Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Κάθε χώρα έχει τις δικές της μοναδικές παραδόσεις και γιορτές. Από πάρτυ και φεστιβάλ μέχρι ειδικές παραδόσεις και έθιμα, είναι πραγματικά διασκεδαστικό να διαβάζεις και να βιώνεις όλα αυτά τα έθιμα που κάνουν άλλες χώρες και πολιτισμούς ιδιαίτερους. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, οι οποίες έχουν πραγματικά μοναδικές και μερικές φορές απροσδόκητες παραδόσεις.

10 Γοητευτικοί Χριστουγεννιάτικοι Προορισμοί στον Κόσμο

Απ’ την παρακολούθηση ενός τζακιού στην τηλεόραση μέχρι το φαγητό στο KFC, στην σημερινή μας λίστα θα βρεις μερικές πραγματικά ασυνήθιστες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο. Μπορεί να είναι πραγματικά διασκεδαστικό να ενσωματώσεις μερικές απ’ αυτές στη δική σου οικογενειακή χριστουγεννιάτικη γιορτή! Πάμε λοιπόν παρέα να ανακαλύψουμε 10 απ’ τις πιο ασυνήθιστες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο!

1. Ουκρανία: Τρομακτικό Εποχιακό Ντεκόρ

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Στην Ελλάδα, στολίζουμε τα δέντρα μας με φωτάκια και στολίδια με έντονα χρώματα. Μερικοί επιλέγουν ένα χρωματικό θέμα και φροντίζουν όλα τα στολίδια τους να ταιριάζουν μ’ αυτό, ενώ άλλα άτομα συλλέγουν στολίδια που έχουν κάποιο είδος συναισθηματικής αξίας.

Στην Ουκρανία, η λαϊκή παράδοση αναφέρεται στον θρύλο της αράχνης των Χριστουγέννων. Σ’ αυτή την ιστορία, μια γυναίκα και τα παιδιά της ζούσαν μέσα στη φτώχεια, όταν ένα δέντρο άρχισε να φυτρώνει στο σπίτι τους. Την παραμονή των Χριστουγέννων, το δέντρο καλύφθηκε με ιστούς αράχνης και όταν ξύπνησαν το επόμενο πρωί, οι ιστοί της αράχνης είχαν γίνει ασήμι και χρυσός. Έτσι πλέον, οι άνθρωποι στην Ουκρανία διακοσμούν τα δέντρα τους με στολίδια από ιστό αράχνης ως αναφορά στην ιστορία και ως ένδειξη καλής τύχης της οικογένειας.

2. Ισλανδία: The Yule Cat

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Τα ζώα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μυθολογίας και των παραδόσεων πολλών χωρών. Στην Ισλανδία, υπάρχει μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη παράδοση που περιλαμβάνει μια γάτα που τριγυρνά στους δρόμους μία φορά το χρόνο.

Προσοχή όμως! Αυτή η γάτα δεν είναι ο χαριτωμένος, φιλικός, τετράποδος φίλος που θα μπορούσαμε να φανταστούμε να περιφέρεται στους δρόμους. Σύμφωνα με μύθους και θρύλους, η Yule Cat είναι ένα θηριώδες πλάσμα που περιφέρεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και  τρώει όποιον δεν έχει πάρει καινούργια ρούχα για να φορέσει την παραμονή των Χριστουγέννων! Έφυγα για ψώνια…

3. Αυστρία: Τρομακτικός Άγιος Βασίλης

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Σε πολλές χώρες υπάρχει η παράδοση του Άγιου Βασίλη, ο οποίος φέρνει δώρα σε παιδιά σ’ όλον τον κόσμο την παραμονή των Χριστουγέννων και λατρεύει να τρώει γάλα και μπισκότα. Στην Αυστρία, όμως, υπάρχει μια πολύ πιο ασυνήθιστη φιγούρα που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα.

Γνωρίζοντας τη Μεγαλοπρεπή Βιέννη, τα Αξιοθέατα και το Φαγητό

Ενώ ο Άγιος Βασίλης επιβραβεύει τα παιδιά που ήταν καλά όλη τη χρονιά και ‘αξίζουν’ λιχουδιές και δώρα, ο Krampus είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι μια φιγούρα στη μυθολογία πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, και έρχεται τα Χριστούγεννα για να τιμωρήσει τα κακά παιδιά.

4. Καταλονία, Ισπανία: Tió De Nadal

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Αυτή η χριστουγεννιάτικη παράδοση είναι συγκεκριμένη για τους κατοίκους της Καταλονίας της Ισπανίας. Το Tió de Nadal είναι ένα κούφιο κούτσουρο που βρίσκεται στα σπίτια πολλών ανθρώπων σ’ αυτήν την περιοχή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Μερικές οικογένειες επιλέγουν να αγοράσουν ένα κούτσουρο που έχει τέσσερα πόδια μ’ ένα πρόσωπο ζωγραφισμένο πάνω του, ορισμένες οικογένειες αφήνουν το κούτσουρο τους ακόσμητο.

Η μοναδική θέα του Castellfollit de la Roca στην Καταλονία

Είτε την παραμονή των Χριστουγέννων είτε την ημέρα των Χριστουγέννων, οι οικογένειες στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα ραβδί για να χτυπήσουν τον Tió de Nadal ενώ τραγουδούν τραγούδια που αναφέρονται σε αυτόν ως “κούτσουρο κακών” έως ότου πέσουν δώρα και καραμέλες απ’ το κέντρο του κορμού. Μερικές οικογένειες βγάζουν τα παιδιά απ’ το δωμάτιο και τότε εμφανίζουν τα δώρα που τα τοποθετούν κοντά στο κούτσουρο για να διατηρήσουν την ψευδαίσθηση ότι ήρθαν απ’ το εσωτερικό του Tió.

5. Ιαπωνία: Kentucky Fried Christmas

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Πολλές οικογένειες έχουν την παράδοση να συγκεντρώνονται σε γιορτές όπως τα Χριστούγεννα για να απολαύσουν ένα γεύμα μαζί. Είτε πρόκειται για γαλοπούλα ή μυστική οικογενειακή συνταγή, η απόλαυση του οικογενειακού δείπνου είναι ένα τεράστιο κομμάτι των γιορτών για πολλές οικογένειες. Αυτό ισχύει και στην Ιαπωνία! Παρόλο που τα Χριστούγεννα γιορτάζονται πολύ διαφορετικά και άρχισαν να έχουν σημασία μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθούν να είναι δημοφιλή για πολλούς ανθρώπους.

Ποιο είναι άραγε το ιδιαίτερο γεύμα που τρώνε οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία; Η απάντηση είναι KFC! Στη δεκαετία του 1970, το KFC στην Ιαπωνία άρχισε να διαφημίζει μια ειδική καμπάνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα που ονομάζεται Kentucky for Christmas. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, το KFC πουλάει μια ειδική σειρά από οικογενειακά δείπνα που προορίζονται να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γιορτάσουν μαζί τις διακοπές. Πλέον έχει γίνει παράδοση στη χώρα και οι παραγγελίες για το εορταστικό δείπνο γίνονται μέχρι και 2 μήνες νωρίτερα!

6. Γερμανία: Το Χριστουγεννιάτικο Τουρσί

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Καθένας ακολουθεί διαφορετικούς τρόπους για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του. Για τους Γερμανούς υπάρχει ένα ιδιαίτερο στολίδι που πηγαίνει πάντα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τι είναι αυτό; Ένα τουρσί!

Χριστουγεννιάτικες αγορές στο Münster (Μίνστερ) της Γερμανίας για υπέροχα Χριστούγεννα

Είναι παράδοση στη Γερμανία να κρύβεις ένα στολίδι από τουρσί κάπου στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, βαθιά μέσα στα κλαδιά του. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά ψάχνουν όλα στο δέντρο για το τουρσί. Όποιο το εντοπίσει πρώτο λέγεται ότι παίρνει ειδική ανταμοιβή απ’ τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο! Οι άνθρωποι τηρούν αυτή την παράδοση ακόμα και σήμερα και στολίζουν το δέντρο τους με τουρσί.

7. Νότια Αφρική: Τηγανισμένες Κάμπιες

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα σ’ όλον τον κόσμο που είναι ελαφρώς ασυνήθιστα για τους ανθρώπους που δεν ζουν εκεί. Μερικά απ’ αυτά είναι εκπληκτικά νόστιμα μόλις τους δώσει κάποιος μια ευκαιρία, αλλά υπάρχουν κι άλλα που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε να δοκιμάσουμε.

Στη Νότια Αφρική, υπάρχει ένα πραγματικά ασυνήθιστο φαγητό που συνήθως καταναλώνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι τηγανητό, τραγανό, και λένε ότι είναι νόστιμο. Τι είναι αυτό; Τηγανητές κάμπιες! Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική τσιμπολογούν τηγανητές κάμπιες. Θα δοκίμαζες;

8. ΗΠΑ: A Cozy Fire… Στην Τηλεόραση

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα θέλουν να ανεβάζουν τη ζέστη και να μένουν άνετα μέσα. Αν είσαι αρκετά τυχερός/η και ζεις κάπου με τζάκι, ο χειμώνας είναι μια εξαιρετική εποχή για να το ανάψεις και να αφήσεις τη ζεστασιά και τη λάμψη απ’ τη φωτιά να ζεστάνει το σπίτι! Αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι αρκετά τυχερός/η, μπορείς να απολαύσεις την φωτιά ενός τζακιού στην τηλεόρασή σου.

Το Yule Log είναι μια τηλεοπτική παράδοση στις ΗΠΑ που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Αρχικά προβλήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων ή την ημέρα των Χριστουγέννων στο WPIX της Νέας Υόρκης , αλλά έκτοτε επεκτάθηκε και υπάρχει ακόμη και τώρα μια έκδοση του στο Netflix. Η «παράσταση» είναι απλά μια ροή τζακιού που καίει με χριστουγεννιάτικη μουσική να παίζει στο βάθος.

9. Νέα Ζηλανδία: Ένα Διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Για πολλές χώρες, το έλατο είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είτε αληθινά είτε ψεύτικα, τα έλατα γεμίζουν τα σαλόνια μας, στολίζονται και φυλούν δώρα από κάτω. Αλλά στη Νέα Ζηλανδία, έχουν ένα εντελώς διαφορετικό είδος χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Στη Νέα Ζηλανδία, το δέντρο Pohutukawa ανθίζει με έντονα κόκκινα λουλούδια κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. Αυτό είναι στην πραγματικότητα καλοκαίρι σ’ αυτό το μέρος του κόσμου, αλλά τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την ίδια περίοδο. Αυτό το δέντρο έχει σημαντικές ρίζες στη μυθολογία των Μαορί και τα έντονα κόκκινα άνθη και τα πράσινα φύλλα του είναι σύμβολο των Χριστουγέννων σ’ όλη τη Νέα Ζηλανδία .

10. Ιταλία: Η Μάγισσα Των Χριστουγέννων

Οι 10 πιο Παράξενες και Ιδιαίτερες Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις σ’ όλο τον Κόσμο

Σε πολλούς πολιτισμούς, ο Άγιος Βασίλης είναι το άτομο που ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο και παραδίδει δώρα σε νεαρά αγόρια και κορίτσια την παραμονή των Χριστουγέννων. Στην Ιταλία όμως, υπάρχει μία άλλη φιγούρα που παραδίδει δώρα. Befana είναι το όνομα μιας μάγισσας που λέγεται ότι ταξιδεύει σ’ όλη την Ιταλία την παραμονή των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου) για να παραδώσει δώρα σε παιδιά. Αν τα παιδιά ήταν καλά όλη τη χρονιά, οι κάλτσες τους γεμίζουν καραμέλες και δώρα. Αλλά αν ήταν κακά; Δεν παίρνουν τίποτα παρά μόνο κάρβουνο.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: