Ο Εκτροχιασμός του Μονπαρνάς στο Παρίσι με το Granville-Paris Express 56

Ο Εκτροχιασμός του Μονπαρνάς στο Παρίσι με το Granville-Paris Express 56

Ήταν 22 Οκτώβρη 1895 η αμαξοστοιχία 56 που έφτανε στο Παρίσι ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία ως ένα απ’ τα πιο εμβληματικά σιδηροδρομικά ατυχήματα. Το τραίνο ξεκινούσε απ’ το παραθαλάσσιο Γκρανβίλ (Granville) της Νορμανδίας για να φτάσει στον τερματικό σταθμό του Μονπαρνάς (Montparnasse) στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο σταθμός Montparnasse (σήμερα Paris-Montparnasse) είχε ανοίξει το 1840, ενώ το 1969 μεταφέρθηκε σε νέα θέση ακριβώς στα νότια του αρχικού κτηρίου.

Το Granville-Paris Express, της εταιρείας Chemins de fer de l’Ouest, αναχώρησε στις 8:45. Στην πορεία, βλέποντας ότι το τραίνο είχε μία μικρή καθυστέρηση, ο μηχανοδηγός αποφάσισε να αναπτύξει ταχύτητα. Φτάνοντας κοντά στον σταθμό όμως, το τραίνο με τους 131 επιβάτες, τα 6 επιβατικά βαγόνια, τα 3 βαγόνια αποσκευών και το 1 βαγόνι αλληλογραφίας δεν κατάφερε να φρενάρει απ’ τα 40-60 χιλιόμετρα την ώρα που είχε αναπτύξει, αφού τα αερόφρενα δε δούλεψαν ποτέ.

Ο Εκτροχιασμός του Μονπαρνάς στο Παρίσι με το Granville-Paris Express 56

Λίγο μετά τις 16:00 λοιπόν το τραίνο μπήκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Μονπαρνάς, έσπασε τις προστατευτικές νησίδες, πέρασε την πλατφόρμα και σύρθηκε σχεδόν 30 μέτρα στην αίθουσα επιβατών μέχρι να πέσει πάνω στον εξωτερικό τοίχο του κτηρίου.

Το Ατύχημα – Η Πτώση

Αφού διέλυσε την πρόσοψη του σταθμού, το βαγόνι με την ατμομηχανή νούμερο 721 προσγειώθηκε δραματικά 10 μέτρα κάτω, στην πλατεία ντε Ρεν (Place de Rennes), ενώ η υπόλοιπη αμαξοστοιχία έμεινε συνδεδεμένη μαζί του και κατάφερε να σταματήσει λίγο πριν την έξοδο.

Ο Εκτροχιασμός του Μονπαρνάς στο Παρίσι με το Granville-Paris Express 56

Παρά την ξέφρενη πορεία του τραίνου και την εντυπωσιακή πτώση, κανένας επιβάτης ή μέλος του πληρώματος δεν σκοτώθηκε, ενώ μόνο 6 άνθρωποι (απ’ αυτούς μόνο δύο ήταν επιβάτες) τραυματίστηκαν ελαφρά. Δυστυχώς όμως υπήρξε ένας θάνατος. Η Marie-Augustine Aguillard δούλευε στο περίπτερο εφημερίδων ακριβώς κάτω απ’ τον σταθμό όταν συνέβη το ατύχημα. Μάλιστα εκείνη την ώρα αντικαθιστούσε τον σύζυγο της, που είχε βγει απ’ το περίπτερο για εξωτερικές δουλειές.

Η Επισκευή και οι Ευθύνες

Το τραίνο έμεινε αιωρούμενο για δύο ολόκληρες μέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του εκτροχιασμού και να αποδοθούν ευθύνες. Η απομάκρυνση και ο καθαρισμός του χώρου αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολος, αφού αρχικά επιχείρησαν να κατεβάσουν το βαγόνι που κρεμόταν με 14 άλογα, κάτι που αποδείχθηκε μάταιο. Την τελική λύση έδωσαν 10 εργάτες με ένα βαρούλκο 250 τόνων που κατέβασαν το βαγόνι με τη μηχανή και σήκωσαν το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τον σταθμό. Παρά την φαντασμαγορική φωτογραφία, ούτε η ατμομηχανή ούτε τα βαγόνια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και με κάποιες μικροεπισκευές επέστρεψαν στις ράγες.

Ο Εκτροχιασμός του Μονπαρνάς στο Παρίσι με το Granville-Paris Express 56

Για το ατύχημα ο οδηγός κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 50 φράγκα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 μηνών. Επιπλέον, φύλακας του σταθμού έλαβε πρόστιμο 25 φράγκα, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν χρησιμοποίησε το χειρόφρενο έκτακτης ανάγκης στην ώρα του, επειδή ήταν αφηρημένος.

Ο εκτροχιασμός του Μονπαρνάς μετατράπηκε από τότε σε έναν απ’ τα πιο εντυπωσιακά δυστυχήματα της ιστορίας των σιδηροδρόμων. Όσο το τραίνο κρεμόταν πάνω απ’ την πλατεία ντε Ρεν, πλήθη κόσμου κατέφθαναν για να απαθανατίσουν τη στιγμή με μία φωτογραφία και να την κρατήσουν ζωντανή στον χρόνο.

Pop Culture

Φωτογραφίες λοιπόν έχουν κοσμήσει κάθε λογής πόστερ, βιβλία και άλμπουμ από τότε, ενώ αντίγραφο της στιγμής της πτώσης βρίσκεται στο θεματικό Πάρκο Mundo a Vapor στην Πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας.

Ο Εκτροχιασμός του Μονπαρνάς στο Παρίσι με το Granville-Paris Express 56

Αν η εικόνα σου θυμίζει ακόμα κάτι αλλά δεν μπορείς να το εντοπίσεις, τότε μάλλον θα είναι η αναπαράσταση του ατυχήματος στην ταινία του Μαρτίν Σκορτσέζε Hugo το 2011, που βασίζεται στο μυθιστόρημα The Invention of Hugo Cabret του 2007.

Πηγές – Ο Εκτροχιασμός του Μονπαρνάς στο Παρίσι με το Granville-Paris Express 56

Πηγή: http://cnum.cnam.fr/CGI/fpage.cgi?4KY28.45/373/100/556/5/436

Πηγή φωτογραφιών: Wikimedia Commons

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: