Αξέχαστο Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Η πόλη της Λισαβόνας είναι απ’ τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα σε εκπλήξει με την αυθεντική ομορφιά και απλότητά της. Ένα ταξίδι στη φιλόξενη Λισαβόνα θα σε κάνει να ερωτευτείς την Πορτογαλία! Για την περιήγηση μας θα χωρίσουμε το κέντρο της σε 4 περιοχές για να επιλέξουμε εύκολα τα αξιοθέατα που επιθυμούμε.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Ξεκινώντας τη μέρα στα στενά της Alfama

Η Alfama, στα βορειοανατολικά της πόλης, αποτελεί την παλιότερη γειτονιά της Λισαβόνας και την αφετηρία μας στο ταξίδι στη Λισαβόνα. Προσφέρεται για περπάτημα στους στενούς της δρόμους για να θαυμάσεις τα μοναδικά azulejos, παραδοσιακά πλακάκια (μωσαϊκά) που διακοσμούν πολλά κτήρια της. Προτείνουμε να αφεθείς και να χαθείς λίγο στα σοκάκια της και στα συχνά πολύχρωμα από λουλούδια μπαλκόνια των σπιτιών της.

Στο δρόμο θα συναντήσεις από υπολείμματα του παλιού τείχους της πόλης μέχρι κρυμμένες πλατείες και μικρά γραφικά καφέ σε όμορφες γωνίες. 

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα
 

Το πραγματικό κέντρο της πόλης είναι στην παραλιακή Baixa, όπου θα συναντήσεις την κεντρική πλατεία και τους γύρω πολυσύχναστους δρόμους. Δυτικά της Baixa, σε έναν από τους λόφους της πόλης θα συναντήσεις το Chiado και το Barrio Alto, τις πιο εναλλακτικές γειτονιές με αμέτρητες επιλογές για φαγητό, διασκέδαση και θέαμα.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Πανοραμική Θέα και Παρατηρητήρια

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Λισαβόνας είναι τα πολλά σημεία πανοραμικής θέας (miradouros) ή παρατηρητήρια που θα σου προσφέρουν ξεχωριστές ματιές από τους 7 λόφους της πόλης. Γι’ αυτό προτείνουμε τα πιο εντυπωσιακά που βρίσκονται στην Alfama. Εκεί θα συναντήσουμε το Miradouro da Graça, απ΄όπου φαίνεται όλη η πόλη και ψηλά αριστερά το εντυπωσιακό κάστρο São Jorge. 

Αν και ο δρόμος για να φτάσεις είναι αρκετά ανηφορικός, η θέα από ψηλά θασ ε αποζημιώσει. Μία οικονομική καφετέρια/καντίνα είναι ανοιχτή ακριβώς στην μικρή πλατεία που θα συναντήσεις μπροστά, ενώ αξίζει να μπεις και σε ένα απ’ τα παλιότερα μοναστήρια της πόλης, την Igreja Paroquial da Graça. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων ακριβώς δίπλα στο Miradouro, που χρονολογείται απ’ τον 13ο αιώνα.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Το κάστρο της πόλης μπορεί να αποτελέσει την επόμενη στάση μας. Χτισμένο στον ψηλότερο λόφο της πόλης, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ιδανικό σημείο για να πάρεις μία ιδέα από την μεσαιωνική ιστορία και να θαυμάσεις την υπέροχη θέα. Το ισχυρά οχυρωμένο κάστρο προσφέρει μία καλή οπτική για τη μεσαιωνική αμυντική τέχνη, ενώ η επιβίωση βασιλικών κτηρίων αναδεικνύει την συνύπαρξη αριστοκρατικής και στρατιωτικής κυριαρχίας. Οι πύργοι, τα οχυρώματα και οι κήποι εντυπωσιακό υπέροχο θέαμα. Πληροφορίες για εισιτήρια και το ωράριο θα βρεις εδώ..

Ύστερα, περπατώντας προς τον ποταμό φτάνουμε  στο πιο ρομαντικό Miradouro de Santa Lucía. Με τα κομψά πολύχρωμα πλακάκια και σχέδια του προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα στον ποταμό Τάγο. Εκεί θα συναντήσεις ζωγράφους που συχνάζουν για να αποθανατίσουν το τοπίο αλλά και όσους το επιθυμούν. Προτείνουμε να πάρεις τον χρόνο σου και να θαυμάσεις τον μαγευτικό ορίζοντα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου.

Αν βρεθείς στην Alfama Τρίτη ή Σάββατο τότε δεν πρέπει να χάσεις και την Feira da Ladra, το τοπικό παζάρι με παλιά αντικείμενα η παρουσία του οποίου πηγαίνει αρκετούς αιώνες πίσω. Οργανώνεται δίπλα στο Εθνικό Πάνθεον, τον Ναό της Σάντα Ενγκράσια, όπου είναι θαμμένες σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Το Πάνθεον κυριαρχεί στο γύρω τοπίο με το έντονο λευκό του χρώμα και τον ψηλό τρούλο.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Tip του Sightbeing για το ταξίδι στη Λισαβόνα

Το διαφημισμένο Miradouro del Elevador de Santa Justa παρότι προσφέρει ειδυλλιακή θέα από το κέντρο της πόλης, συνήθως συνεπάγεται ουρές αρκετής ώρας, ενώ το εισιτήριο για το ασανσέρ που θα σε ανεβάσει ανέρχεται στα 5 ευρώ. Ίσως μπορείς να το παραλείψεις, καθώς πρόκειται κυρίως για τουριστικό προϊόν που δεν προσφέρει κάτι περισσότερο απ’ τα προηγούμενα miradouros.

Καθεδρικός Ναός και Baixa

Συνεχίζοντας την κατηφόρα από το Miradouro de Santa Lucía, με προσοχή στα τραμ που ανεβοκατεβαίνουν, φτάνουμε στον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό. Χρειάστηκε να αναστηλωθεί σε διάφορες περιόδους λόγω ζημιών που υπέστη από σεισμούς, γι’ αυτό και συνδυάζει μία σειρά αρχιτεκτονικών στυλ. Μετά από σύντομο πέρασμα από το εσωτερικό του, μπορείς να συνεχίσεις προς την κεντρική πλατεία.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Η Πλατεία Εμπορίου αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης και βρίσκεται στην γειτονιά Baixa. Ήδη πριν φτάσεις, τα γύρω περίτεχνα κτίσματα θα σε συναρπάσουν, αφού αναδεικνύουν την είσοδο στην πιο αριστοκρατική περιοχή της Λισαβόνας. Χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει χτιστεί ακριβώς δίπλα στις εκβολές του Τάγου, οπότε μία πλευρά της φτάνει κατευθείαν στο νερό! Στα βόρεια της πλατείας, στον πεζόδρομο πίσω από την εντυπωσιακή αψίδα της Rua Augusta βρίσκεται η εμπορική καρδιά της Λισαβόνας με πολλά μαγαζιά για αγορές, αλλά και εμβληματικά εστιατόρια.

Όσο για την ίδια την αψίδα, που στέκεται στα 30 μέτρα ύψος, φιλοξενεί στο ανώτατο σημείο της μία θηλυκή παράσταση της ‘Δόξας’ με 7 μέτρα ύψος. Τα υπόλοιπα αγάλματα είναι της ‘Τιμής’, του ‘Δία’ και πορτογάλων ηρώων. Στα πλάγεια αναπαριστώνται οι δύο θρυλικοί ποταμοί της Πορτογαλίας (και της Ιβηρικής Χερσονήσου), ο Τάγος και ο Δούρος.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Προχωρώντας προς το εσωτερικό της Rua Augusta, μπορείς να ανηφορίσεις ανάμεσα σε εστιατόρια, καφέ και κάθε λογής μαγαζιά μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάρμο, που στεγάζεται στα ερείπια της ομώνυμης μονής. Εκεί θα συναντήσεις ευρήματα από την προιστορική εποχή έως την νεότερη τοπική ιστορία και αποικιακή αρχαιολογία. Πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

Λίγο πριν φτάσεις, μπορείς να ξεκουραστείς στην Πλατεία Rossio (του Πέδρο του 4ου). Μέρος μεσαιωνικών δημοσίων εκτελέσεων, σήμερα η πλατεία έχει ένα ήρεμο προφίλ με παγκάκια και άπλετο χώρο για περπάτημα και χαλάρωση μπροστά στα μπαρόκ συντριβάνια πριν συνεχίσεις τον δρόμο για την άνω πόλη.

Τραμ, Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα!

Αν δε το έχεις συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα, Λισαβόνα σημαίνει τραμ παντού! Διαδρομές σε όλο το κέντρο, ειδικά στα υψώματα και στις στενές στροφές του Chiado και της Baixa προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία με το γραφικό κίτρινο τραμ. Αν θες να αποφύγεις μερικές ανηφόρες ανέβα στο φημισμένο κίτρινο τραμ 28 ή στο νεώτερο 24 (με 3 ευρώ το εισιτήριο) και ταξίδεψε σε άλλες εποχές!

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Στην περιοχή γύρω από τη γειτονιά Chiado θα βρεις πολλά εστιατόρια με πορτογαλικό φαγητό. Εκεί μπορείς να γευθείς τον φημισμένο μπακαλιάρο σε διάφορες παραλαγές, την παραδοσιακή πορτογαλική σούπα με πατάτες και λαχανικά, το σαντουιτς francesinha με λουκάνικα, χοιρινό κρέας, τυρί και καυτερή κόκκινη σάλτσα (προερχεται κυριως από το Πόρτο αλλά θα το βρεις παντού στην Πορτογαλία), αλλά και πολλά άλλα πιάτα, κυρίως θαλασσινών.

Φαγητό στην Πορτογαλία, όχι μόνο μπακαλιάρος!

Chiado και Bario Alto

Στη συνέχεια προτείνουμε να χαθείς στα στενά του Chiado, ίσως για έναν καφέ στο παραδοσιακό καφενείο Café A Brasileira, αλλά και για να θαυμάσεις τα εντυπωσιακά και περίτεχνα κτήρια. Αν θες να έρθεις λίγο πιο κοντά στον Φερνάντο Πεσσόα, τότε μπορείς να επισκεφθείς και το αγαπημένο του καφέ-εστιατόριο, το Martinho da Arcada, που άνοιξε το 1782!

Αν ψάχνεις βραδινή διασκέδαση ή φαγητό, τότε το ιδανικό μέρος είναι το Barrio Alto. Είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης, όπου μπορείς να βρεις σύγχρονα club, παραδοσιακές μπυραρίες και μπαρ με φάδο. Ακόμα κι αν επιλέξεις να φας αλλού, μία βόλτα προς τα εκεί αξίζει για να πάρεις μία γεύση από την τοπική κουλτούρα και ζωή, που ξετυλίγονται ανάμεσα στα στενά δρομάκια γεμάτα κόσμο.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Μπελέμ (Belém)

Μία απαραίτητη εκδρομή στα προάστια της πόλης είναι η διάσημη για τα γλυκά της Μπελέμ. Εκει μπορείς να φτάσεις είτε με λεωφορείο ή τραμ (γύρω στη μισή ώρα), είτε με ταξί (γύρω στα είκοσι λεπτά). Μάλιστα αν πρόκειται για μεγάλη παρέα, τότε το ταξί θα είναι πολύ πιο οικονομικό.

Δεν μπορείς να φύγεις από την πόλη χωρίς να δοκιμάσεις τα πασίγνωστα πορτογαλικά pastéis de belém, καραμελωμένα ταρτάκια γεμιστά με κρέμα. Κατασκευάζονται εδώ και, παρόλο που μπορείς να περιμένεις στην ατέλειωτη ουρά για να τα δοκιμάσεις, θα τα βρεις αρκετά πιο φθηνά (και συχνά καλύτερης ποιότητας), με το όνομα pastel/pastéis de nata, σε φούρνους και μαγαζιά σε όλη την πόλη. Καθώς όμως η Μπελέμ κατέχει την ονομασία προέλευσης, τα υπόλοιπα, κατά τα άλλα ολόιδια, γλυκά που δεν κατασκευάζονται εκεί, ονομάζονται απλά pastéis de nata.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Μπελέμ ξεκινούν από το σημείο που θα σε αφήσει το λεωφορείο ή ταξί. Το μοναστήρι των Ιερωνυμιτών (Mosteiro dos Jerónimos) θα σε εκπλήξει με την ομορφιά και διακριτικότητα του. Εκεί μάλιστα βρίσκονται και οι τάφοι του εξερευνητή Βάσκο ντα Γκάμα και του ποιητή Φερνάντο Πεσσόα. Ένα αχανές συγκρότημα κτηρίων διακοσμημένα με περίτεχνα μοτίβα διαφόρων στυλ σε καλεί να το ανακαλύψεις.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Μνημείο των Ανακαλύψεων και Πύργος της Μπελέμ

Ακολουθώντας τους υπόλοιπους επισκέπτες προς τα νότια θα βρεθείς στο Μνημείο των Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos) στις εκβολές του Τάγου. Χτισμένο το 1960 προς τιμή των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, διαθέτει έναν μικρό εκθεσιακό χώρο, αλλά μπορείς να επιλέξεις να θαυμάσεις μόνο το εξωτερικό του, αφού το πιο εντυπωσιακό είναι η μεγαλοπρεπή αποικιοκρατική κατασκευή που κοιτάζει προς τον ποταμό και την Νέα Ήπειρο.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο Πύργος της Μπελέμ (Torre de Belém), εμβληματικό σημείο αναχώρησης θαλασσοπόρων και εξερευνητών προς νέες θαλάσσιες περιπέτειες. Πρόκειται για αμυντικό πύργο, που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και διατηρεί το μαυριτανικό του στυλ με γοτθικές και ρομανικές πινελιές. Προτείνουμε να είναι το τέλος της εκδρομής αυτής, ενώ αξίζει ιδιαίτερα να τον επισκεφθείς το απόγευμα, αφού το ηλιοβασίλεμα πίσω από τον Πύργο είναι μαγευτικό.

Ταξίδι στη Φιλόξενη Λισαβόνα

Σε ένα ταξίδι στη Λισαβόνα αξίζει να δεις και τα γύρω χωριά και αξιοθέατα, κυρίως τα κάστρα και παλάτια στη Sidra, το γραφικό Cascais και το Cabo da Roca, το δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: