Τι να περιμένεις από ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα;

Η Σλοβακία είναι απ’ τις χώρες που δύσκολα θα επιλέξεις σαν αποκλειστικό προορισμό του ταξιδιού σου. Στην Ελλάδα είναι απ’ τις λιγότερο δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες για τουρίστες, αφού άλλοι κοντινοί προορισμοί, όπως η Αυστρία ή η Τσεχία προσφέρουν πολύ πιο γνωστές επιλογές. Κι όμως η Σλοβακία κι η πρωτεύουσα της, η Μπρατισλάβα αποπνέουν μία ζεστή, δυναμική ατμόσφαιρα που αξίζουν την προσοχή μας.

Τι έχει να σου δώσει όμως η Μπρατισλάβα; Αρκεί το μαγευτικό κάστρο και το άριστα προσεγμένο ιστορικό κέντρο για ένα ταξίδι εκεί; Αξίζει να επισκεφθείς αποκλειστικά την πόλη ή μπορείς να σκεφθείς κι άλλες επιλογές;

Τι να περιμένεις από ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα;

Παρακάτω παραθέτουμε μία λίστα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης και την πρόταση μας για το ιδανικό ταξίδι στην ευρύτερη περιοχή.

Fun Facts

Κυριολεκτικά δίπλα στα σημερινά σύνορα, η Μπρατισλάβα (Σλοβακία) βρίσκεται 10 λεπτά μακριά απ’ την Αυστρία και 20-25 από την Ουγγαρία οδικώς. Μάλιστα, η Βιέννη είναι μόλις 54 χιλιόμετρα μακριά, κάνοντας τις δύο πόλεις από τις πιο κοντινές πρωτεύουσες στον κόσμο.

Η πόλη έχει λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους και με άνεση απλώνεται στις δύο όχθες του Δούναβη, όπως η Βουδαπέστη και η Βιέννη. Από το 1968 έως το 1992 αποτελούσε πρωτεύουσα όχι εθνικού κράτους, αλλά της Σλοβακικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας μέσα στην Τσεχοσλοβακία.

Τι θα συναντήσεις στην Μπρατισλάβα

Ακριβώς πάνω απ’ την Μπρατισλάβα δεσπόζει το κάστρο της πόλης στα 85 μέτρα ύψος και είναι αδύνατο να το χάσεις. Αρχικά, χτίστηκε τον 9ο αιώνα και μετά από πολύχρονες φθορές και προσθήκες καταστράφηκε ολοσχερώς το 1811 από φωτιά. Έως το 1950 όμως είχε ανακατασκευαστεί και στέκει στην ίδια θέση με το παλιό συγκρότημα. Προσφέρει μοναδικές εικόνες προς τον ποταμό και την πόλη, ειδικά το ηλιοβασίλεμα.

Το μικρό, πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο στολίδια μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Ξεκινάμε απ’ το εντυπωσιακό Προεδρικό παλάτι και τους υπέροχους δημόσιους κήπους που το περιβάλλουν.

Η Michael’s Gate είναι ένα απ’ τα πραγματικά ορόσημα της πόλης και μεγάλης ιστορικής αξίας, αφού αποτελεί τη μόνη είσοδο των μεσαιωνικών τειχών της που σώζεται σήμερα. Στο επόμενο στενό βρίσκεις την κεντρική πλατεία όπου γύρω απ’ το σιντριβάνι του Μαξιμιλιανού στέκονται αγέρωχα αριστοκρατικά παλάτια του 18ου και 19ου αιώνα.

Τι να περιμένεις από ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα;

Εκεί θα βρεις και δύο σύγχρονα αγάλματα που αναδεικνύουν τη δημιουργική πλευρά της πόλης. Το πρώτο θα το αναγνωρίσεις γρήγορα στο κέντρο της πλατείας, αφού στηρίζεται με τα χέρια σταυρωτά πάνω σ’ ένα παγκάκι. Πρόκειται για αναπαράσταση μίας τοπικής ιστορίας την εποχή ο στρατός του Ναπολέοντα προσπάθησε να καταλάβει την πόλη στις αρχές του 19ου αιώνα. Ένας λοιπόν απ’ τους στρατιώτες του ερωτεύτηκε μία ντόπια κοπέλα και έμεινε για πάντα στην πόλη φτιάχνοντας κρασί. Γι’ αυτό και οι ντόπιοι τον «πέτρωσαν» και θα τον συναντήσεις στην πλατεία ό,τι ώρα και να πας! 

Τι να περιμένεις από ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα;

Το άλλο άγαλμα με το όνομα “man at work” έχει γίνει πλέον το τουριστικό ατού της Μπρατισλάβα. Αποτυπώνει τον Cumil έναν άνδρα που βγάζει το κεφάλι και τα χέρια έξω από ένα φρεάτιο στο έδαφος και με σαστησμένο βλέμμα παρατηρεί τους περαστικούς στη διασταύρωση των οδών Laurinská και Panská.

Πάρκα, μνημεία και πράσινο

Συνεχίζοντας προς το ποτάμι συναντάς τόσο τον όμορφο καθεδρικό ναό της πόλης όσο και τα γνωστά πλωτά μαγαζιά και καφέ που έχουν αγκυροβολήσει στον Δούναβη και προσφέρονται για απογευματινό μπρέικ.

Εκεί κοντά βρίσκεται κι η αξεπέραστη μπλε εκκλησία, μία αρ νουβώ κατασκευή που ελάχιστα περιμένεις να δεις. Πρόκειται για κτήριο του διάσημου Ούγγρου αρχιτέκτονα Ödön Lechner από τη δεκαετία του 1910 και δίνει το στίγμα της στην πλούσια αρχιτεκτονική της πόλης.

Τι να περιμένεις από ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα;

Για να βγεις από την πόλη χωρίς να απομακρυνθείς ιδιαίτερα, το πάρκο Horský είναι ιδανική επιλογή. Πρόκειται για τον πνεύμονα πρασίνου της Μπρατισλάβα, με πυκνή βλάστηση, όμορφα μονοπάτια και κάποιες επιλογές για καφέ.

Η πόλη κατάφερε να απωθήσει τον Ναπολέοντα, όχι όμως και στον ναζιστικό στρατό που την είχε καταλάβει έως το 1945. Τον Απρίλη εκείνου του χρόνου ο σοβιετικός στρατός ελευθέρωσε την Μπρατισλάβα με μεγάλες απώλειες. Το μνημείο Slavín κοντά στο πάρκο, στήθηκε προς τιμήν των πεσόντων.

Ακριβώς έξω απ’ την πόλη κρύβεται ένα ακόμα ιστορικό μυστικό που σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Κοντά στα σύνορα με την Αυστρία βρίσκονται διασκορπισμένα μία σειρά καταφύγια του ψυχρού πολέμου που έχουν αφεθεί στη μοίρα της φύσης. Πρασινισμένα και γεμάτα χόρτα στέκονται αγέρωχα κι ανασέρνουν εικόνες άλλης εποχής.

Άρα η Μπρατισλάβα αξίζει ένα ταξίδι;

Η Μπρατισλάβα σίγουρα προσφέρει ένα πανέμορφο σύνολο μνημείων και φυσικής ομορφιάς που θα σου μείνει χαραγμένο στο μυαλό για καιρό. Παρ’ όλα αυτά μέσα σε περίπου μία μέρα μπορείς να έχεις μία πλήρη εικόνα της πόλης.

Γι’ αυτό προτείνουμε να το συνδυάσεις με επίσκεψη σε κοντινούς προορισμούς που θα γεμίσουν με υπέροχες εικόνες το ταξίδι σου. Η ιδανική επιλογή είναι ένα σλοβακικό road trip ξεκινώντας απ’ την πρωτεύουσα προς τα βορειοανατολικά. Από τα πανέμορφα ζωγραφισμένα σπιτάκια στο χωριό Čičmany και τη μαγευτική θέα του βουνού Tatras, έως το οχυρωμένο χωριό Levoca και το μεγαλοπρεπές κάστρο Spis, η Σλοβακία κρύβει πολλά διαμάντια. Το πυκνό πράσινο της κεντρικής Ευρώπης μαζί με τα γραφικά χωριά και την ανυπολόγιστη πολιτισμική κληρονομιά που θα συναντήσεις στον δρόμο σου θα σε εκπλήξουν.

Τι να περιμένεις από ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα;

Τέλος μπορείς να τη συνδυάσεις σ’ ένα ταξιδι που πολλά ταξιδιωτικά γραφεία ονομάζουν “The Danube’s Big Three”, απολαμβάνοντας μαζί με την Μπρατισλάβα, τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη. Η μοναδική αυτή εμπειρία θα σε κάνει να κατανοήσεις τη σπουδαία σημασία του Δούναβη στην περιοχή και τον λόγο που οι χώρες αυτές ήταν και είναι ιστορικά αλληλένδετες.

Τι να περιμένεις από ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα;

Δείτε Επίσης:​