του.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Η  Καστάνιτσα και η γύρω από τον οικισμό περιοχή, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1967, ανακηρύχθηκε ως διατηρητέος οικισμός ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους. Παρόλο που έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει ένας κρυμμένος θησαυρός με πετρόκτιστα σπίτια -με τα όμορφα ξύλινα μπαλκόνια και τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες-, με χαρακτηριστικά πυργόσπιτα τριακοσίων και πλέον ετών, με πλακόστρωτους και πεντακάθαρους δρόμους και με γραφικά σοκάκια. Η θέα από το ύψωμα, το κάστρο, στο άνω μέρος του οικισμού, όπως και απ’ την ανακαινισμένη πλατεία, είναι εξαιρετική, ενώ γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές.

Το στοιχείο της Καστάνιτσας που τραβάει αμέσως την προσοχή του επισκέπτη είναι τα μεγάλα πετρόκτιστα λευκά σπίτια με τις γκρι σκεπές τους από σχιστόλιθο Μαλεβού, τα οποία σε κάποια σημεία είναι σαν να κρέμονται από τα βράχια του υψώματος του λόφου και μέχρι κάτω στην καταπράσινη ρεματιά, ενώ κάποια άλλα κρύβονται πίσω από τα φύλλα εκατοντάδων καστανιών, στις πλαγιές του δρόμου που οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Αξίζει να περπατήσει κανείς στα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού ανάμεσα από τις λουλουδιασμένες αυλές και να θαυμάσει από κοντά την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών. Είναι πολύ πιθανό το κυρίαρχο λευκό χρώμα να δώσει την εντύπωση πως δεν πρόκειται για ορεινό χωριό, αλλά για κάποιον Αιγαιοπελαγίτικο οικισμό, που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Η Καστάνιτσα οφείλει το λευκό της χρώμα στην παραγωγή ασβέστη για την οποία παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα ξακουστή. Μάλιστα, παλαιότερα λειτουργούσαν 30-40 ασβεστοκάμινα, τα οποία έψηναν συνεχώς ασβέστη ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις 3-4. 

Αν όμως το χρώμα της το οφείλει στον ασβέστη, το όνομα της προέρχεται φυσικά απ’ τα κάστανα και το γειτονικό καστανόδασος. Παλαιότερα, η συγκομιδή των κάστανων έφτανε τους 500 τόνους, ενώ και ακόμα και σήμερα το κάστανο της περιοχής είναι φημισμένο και αποτελεί το κυριότερο παραγωγικό προϊόν της, με σχεδόν 4.000 στρέμματα καλλιεργούμενη έκταση. Εδώ θα βιώσεις και την καθιερωμένη απ’ το 1983 γιορτή κάστανου που λαμβάνει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου στην πλατεία Σωτηρίου Κουρούνη.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Η γιορτή κάστανου δεν περιλαμβάνει βέβαια στο μενού της μόνο λιχουδιές με βάση το πεντανόστιμο κάστανο της περιοχής αλλά τσάι του βουνού, γίδα βραστή, φασολάδα, γλυκά, κρασί και τσίπουρο τα οποία μάλιστα θα συνοδεύονται με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Παράλληλα παρουσιάζονται και συνταγές για φαγητά και γλυκά με κάστανο ενώ γίνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να μας φέρουν πιο κοντά στη φύση. Η Καστάνιτσα, λοιπόν, θεωρείται απ’ τα πιο ιδανικά μέρη για ηρεμία, περιπλανήσεις και πεζοπορίες στα μονοπάτια που διασχίζουν το περιβάλλον δάσος –προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Ένας περίπατος εύκολος ακόμα και για οικογένειες με μικρά παιδιά ξεκινάει απ’ την πλατεία του χωριού, κατεβαίνει τα σκαλιά δίπλα στον ξενώνα προς το ρέμα της Μπαρκούς και μετά ανηφορίζει προς τον επαρχιακό δρόμο. Κάνε μια στάση στην Παναγία της Μπαρκούς και στη συνέχεια θα επιστρέψεις απ’ την ίδια διαδρομή ή ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Καστάνιτσα –με υπέροχη θέα προς τη δυτική της πλευρά, αλλά και πέρασμα από την πηγή της Μάνας.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Μια λίγο πιο απαιτητική πεζοπορία προσφέρει το παλιό μονοπάτι του Αγίου Δημητρίου. Ξεκινάει απ’ τον Άγιο Ανδρέα στην είσοδο του χωριού, κατεβαίνει από μια δεντροσκέπαστη και σκιερή διαδρομή μέσω του ξωκλησιού του Αγίου Δημητρίου στο ρέμα και στη συνέχεια ανηφορίζει προς τον επαρχιακό δρόμο, περνώντας απ’ το ξωκλήσι της Παναγίας Μπιστόλενας. 

Μοναδική εμπειρία εμπειρία απόδρασης, βέβαια, είναι το μονοπάτι Καστάνιτσας – Πραστού, το οποίο διέρχεται μέσω του φαραγγιού της Μαζιάς. Για εκατοντάδες χρόνια, μάλιστα, αποτελούσε τον σημαντικότερο δρόμο επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο τσακωνοχώρια, αντέχοντας μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισαν να φτιάχνονται οι πρώτες οδικές αρτηρίες στην περιοχή. Η διαδρομή ξεκινάει απ’ τον Αγιώργη –περίπου ένα χιλιόμετρο πάνω απ’ την Καστάνιτσα– διασχίζει τμήμα του γύρω καστανεώνα και στη συνέχεια κομμάτι δάσους με έλατα και κέδρα, προτού βγει κατηφορίζοντας στο φαράγγι. Θα περπατήσεις σε σηματοδοτημένο μονοπάτι (και με σκαλάκια, όπου χρειάζεται), με τους ήχους των πουλιών να σε συντροφεύουν, περνώντας δίπλα από παμπάλαιους νερόμυλους και αγροικίες, αλλά και απ’ το ιστορικό Μοναστήρι της Κοντολινάς. Εκείνο βέβαια που είναι πραγματικά μοναδικό και με απίστευτες, κρυμμένες ομορφιές είναι το φαράγγι της Μαζιάς!

Αγγλία

Lavenham

Το Lavenham, στο Suffolk, μπορεί εύκολα να θεωρηθεί απ’ τα πιο όμορφα χωριά της Αγγλίας. Με το που βρεθείς εκεί έχεις την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σ’ αυτό το γραφικό χωριουδάκι της αγγλικής επαρχίας. Στα τέλη του 15ου αιώνα το Lavenham ήταν μια απ’ τις 15 πλουσιότερες πόλεις μαλλιού στην Αγγλία λόγω της τεράστιας επιτυχίας του στο εμπόριο μαλλιού και υφασμάτων, πράγμα που εξηγεί και τον πλούτο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης του χωριού. Τον 16ο αιώνα, η βιομηχανία του Lavenham παρουσίασε κάμψη, όταν Ολλανδοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Colchester παράγοντας φθηνότερα, ελαφρύτερα και πιο μοντέρνα υφάσματα απ’ αυτά του Lavenham.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Στο χωριό σήμερα θα βρεις περισσότερα από 350 σπίτια πολιτιστικής κληρονομιάς και στον κεντρικό δρόμο του θα ανακαλύψεις πλήθος καταστημάτων bric-a-brac (σαν τα δικά μας παλιατζίδικα) και τσαγιού (που σερβίρουν scones και πηχτή κρέμα) που βρίσκονται στη λίστα απειλούμενων ειδών καταστημάτων σ’ όλη την αγροτική Αγγλία! Μην παραλείψεις να πας στο Crooked House στην High Street, το οποίο είναι ίσως ένα απ’ τα πιο φωτογραφημένα κτήρια στο χωριό και φιλοξενεί μία υπέροχη, vintage αίθουσα τσαγιού. 

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Στον χρόνο σου στο Lavenham πέρνα απ’ την Market square και το Guildhall. Η πλατεία ήταν κάποτε ένα απ’ τα πιο πολυσύχναστα και σημαντικά μέρη για επιχειρήσεις στην Αγγλία, καθώς όπως είπαμε προηγουμένως το Lavenham ήταν απ’ τις πιο πλούσιες πόλεις της Αγγλίας. Λογικό ήταν λοιπόν οι ντόπιοι να θέλουν να προστατεύσουν την πόλη και τη βιομηχανία της, έτσι οι συντεχνίες χτίστηκαν γύρω απ’ την πλατεία, κάτι που είναι εμφανές ακόμη και στις μέρες μας. Αυτά τα εκπληκτικά έντονα χρωματιστά ξύλινα κτήρια ξεχωρίζουν απ’ τα συνηθισμένα ασπρίμαυρα ή γκρι Tudor και τα αντίστοιχα ημι-ξύλινα μεσαιωνικά που θα συναντήσεις συχνά στην Αγγλία.  

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Αν είσαι λάτρης του Χάρι Πότερ, τότε το Lavenham έχει και σ’ αυτό κάτι να σου προσφέρει. Στο χωριό θα βρεις το The De Vere House (πάνω φωτογραφία) το οποίο ήταν δώρο του Γουλιέλμου του Κατακτητή στον γαμπρό του Αλμπερίκ ντε Βέρε λίγο μετά την εισβολή του 1066. Το σπίτι θα το βρεις στην Water Street και ήταν το σημείο που ορίστηκε ως το σπίτι της οικογένειας του Χάρι Πότερ στο The Deathly Hallows Parts I. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν κι άλλοι δρόμοι του χωριού και σίγουρα αν είσαι φαν της σειράς ταινιών δεν θα δυσκολευτείς να τους εντοπίσεις!

Σε κάθε επίσκεψη σ’ ένα νέο μέρος όλοι μας ψάχνουμε ωραία μέρη για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας ενώ ταυτοχρόνως δοκιμάζουμε τοπικές λιχουδιές. Έτσι, στο Lavenham σου προτείνουμε να πας στο Munnings Tea Rooms, το οποίο στεγάζεται στο Crooked House που αναφέραμε προηγουμένως και το οποίο αποτελεί ένα απ’ τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό!

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Μία συμβουλή; Πήγαινε πεινασμένος/η!! Οι αίθουσες του τσαγιού είναι διακοσμημένες με μια αίσθηση αντίκας που αρμόζει στο χωριό. Εκτεθειμένα ξύλινα δοκάρια, χαριτωμένα μικρά φωτιστικά, δαντέλες, πορσελάνες, τσάι και φωτογραφίες σε παλιές κορνίζες θα σε κάνουν να νομίζεις ότι γευματίζεις στο σπίτι κάποιου! Προσπάθησε να καλέσεις πριν πας, καθώς υπάρχουν μόνο 5-6 τραπέζια διαθέσιμα! Το Munnings λειτουργεί επίσης ως B&B για όσους αντί για ένα μεσημεριανό θέλουν να φάνε ένα πλούσιο αγγλικό πρωινό!

St. Mawes

Στην απομακρυσμένη και όμορφη χερσόνησο Roseland, θα έρθεις σ’ επαφή μ’ έναν αργό τρόπο ζωής όπου η γαλήνη και η ηρεμία θα σου εξασφαλίσουν μια πραγματικά χαλαρωτική απόδραση. Το όμορφο χωριό St. Mawes δεσπόζει πάνω απ’ τον ποταμό Fal.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Το παλιό ψαρολίμανο υπερηφανεύεται για τα απότομα και στενά δρομάκια που υψώνονται πάνω απ’ το λιμάνι. Σήμερα είναι ένα δημοφιλές μέρος για συνταξιοδότηση με πλήθος εξοχικών κατοικιών ενώ μάλιστα μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της περιοχής χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Poldark. Στο St. Mawes θα βρεις καλά εστιατόρια, ελκυστικά καταστήματα και μια σειρά από γκαλερί ενώ θα σε γοητεύσουν τα παστέλ σπίτια που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά του λόφου και εκτείνονται μέχρι την ακτή. 

Αρχικά, το St. Mawes ήταν μέρος της παράκτιας άμυνας του 16ου αιώνα εξαιτίας του φόβου της Ισπανίας και της Γαλλίας, γι’ αυτό και διαθέτει ένα μικρό αλλά υπέροχο κάστρο που κατασκευάστηκε απ’ τον Ερρίκο Η’. Σήμερα το χωριό εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό μια ναυτική κοινότητα, με σκάφη και γιοτ συνεχώς αγκυροβολημένα στο λιμάνι. Η προστατευμένη τοποθεσία παρέχει ένα ασφαλές αγκυροβόλιο με εύκολη πρόσβαση στην ακτή, τον ποταμό και στο Carrick Roads, μια πλωτή οδό που δημιουργήθηκε ύστερη απ’ την Εποχή των Παγετώνων. Η ξαφνική άνοδος της θάλασσας οδήγησε στο να πλημμυρίσει μία αρχαία κοιλάδα πλημμύρισε και στην δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου φυσικού λιμανιού στον κόσμο!

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Όπως θα κατάλαβες ένα απ’ τα σημαντικά αξιοθέατα του St. Mawes είναι το καλοδιατηρημένο κάστρο του χωριού, με επική θέα μέχρι το Fal. Το Κάστρο ανήκει στην Αγγλική Κληρονομιά και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Διαθέτει τρεις τεράστιους κυκλικούς προμαχώνες και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής των Tudors.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Το St. Mawes μπορεί να είναι καλά κρυμμένο, αλλά όταν βρεθείς εκεί θα ανακαλύψεις ότι είναι ένα χωριό για φαγητό. Με μεγάλο μέρος του χωριού πλαισιωμένο απ’ το λιμάνι, τα τοπικά εστιατόρια και καφετέριες προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά ενώ τα πιάτα με ψάρι εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στα μενού πολλών εστιατορίων. Είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δειπνήσεις ή να απολαύσεις το γεύμα σου σε μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, περιτριγυρισμένη από απομονωμένους όρμους, καταπράσινη ύπαιθρο, γραφικούς βράχους, γοητευτικούς κολπίσκους και ήσυχες παραλίες. Για ένα απ’ τα καλύτεραfish & chips της περιοχής πήγαινε στο the Watch House για φαγητό δίπλα στο λιμάνι. Ακόμη, σερβίρει μοναδικό μπακαλιάρο και χρησιμοποιεί θαλασσινά τοπικής προέλευσης σε πιάτα όπως κάρυ και ζυμαρικά.

Το St. Mawes θα σου δώσει τη δυνατότητα να εξερευνήσεις και την τριγύρω πανέμορφη περιοχή της Κορνουάλης. Μερικά τοπικά χωριά που δεν πρέπει να χάσεις είναι το St. Just, με την όμορφη εκκλησία και τους κήπους του, και το Portscatho, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μερικές καλές παραλίες. 8 χλμ πιο ανατολικά, σκαρφαλωμένο στην κορυφή του βράχου είναι το χωριό Portloe ενώ το Veryan είναι ένα άλλο μικρό, ελκυστικό χωριό, διάσημο για τα στρογγυλά σπίτια του. Η εκκλησία στο St. Just είναι μία απ’ τις ομορφότερες στην Κορνουάλη και μπορείς να φτάσεις εκεί μέσω ενός παραλιακού μονοπατιού (το οποίο περνάει απ’ το κάστρο του St. Mawes) και το οποίο διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Για τους λάτρεις των φάρων προτείνουμε τον φάρο του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος χτίστηκε το 1834 προκειμένου να κρατήσει τα πλοία μακριά απ’ τους διαβόητους βράχους Manacle. Η πυροβολαρχία του Αγίου Αντωνίου είναι απ’ τα απομεινάρια των αμυντικών έργων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή.  

άν θες να απολαύσεις δραστηριότητες που είναι ξένες σε πολλούς από εμάς που μεγαλώσαμε και ζούμε στις πόλεις, τότε σου προτείνουμε να κάνεις τα λεγόμενα Reel Fishing Trips, όπου θα έχεις την δυνατότητα να παρατηρήσεις πως τραβιούνται τα δίχτυα και να περάσεις μερικές ώρες εν πλω κατανοώντας περισσότερα για τη ζωή ενός ψαρά.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Εάν βρεθείς στην περιοχή την περίοδο του καλοκαιριού, τότε μπορεί να σκεφτείς να επισκεφτείς ορισμένες απ’ τις παραλίες της περιοχής. Κοντά στο όμορφο Veryan, υπάρχει η αμμώδης παραλία Pendower, όπου τα ρηχά νερά το καθιστούν μια ευχάριστη επιλογή για οικογένειες. 

Ένα κρυμμένο κόσμημα που μπορεί άνετε να καταταχθεί στη κορυφή της λίστας με τις καλύτερες παραλίες της Κορνουάλης, η παραλία Hemmick, βρίσκεται κοντά στο Dodman Point. Βρίσκεται στο τέλος ενός απότομου δρόμου, προσοχή όμως γιατί είναι λίγο δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί. Το Porthbeor και το Towan είναι οι δύο ήσυχες παραλίες που θα συναντήσεις στον δρόμο για τον φάρο του Αγίου Αντωνίου, ενώ η παραλία Porthcurnick είναι λίγο πιο πολυσύχναστη. Αυτό που γοητεύει και τραβάει και πολλές οικογένειες είναι οι πισίνες που σχηματίζονται στον βράχο, καθιστώντας την ένα άλλο εξαιρετικό μέρος για τσαλαβουτήματα.

Σκωτία

Aberdour

Αυτό το γοητευτικό παραθαλάσσιο χωριό φιλοξενεί δύο όμορφες παραλίες, λιμάνι, κάστρο, γήπεδο γκολφ και μία σειρά από παραδοσιακές παμπ και καταστήματα. Το βραχώδες ακρωτήρι του Hawkcraig Point χωρίζει τις δύο παραλίες του Aberdour: το δημοφιλές Silver Sands και το μικρότερο Black Sands. Το τελευταίο συγκεκριμένα δεν ονομάζεται έτσι τυχαία καθώς τα σκούρα βράχια έρχονται σε αντίθεση με τις ελαφρύτερες αποχρώσεις της αμμώδους ακτής. Η παραλία Silver Sands είναι μία απ’ τις καλύτερες στη Σκωτία και έχει θέα στο Firth of Forth προς το Εδιμβούργο και το Lothians. Ένα καλό παραλιακό μονοπάτι συνδέει όλα τα αξιοθέατα με εσωτερικούς ήσυχους δρόμους και μονοπάτια που οδηγούν στο κέντρο του χωριού.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Το κύριο αξιοθέατο του Aberdour είναι το κάστρο του χωριού. Χτισμένο απ’ την οικογένεια Ντάγκλας γύρω στο 1100 επεκτάθηκε τον 16ο και 17ο αιώνα και αποτελεί ένα απ’ τα παλαιότερα πέτρινα κάστα στη Σκωτία. Εκεί θα βρεις γκαλερί, μία ωραία ζωγραφισμένη οροφή, έναν υπέροχο περιφραγμένο κήπο με περιστερώνα σε σχήμα κυψέλης και την εκκλησία του Αγίου Φιλάν στον κήπο.

Εάν είσαι οπαδός της τηλεοπτικής σειράς Outlander, τότε έχεις έναν ακόμη λόγο να επισκεφτείς το Aberdour, καθώς ήταν το σκηνικό για το μοναστήρι της Sainte Anne de Beaupré στη Γαλλία στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν 1, όπου η Παλιά Κουζίνα και η Μεγάλη Πινακοθήκη χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα.

Δίπλα στο κάστρο βρίσκεται η εκκλησία του St. Fillan, η οποία είναι ένα άλλο μεσαιωνικό κτήριο που αξίζει να δεις έστω και λίγο στο εσωτερικό. Χτισμένη επίσης κατά τη διάρκεια του 1100, η εκκλησία του St. Fillan είναι ένα ενδιαφέρον κτήριο που προσφέρει υπέροχη θέα στο Firth of Forth προς το Εδιμβούργο, με τους λόφους Pentland να βρίσκονται στον ορίζοντα πίσω απ’ την πόλη.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Μόλις χορτάσεις απ’ την ιστορία και γεμίσεις με φωτογραφίες του συγκλονιστικού τοπίου, τότε μπορείς να επιστρέψεις στο κάστρο για ένα ελαφρύ γεύμα στο καφέ στη βεράντα του κάστρου με μοναδική θέα.

Ιρλανδία

Roundstone

Το Roundstone βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Errisbeg στην Connemara, 77 χλμ απ’ την πόλη του Galway. Χτισμένο τη δεκαετία του 1820 απ’ τον Σκωτσέζο μηχανικό Alexander Nimmo, το Roundstone υπήρξε η γενέτειρα αλλά και τόπος έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια. Η περιοχή είναι επίσης δημοφιλής στους βοτανολόγους χάρη στους πληθυσμούς σπάνιων αγριολούλουδων, καθώς και στους περιπατητές και τους πεζοπόρους που θέλουν να απολαύσουν τη γραφικότητα του εντυπωσιακού τοπίου. 

Η ίδια η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά καταστήματα χειροτεχνίας και τέχνης, καθώς και ξενοδοχεία και εστιατόρια που θα σου προσφέρουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις εξαιρετικά ψάρια και οστρακοειδή της περιοχής.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Κανένα βατόμουρο δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη γεύση απ’ αυτά που συλλέγονται στο Roundstone. Αλλά ακόμη κι όσοι δεν λατρεύουν τα μούραθα βρουν λόγους να αγαπήσουν αυτό το ψαροχώρι του 19ου αιώνα. Ανέβα στη κορυφή του Errisbeg για να απολαύσεις τη θέα στο Twelve Bens or Twelve Pins του Εθνικού Πάρκου Connemara. Σε περίπτωση βροχής – πάντα μεγάλη πιθανότητα στην Ιρλανδία – κατευθύνσου στο κατάστημα του Malachy Kearns, το οποίο πουλάει χειροποίητα bodhran (ιρλανδικά τύμπανα), ή στέγνωσε στην όμορφη φωτιά που θα βρεις στο O’Dowds παρέα μ’ ένα Pint (ποτήρι μπύρας Guinness που συνοδεύεται από ένα σφηνάκι με ιρλανδικό ουίσκι). 

Το O’Dowds θεωρείται ότι είναι μία απ’ τις παλαιότερες pubs στην Connemara. Η φωτιά που θα βρεις στο χώρο της Pub είναι η παραδοσιακή turf fire της Ιρλανδίας εξαιρετικά διαδεδομένη στο παρελθόν σε ξενοδοχεία, pubs και εστιατόρια. Εάν πεινάσεις, το μενού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τοπικά ψάρια και οστρακοειδή – καβούρια, μύδια και καπνιστό σολομό.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Τι είναι το turf fire; Είναι αποξηραμένη τύρφη και ήταν η κύρια πηγή καυσίμου για τους Ιρλανδούς για αιώνες. Σήμερα λίγα τζάκια καίνε τύρφη στην Ιρλανδία και θα βρεις ένα τέτοιο στο O’Dowds.

Θες κι άλλους λόγους για να επισκεφτείς το Roundstone;

Πώς θα σου φαινόταν αν είχες τη δυνατότητα να επισκεφτείς μ’ ένα μόλις “άλμα” μία απ’ τις καλύτερες παραλίες στο Galway; Το Roundstone σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, καθώς κυριολεκτικά δίπλα του βρίσκεται η παραλία Dog’s Bay. Εκεί θα θαυμάσεις τη λευκή άμμο, καθώς η παραλία αποτελείται από θραύσματα σπασμένων οστρακοειδών και είναι αυτό που δίνει στην παραλία την τροπική της εμφάνιση. Περπάτησε κατά μήκος της παραλίας, κάνε ηλιοθεραπεία, kite surf ή κολύμπησε – η παραλία είναι αρκετά προστατευμένη για να φιλοξενήσει όλες τις αγαπημένες υπαίθριες δραστηριότητες το καλοκαίρι. Απ’ τη δεκαετία του 1990, η τοπική κοινότητα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την πρόληψη της διάβρωσης των ακτών, οπότε σεβάσου τις πινακίδες που θα σε κατευθύνουν μακριά από ορισμένους αμμόλοφους.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Μπορείς ακόμη να επισκεφτείς και τη δίδυμη παραλία του Dog’s bay, την Gurteen. Η παραλία Gurteen είναι η μεγαλύτερη απ’ τις δύο και είναι πιο κοντά στο Roundstone. Γιατί να μην περιπλανηθείς με τα παιδιά σου ή χωρίς και να μαζέψεις μερικά όμορφα κοχύλια που γεμίζουν την παραλία; Στην παραλία θα βρεις και λιβάδια από βλάστηση machair – πολύ σπάνια και βρίσκονται μόνο στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας και της Σκωτίας.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Κατά την παραμονή σου στο Roundstone, μπορείς να επισκεφτείς και το Εθνικό Παρκο Connemara, το οποίο έχει έκταση 2.000 εκτάρια, γεμάτα με βουνά, δάση και ερεικώνες. Ανήκει στο κράτος και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να περπατήσεις και να θαυμάσετε την μοναδικότητα της φύσης. Στο πάρκο υπάρχουν κατάλοιπα αρχαίων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων μεγαλιθικών τάφων που λέγεται ότι είναι 4.000 ετών, και ερειπωμένα σπίτια, ασβεστοκάμινοι που δεν χρησιμοποιούνται και παλιά μαντριά προβάτων μιλούν για το γεωργικό παρελθόν του.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Μία άλλη δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις είναι να περπατήσεις κατά μήκος του Sky Road (Clifden). Ο κυκλικός δρόμος Sky Road (μήκους 16 χλμ) θα σεοδηγήσει δυτικά απ’ το Clifden και κατά μήκος της χερσονήσου Kingstown. Είναι μέρος της διαδρομής Wild Atlantic Way και αποτελεί μία συναρπαστική διαδρομή που συνδυάζει βουνά και παράκτια τοπία σ’ όλη τους την άγρια μεγαλοπρέπεια. Η διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη και στο υψηλότερο σημείο, υπάρχει ένας χώρος παρατήρησης. Οι φωτογραφίες που θα τραβήξεις από εδώ σίγουρα θα κάνουν τους φίλους σου να ζηλέψουν.

Γαλλία

Chassignolles

Αυτό το χωριό, δημοφιλές στην ελίτ της Μασσαλίας τη δεκαετία του 1950, υπόσχεται ανενεργά κατάφυτα ηφαίστεια και ελικοειδή ρυάκια που υποτίθεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Δεν υπάρχουν πολλοί αμπελώνες γύρω απ’ το Chassignolles, ένα μικροσκοπικό χωριό στην Auvergne. Στα περίχωρα κυριαρχούν, αντίθετα, απέραντα πευκοδάση και καταπράσινα βοσκοτόπια. Ωστόσο, το αραιοκατοικημένο μεσαιωνικό χωριουδάκι αποτελεί μαγνήτη για τους πότες κρασιού που συγκεντρώνονται στην πλατεία της πόλης ετησίως –ή για τρία συνεχόμενα χρόνια, τουλάχιστον– για μια μικρή αλλά σοβαρή γιορτή κρασιού.

Άγνωστα Χωριά Διαμάντια της Ευρώπης που Αξίζει να Επισκεφτείς

Η έκθεση κρασιού προσελκύει φυσικούς παραγωγούς απ’ όλη τη Γαλλία. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια ανακαινισμένη κατοικία (auberge), όπου οι επισκέπτες βλέπουν προς τη ρωμανική εκκλησία του 12ου αιώνα και μπορούν να απολαύσουν μοναδικά γεύματα φτιαγμένα από τοπικά υλικά.

Στο χωριό θα βρεις σωρία βιολογικά τυριά, αλλαντικά, τραγανές μπαγκέτες, αργοψημένα κρέατα και υπέροχες σαλάτες γεμάτες με θρεπτικότατα χόρτα. Αυτά όλα μπορούν να συνδυαστού με παραδοσιακή μπύρα απ’ τον Λίγηρα ή φυσικά κρασιά απ’ όλη τη Γαλλία.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: